Last news in Fakti

19 Ноември, 2014 12:08, обновена 19 Ноември, 2014 12:16 2 121 3

Петролът пада до $50 за барел в средата на 2015 г.

  • сащ-
  • петрол-
  • нефт-
  • опек

За Русия падането на черното злато до $60 за барел ще бъде началото на рецесия, отбелязват анализатори

Петролът може да се търгува по $50 за барел до средата на 2015 г., съобщава агенция „Блумбърг“.

Тя се позовава на прогнозата, направена от директора на Американската агенция за енергийна информация Адам Семиниски.

Той направи прогнозата за цената на черното злато по време на провеждащата се в Хюстън конференция за петрола.

Адам Семиниски смята, че котировките от $50 за барел са напълно възможни.

Цените на петрола ще продължат да падат за опасения, че страните-членки от ОПЕК ще откажат да намалят обема на добив. Еквадор и Венецуела заявиха, че ще искат намаляване на добива, но Саудитска Арабия, която е най-големият производител и най-основият играч в ОПЕК — още от септември увеличава добива, независимо, че има пренасищане на пазара.

„Без намесата на ОПЕК ние можем да очакваме спад на котировките на петрола още с $10-11 за барел“, счита Дейвид Ленъкс от Fat Prophets.

Срещата на ОПЕК на 27 ноември във Виена ще обсъжда движението на цената на петрола на световните борси. Декемврийските фючърси на лекия суров петрол паднаха до $74,12 за барел, а сортът Брент падна до $78,50 за барел.

За Русия падането на черното злато до $60 за барел ще бъде началото на рецесия, отбелязват анализатори.

Американското министерство на енергетиката обяви, че очаква рекордни добиви на петрол в САЩ догодина.

През 2015-а година местното производство ще достигне 9,4 милиона барела дневно. Това е най-високото равнище за последните четири десетилетия. То ще понижи необходимостта от внос до 21 % от вътрешното потребление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    за бг това е добра новина,ние даваме огромна част от бвп за горива ,при падането на петрола до 50 долара за барел няколко милярда долара ще си останат в българия.
  • 2 европеец

    0 0 Отговор
    анализатори прогнозират спиране на добив на шистовия петров в сащ, ако цената стигне 80 долара - това е ръба на себестоиност! как ще увеличават добива, ако продават по-евтино, отколкото им струва добива?! Ако барела падне до 80 долара, американските компании спират добива и сащ отново започва да е зависима отвсякъде от вносителите на петрол, а това ще повиши цената многократно!
  • 3 бай ганьоу

    0 0 Отговор
    Европейски ми гражданино, защо не четеш хубаво статиите преди да говориш? Щом фючърсите се продават на $74 колко е моментната цена? Кому е нужно видимо некомпетентното ти мнение и какви комплекси избиваш с него?