Last news in Fakti

14 Ноември, 2014 16:45 3 484 1

Експерт: Чака ни евтин петрол

  • валентин кънев-
  • петрол-
  • бензин-
  • сонда

Петролът поевтиня рекордно и регистрира най-ниската цена от септември 2010-а година. В предаването „12+3“ Валентин Кънев – председател на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация, обясни, че това е добре за потребителите, но не и за нефтените компании, които не могат да регистрират по-големи приходи. Той отбеляза, че се наблюдава спад в цените на горивата в България и останалите страни.

В момента цената на бензина и дизела на нашите бензиностанции е най-ниската в ЕС. Според мен адекватно се смъква цената. /…/ Гледайки статистиката в сайта на Европейския енергиен портал, там може да забележим някои особености. Българските горива са най-евтини в ЕС в момента. От друга страна, там са показани и други данни – цената на доставка плюс дистрибуция не е от най-ниските, т.е. като се извадят данъците и акциза се вижда, че цената на горивата не е най-ниска. /…/ В момента ние се намираме в една турболентност на цените. Не може да търсим някакво уеднаквяване на процесите и поведението на цените във всички страни, отбеляза Валентин Кънев.

По прогнозите за следващото тримесечие е, че потреблението ще продължава да пада. Търсенето на петрол ще бъде по-малко от предлагането. Това ще продължи до средата на следващата година, което означава, че тази тенденция до тогава би трябвало да се запази. В средата и края на следващата година имаме възстановяване на ръстовете на потребление, което може да предположи увеличаване на цената, коментира Кънев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 adrenalin

    0 0 Отговор
    а дано а дано