Last news in Fakti

19 Декември, 2014 08:31 18 306 6

'Швейцария въведе отрицателни лихви по депозитите

  • отрицателна лихва-
  • депозити-
  • швейцарски франк-
  • евро

Швейцарската централна банка въведе отрицателна лихва от -0.25% по депозитите. Това се прави с цел запазване на валутния таван от 1.2 франка спрямо еврото. Тримесечната ставка по LIBOR се разширява от 0-0.25% на минус 0.75-0.25% и влиза в сила от 22 януари 2015 г. Датата не е избрана случайно, тъй като точно тогава Европейската централна банка трябва да обяви мерките за стимулиране на европейската икономика.

През последните месеци котировката евро/швейцарски франк се намира в опасна близост до нивото от 1.20, което още преди няколко години Швейцарската централна банка окачестви като „крайна граница”.

Ситуацията в Русия стимулира през последните седмици търсенето на сигурни инвестиции. За да поддържа минимален обменен курс и за да е по-малко привлекателна инвестицията в швейцарски франкове, се прибягва до отрицателни лихвени проценти по депозитите. От Швейцарската централна банка заявиха, че са готови да купят неограничено количество чуждестранна валута, за да не се премине границата от 1.20 EUR за швейцарски франк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    А аэ мога ли да иэтегля едно эаемче от банката и като дойде време да го връщам,да им дам само половината пари с обяснението, че "отрицателната лихва" която съм наложил е иэяла другата половина?

    Коментиран от #2

  • 2 Пепи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Изпусна момента ! защото ги няма ни Чобанов, ни Орешара, ни Станишев - остава този "комодския варан" Гечев, обаче едва ли ще ти даде нещо ;-))))
  • 3 ГЕОРГИ

    1 0 Отговор
    Един път и швийцарска банка да е на минус.
  • 4 Plovdiv

    0 0 Отговор
    Това, доколкото разбирам означава, че внесената сума, вместо да расте, намалява... Ако е така, кой е луд да си вложи парите при такива условия?!

    Коментиран от #5

  • 5 Краси

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Plovdiv":

    Е, нали точно това е целта!?!?!?
    Просто много народ търси да си купи швейцарски франкове и да си държи парите в швейцарски банки, че франкът поскъпва. А те не искат да струва повече от 1.2 евро за франк и затова искат да откажат купувачите.
    Просто за някои хора е по-изгодно да загубят четвърт процент от стойността във франкове отколкото да загубят примерно всичко в рубли. Или пък все пак франкът толкова ще поскъпне, че ще компенсира тази загуба като го обърнат в друга валута.

    Накратко - добре дошли в чудесния свят на валутните спекулации....
  • 6 mediator37

    0 0 Отговор
    Добре де, да разбирам ли, че и нашите банки си го начукаха с лихвите по кредитите , след като ЛИБОР-ът вече е отрицателен. В Договорите за кредит лихвата, която длъжникът плаща на банката е вързана с ЛИБОРА.