Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 20:13 2 694 14

Доходността на влоговете в банките е паднала до 1% годишнo през ноември

  • левове-
  • лихва-
  • влог

Банките не очакват развитие на кредитния пазар през близките месеци в средносрочен и краткосрочен план

До един процент годишна лихва по депозитите в лева или евро през ноември е паднала доходността на влоговете в банките. Ситуацията е прецедент за годините от началото на века, коментират пред БНР анализатори.

Лихвите се сриват навсякъде заради заливането на банките с финансов ресурс, който се замразява, без да е възможно да се използва за кредитиране, коментира финансовият анализатор Десислава Николова от портала "Моите пари".

Именно този ръст в спестяванията и замръзналото кредитиране, се отразяват като много голямо бреме за самите институции. На практика увеличаването на привлечените средства означава увеличаване на лихвите и на лихвения разход за тях, и за да понижат този лихвен разход, те предприемат мерки към понижаване на лихви по депозити. За да генерира доход от тези спестявания, тя трябва да ги предостави под формата на кредити и вече самият лихвен марж, който се реализира между лихвата по кредити по депозит, представлява печалба за банката.

Банките не очакват развитие на кредитния пазар през близките месеци в средносрочен и краткосрочен план.

Единици са банките, които предлагат промоционални лихвени проценти по годишните депозити до четири на сто. Това обаче не означава, че те са рискови за пазара, категорични са анализаторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    3 0 Отговор
    Влагайте парите в недвижими имоти!Сега е момента!

    Коментиран от #2

  • 2 Късно е

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иракли Иракли":

    Имотите поскъпнаха още през лятото!
    каквото имаше читаво - изкупи се евтино през 2012 - 2013

    който търси сега-знае...хубаво и евтино няма

    българинът не мисли в перспектива-той мечтае за розово бъдеще и безплатна софра

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Късно е":

    Принципно никога и эа нищо не е късно,но на практика нещата са по-раэлични.Добре е парите да се вкарат в недвижима собственост,но такава която носи приходи и се иэплаща.В противен случай алтернативата е элатото,което не носи приходи но гарантира предпаэване от инфлацията.
  • 4 1111

    1 0 Отговор
    По стара традиция,Ганьо ще бъде обран съвсем законно.Паричките му от ,,инвестицията,, в депозит,ще бъдат похарчени за ядене,пиене,бензин и НАЕМИ !!! Всички имаха възможност да се възползват от ниски цени на имотите ГОДИНИ НАРЕД,но само единици го направиха. ,,...Падишаха обича смелите,,..(турска поговорка) За останалите абдали ще остане възможността да разтягат лакърдии в кварталното кафене,как са имали 100-200 К евра (?)в КТБ и как са ,,пропуснали удара,, да купят с парите си 5-6-7-8 гарсониери и да се пенсионират,независимо на колко години са!П.С. Ганьо и перспектива е като вода с олио.Поздрави!

    Коментиран от #5

  • 5 555

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "1111":

    Да се инвестира е добре,но не и в български коптори.Който се направи на инвеститор там още си ближе раните.Онези с депозитите от КТБ другата седмица почват да им изплащат парите а на будалите "инвестирали" в български имоти не знам коя година ще им се върнат парите.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "555":

    Нещо не си ме разбрал.Много добре знам разликата м/у вложение в имоти с цел доходност,и инвестицията в имоти.Проблема е,че 5-6 год. медиите бяха полазени от ,,най-добрите икономисти в държавата,, които внушаваха на хората със спестявания,че НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ по време на криза бил ДЕПОЗИТА! Питам те:Защо никой не посмя да им обясни разликата между вложение(несигурно в БГ) и инвестиция? А ,,будалите,, които купуваха по време на ,,кризата,, 3-4-5 стайни апартаменти от по 150-200кв/м в центъра на София за по 80-120К евро,отдавна ги ремонтираха и препродадоха....Е,някои не са продадени още,но пък лесно ще ги разпознаеш по цената...м/у 300 и 500 000 евра !!! Та като говорим за имоти е хубаво да правим разлика между вложение,инвестиция и спекула. П.С. Знаеш ли каква е нотариалната такса при закупуване на имот в Германия? Просто от любопитство!

    Коментиран от #7

  • 7 Явно си млад

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "1111":

    щом не ти е ясно защо са говорили "авторитетите" така....
    Трябва ти време....

    никой не дава "печелившите" числа безплатно!

    времето на Депозитите Свърши-върна се времето на Имотите

    а ти си говори...не пречиш ;)
  • 8 ГРЕШКА

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "555":

    пост № 7 се отнася за ТЕБ ;)

    за такива които чакат да ги информират Кога е Как се печели...
    -------

    1111 - моля за извинения ;)...
    написал си го по правилния начин ,но не го прочетох правилно

    Коментиран от #10

  • 9 123

    0 0 Отговор
    До коментар 2...сигурно си в този бизнес...останалите и идея си нямат колко си прав! Миналото лято беше моментът...Спомням си август месец как продадох апартамент в лагера за 70 000 евро - 110 кв.м, на среден етаж, и как само 4 месеца след това, с клиенти, които търсеха да купуват нямаше нищо читаво за под 85 000 евро. А сега за много пари само остатъци с хиляди компромиси, такива, които не са могли да се продадат години наред...
  • 10 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГРЕШКА ":

    Всичко е наред...555 си живее добре в неговия свят...Дори вярва,че с вложителите в КТБ няма да има никакви проблеми!Очаквам големия купон на 4 и 5 декември пред банките..хахаха..Новия шеф на ФГВ вече ги сапуниса като заяви,че въпреки обещанията,клоновете няма да работят в събота и неделя !? Да не се събирали на тълпи пред банките,защото срока на връщане по закон бил 5 год..хахаха..А и МВР е поело охраната на всички банки в страната?!?! Всичко това ми навява едни спомени за ...,,БАШинвеститори,,

    Коментиран от #11

  • 11 555

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "1111":

    Алчността никога не е била добър съветник.Така се случи на тези които внесоха големи суми в КТБ така се случи и на балъците платили по 1500 2000 евро квадрата за апартаменти при това не с кой знае какво качество.Както виждате цените са много далеч от това ниво а минаха доста години.Не само че няма печалба от тази уж "инвестиция" но и скоро не се очертава да има.Или може би се надявата на цени 2500 евро квадрата?
    Ако е така мога само да ви пожелая приятни сънища другари набълбукани с имотни"инвестиции" .

    Коментиран от #12

  • 12 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "555":

    Значи всички които чакат цени от 2500-3000 Е/м2 са алчни,а тези които бълнуват на яве вече 5-6 год. цени от 200-300$ не са алчни,така ли?!! Между другото всеки закупил жилище с кредит, на цена 700-900Е/м2 и договор за 20-30 год. при 10%лихва(например) ще плати точно толкова,колкото казваш ти-1500-2000Е/м2. Т.е. това се цените и преди 5год.,такива са и сега!!! Не само ти си объркан от цените в обявите за имоти.Това е така,защото те се отнасят за спекуланти и за хора с пари в БРОЙ! Затова и когато се изчислява доходността от имот от 100кв/м купен по 1000е/м2,базата на този с ипотеката е 200 000Е,а на спекуланта е 100 000Е...От там и разликата в (не)разбирането на думичката ,,инвестиция,, която силно деформира както пазара,така и съдържанието на самата дума ИНВЕСТИЦИЯ

    Коментиран от #13

  • 13 555

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "1111":

    Имота в България в 99% от случаите не е добра инвестиция.Особено лоша инвестция беше през периода 2007-08 ма.Купуване на нива 1500-2000 евро квадрата при лихви по кредитите 12+ % просто няма как да очакваш да ти се възвърнат.Това бяха най големите овце подведени от пропагандата и участващи в поредната пирамида.
    Що се отнася до алчност.За мен сметката е проста.Ако си построил нещо със себестойност 300 евро на м2 и му искаш 20% печалба разумно е да го дадеш за 360.Но когато строиш за 300 и продаваш за 1500 това вече е алчност.Ако си наследил соц коптор струвал някога 15 000 лева чийто живот е максимум 50 години как да му искаш 50 000 евро?Ето това е алчност.
    Разумната инвестиция трябва да ти носи минимум 5% годишно.Ако някой е купил за 1500 след 5 години трябва да очаква да получи за инвестицията си поне 1800.Това не виждам кога ще стане.
    И нека правим разлика между инвестиция и място за живеене.Това че някой няма жилище и принуден от обстоятелствата става слуга на банката със заробващи кредити и раздути цени на алчни строители е едно.Другото е някой хитрец мислещ се за инвеститор набълбукал се с имоти с надеждата да продава на двойни цени.Просто в БГ няма как да стане това.Нивото на печалбата е толкова ниско и риска е толкова голям че въобще не е оправдан.

    Коментиран от #14

  • 14 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "555":

    С повечето неща съм съгласен,но все пак бъркаш доходност със стойност на актива,а именно:Ако имот на стойност 100 000 Евро ти носи 5000 Е на година след всички разходи по него,то тогава доходността ти е 5% годишно.Ако обаче разхвърляш сумата 100 000Е в два двустайни или 3-4 гарсониери,според мен можеш да постигнеш и по-висока доходност от 5%.Понякога човек се обърква в понятията ,,цена,, и ,,стойност,, и затова е най-добре да се следва простичкото правило:Цена е цената на която си закупил имота,а стойността(цената на имота в момента) варира във времето нагоре/надолу.Ако стойността на имота ти се качва,то доходността ти пада в % и обратното,ако стойността ти пада,то доходността ти се повишава.Или ако изходим от примера по-горе и постигнем 5000Е чисти приходи от имот с цена(платена за имота) под 100К,то тогава доходността ни е над 5%.Хубавото на имотите е,че можеш да получаваш приходи от тях години или десетилетия,преди да ги продадеш.Така мисля аз,но има и много хора които мислят,че тези пари вложени в някакъв бързооборотен бизнес е по-добър вариант.Но колкото и пари да се въртят в един бизнес,накрая неминуемо част от тях се харчат за имот...частен или бизнес имот,без значение!