Last news in Fakti

13 Ноември, 2014 12:27 711 0

ОПАК иска ЕК да възстанови още 9 млн. лв.

  • опак-
  • иска-
  • ек-
  • възстанови

През следващия програмен период фокусът ще е върху системните и хоризонтални проекти и цели, стана ясно на КН на ОПАК

Към момента по ОПАК са сертифицирани 61,5% от целия бюджет, като днес Управляващият орган на програмата пусна нов доклад с искане за възстановяване на средства в размер на близо 9 млн. лв. Това отчете ръководителят на ОПАК Моника Димитрова-Бийчър на 15-то заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК).

Тя представи  пред  членовете  от  Комитета за наблюдение финансовото изпълнение  на ОПАК и статуса на ключовите проекти по програмата. За да се минимизира рискът от загуба на средства, бюджетът на ОПАК е наддоговорен на 110%.

През настоящата година са сключени 465 нови договора на стойност 72,3 млн. лв., а само през м. август са сключени 130 договора, което е повече от броя на сключените договори в периода 2009 – 2011 г. От началото на годината до месец октомври са изплатени към бенефициентите с 10 млн. лв. повече в сравнение с всички средства за 2013 г., като общо са изплатени над 72,1% от бюджета. Моника Димитрова благодари за подкрепата и конструктивните съвети, които помагат за подобряване на целия процес.

„Няколко са основните проблеми, които създават риск – удължаването на сроковете за изпълнение на договорите, обществените поръчки и ниските стойности на исканията за плащане от страна на бенефициентите“, отчете ръководителят на ОПАК.

Тя подчерта, че продължава усиленият процес по верификация на средства. През трето тримесечие на 2014 г. са верифицирани 180 окончателни искания за плащания по проекти. От началото на 2014 г. до момента са приключени общо 260 договора, което е 3,5 пъти повече от всички затворени договори през предходната година, отчете ръководителят на ОПАК.

Към момента по ОПАК има подадени 360 искания за плащане на стойност 10,6 млн. лв. Те трябва да се обработят в най-кратки срокове, така че да няма загуба на средства за тази година и да се постигне целта от 22 млн. лв.  до края на 2014 г., каза Моника Бийчър. Тя изрази надежда, че спешно трябва да бъде засилен капацитетът на Управляващия орган, така че екипът по програмата да може да се справи с натоварването.

„Вече можем да мислим за стартиране на дискусията за Оперативна програма „Добро управление“, след като вече има избрано правителство, което да поеме ангажимент за приемане на ключовите стратегии, свързани с реформата в администрацията. В същото време до 21 декември трябва да бъдат изпратени за сертифициране до Европейската комисия последните искания за възстановяване на средства от страна на Управляващите органи.“ Това съобщи началникът на отдел „Румъния, България и Малта“ в главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на ЕК Аурелио Сесилио.

Той даде много висока оценка за свършената работа от екипа на ОПАК  за тази година.

„Риск все още съществува, но той е несравнимо по-малък в сравнение с прогнозите за загуба на средства от началото на годината“, каза представителят на Комисията.

Той определи 2015 г. като ключова за страната ни и подчерта, че през 2016 г. ще бъде направена оценка на капацитета за усвояване на средства на всяка една държава и на базата на тази оценка ще се определи и многогодишната финансова рамка, като страните с нисък процент на усвояемост ще бъдат в неизгодна позиция. Представителят на Комисията изрази оптимизъм за възможността да не се стигне до загуба на средства по програмата и определи свършеното през последните месеци като солидна основа за бъдещия програмен период 2014 – 2020 г.

„Занапред ще е необходима външна оценка на изпълнението и ефекта на проектите, както и преосмисляне на критериите за избор през следващия програмен период на базата на опита и уроците от предходния“, категоричен беше представителят на ЕК.

Според него фокусът следва да е поставен не толкова върху постигнатите нива на индикаторите и процента на усвояване, колкото върху реалния ефект от проектите и качествения анализ на провежданите политики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА