Last news in Fakti

13 Ноември, 2014 21:44 2 216 2

Цените на горивата падат, на останалите стоки - не

  • храни-
  • цени-
  • петрол-
  • дизел-
  • горива

Прогнозата е, че в световен мащаб можем да очакваме известно поевтиняване на храните

Цените на храните без промяна, въпреки че вече месец горивата поевтиняват. Дори и отчетената отрицателна инфлация не доведе до поевтиняване на хранителните стоки. Защо и може ли все пак да има промяна в цените?

Новината е и добра, и лоша: храните няма да поскъпват, но няма и да се усети рязко поевтиняване. Така се получава, защото дори търговците на едро да спестят от по-малки разходи за превоз, разликата в цената не стига до клиентите в магазините, съобщава Нова телевизия.

От средата на септември цените на дизеловото гориво, което най-много се използва за превозването на стоки, са намалели от 2.60 лв. за литър до 2.39 лв. за литър днес. Храните през октомври обаче, според националната статистика, са били по-скъпи, макар и с по-малко от половин процент, в сравнение със септември.

Ръчният хляб винаги е бил малко по-скъп, но и такъв ще си остане, въпреки по-евтините горива през последния месец.

„Трябва да паднат на нивата от преди 4-5 години, за да го усетим. Обикновено сме свидели това намаляване на цените за кратко. Няма да погледнат клиентите добре, че непрекъснато сменяме цената на продуктите”, обяснява Стилиян Чемишки, занаятчия-производител на хляб.

При трайна промяна на цената на горивото се влияят най-вече евтините храни, обясняват експертите - зърно, хляб, кисело мляко, плодове и зеленчуци. Те обаче зависят още и от световните борси, реколтата и потреблението.

„Сега едно поевтиняване, което наистина ще се отрази върху транспорта на хляба, ще бъде нещо като компенсация за тях за това, че не вдигнаха цената, когато електроенергията се вдигна. Не трябва да забравяме и че горивото на бизнеса е дизелът, а през зимните месеци камионите започват да горят доста повече”, казва Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Ако нещо остане за търговеца, то си остава за търговеца - неписан закон. Получава се така, защото разликата усещат складовете на едро. Цената на гроздето, например,  на пазара не се променя.

Златно правило в българската търговия - цената никога не пада. Затова дори горивата да е поевтинеят с 50 стотинки на литър, ябълката винаги ще струва 62 стотинки.

Прогнозата е, че в световен мащаб можем да очакваме известно поевтиняване на храните. То обаче не идва от горивата, а от свръхпроизводство и по-ниското потребление.

Предупреждението на експертите е да не бързаме да се радваме на по-ниските цени на горивото, освен ако не говорим за лични пътувания. За храните продължаваме да плащаме толкова, колкото и до сега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Логика в тази държава няма!Всичко е хаос и безумие!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    а цената на билетите на градския и междуградския превоз кога ще падне