Last news in Fakti

29 Ноември, 2014 11:23 2 071 2

Необлагаем минимум и прогресивен данък за доходи над 1500 лв. иска Кадиев (обновена)

  • необлагаем минимум-
  • данък лихва-
  • прогресивен данък-
  • доходи-
  • георги кадиев-
  • диана йорданова

Увеличаването на данък лихвамилиона в хазната щяло да донесе 50

„Въпросът с минималната работна заплата е изключително важен. 100 хил. души в частния сектор получават минимални доходи и около 10 хил. души в публичния. За тях тези 20 или 40 лв. са важни”. Това заяви пред Нова тв народният представител от парламентарната група на „БСП – лява България“ Георги Кадиев. Той подчерта, че минималната заплата е свързана с много добавки и надбавки по различни програми.

Според Кадиев предложението на социалния министър за увеличаването й с 20 лева ще струва около 20 млн. лв. на бюджета, а това не е много на фона на 20 млрд. разходи общо. „Предложението на БСП е за увеличение на минималната работна заплата на 380 лв.”, каза още Кадиев. По думите му обаче тези 20 млн. лв. не са решаващи, тъй като в разходите цари „ледникова епоха”. Като примери той даде увеличаването на пенсиите само с 1,9%, отказа от връщането на данъка за доходи до 340 лв.

„Според нас беше грешка и оставянето на плоския данък, което ГЕРБ успя да постигне с помощта на ДПС”, припомни Кадиев. Той очерта необходимост да се търси вариант, при който да има необлагаем минимум за всички и да има прогресивна ставка в доходите, особено за по-високите нива.

„Според мен трябва да се търси вариант, при който да има необлагаем минимум, който може да е 100 лева или 150 лева, и да има прогресивен данък, особрно за доходите над 1500 или 2000 лева”, коментира той.

„За мен разходната част на бюджета за следващата година е като разходната част за 2014 година с леки корекции. Големият проблем е в приходните агенции и приходите. Няма с кого да се оправдават управляващите, защото новият директор на Агенция „Митници” беше назначен през август”, заяви Кадиев, но призна:

„Липсата на събираемост на приходите до известна степен е резултат на обективни фактори, падането на цената на петрола, намалената покупателната способност. Аз не виждам амбицията през 2015 година нещо да се направи за подобряване на събираемостта на приходите”, коментира депутатът. 

„Не е решение да се режат разходи надолу, защото от това по-ниско няма  накъде, а да се качват приходите по някакъв начин”, каза още Кадиев. Той подчерта, че ГЕРБ трябва да кажат какво ще правят, а не само да прехвърлят вината, тъй като БСП е поела своята вина на изборите.

Увеличаваме данък „лихва”, защото според нас плоското данъчно облагане трябва да се отнася за всякакви видове доходи, заяви в студиото депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова. „Минимум около 50 милиона лева ще бъде данъчният ефект от увеличаването на този данък”, добави тя. "Основната идея на бюджета е да доведем страната до финансовата стабилност, от която тя се нуждае и да върнем доверието", заключи Йорданова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 онемял

    1 0 Отговор
    "Липсата на събираемост на приходите до известна степен е резултат на обективни фактори, падането на цената на петрола.." .... вие нормални ли сте, такава глупост отдавна не бях чувал!?!
  • 2 кадиев

    1 0 Отговор
    Кадиев ходи си събирай парите от сивите сектори и хорта които окрадоха това, което се гради 1 век. Стига облага последните хора които честно плащат данъци и живеят в тая пумия за да може един ден да ограбите пак пенсионните фондове, НЗОК, ЕФ и да карате с класи. Ако ми гарантираш 4к пенсия с държавни ценни книжа след като искаш 20 % от моята заплата тогава ще ти давам 50 години по 400 лева .