Last news in Fakti

12 Януари, 2015 19:03 1 703 13

Бойко Борисов: По Плана „Юнкер“ градим газова диверсификация

  • южен поток-
  • газопровод-
  • газ-
  • аец козлодуй

Рехабилитацията би могла да струва много скъпо и да се прави дълго. Надявам се, че това няма да стане разменна монета и България да попадне между ЕС и Русия

Двустранна работна група ще готви нов генерален план за енергийно развитие на България и Югоизточна Европа, договориха на среща в Брюксел премиерът и заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович

Възможностите за реализирането на българската идея за създаване на газов хъб и удължаването на живота на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“, както и проблемите около проекта „Южен поток“ бяха в центъра на проведения днес разговор между министър-председателя Бойко Борисов и заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по енергийния съюз Марош Шефчович. В срещата участваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„За съжаление, виждам, че предишната година, когато са вървели тези проблеми, особено по „Южен поток”, те не са били съгласувани с ЕК. Комисията сега постави своите въпроси и изисква документи, за да ги запознаем с това, което е правила България. Не знам как се дава пълномощно някой да те представлява, без да му дадеш инструментите за това“, каза министър-председателят Борисов.

„Спазвайки европейското законодателство, бяхме посочени едва ли не като противник или виновни за спирането на „Южен поток“, което изобщо не е така“, заяви Борисов. Той подчерта, че дори газопроводът да се изгражда през друга територия, за реализирането на проекта ще се изисква спазването на същото законодателство, което се изисква от България. „Незаслужено бяхме упрекнати от президента Путин тогава, но както виждате, работим планомерно, с много ясна перспектива и искаме да се случи „Южен поток“. Затова разяснихме и предложението ни за газов хъб, ако тръбата дойде до Варна“, каза министър-председателят. Той изтъкна,че ако се стигне до изграждането на газов хъб, който може да събира и разпределя газ от „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар“ и други източници, всичко ще бъде съгласувано по най-прозрачния начин с ЕК. „Искаме на базата на европейското законодателство да изградим своите газови мрежи”, каза премиерът Борисов. По думите му, това ще гарантира, че по Плана „Юнкер“ може да бъде изграден нов тип газова диверсификация. Премиерът Борисов изрази надежда в Москва заместник-председателят на ЕК Шефчович да постави проблемите, които има България в тази сфера.

Бойко Борисов изрази убедеността си в сигурността на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „Рехабилитацията би могла да струва много скъпо и да се прави дълго. Надявам се, че това няма да стане разменна монета и България да попадне между ЕС и Русия в тази проблемна в момента ситуация. Спирането на един от реакторите е катастрофа за България, икономиката и хората няма да могат да платят сметките в следствие на скъпата енергия, която произвеждаме в момента от другите централи. Надявам се, че ще намерим верния път по изграждането на хъб или продължаването на „Южен поток“ след посещението на комисаря в Москва. Оптимист съм, тъй като това е изгодно за всички“, добави премиерът и изрази надежда, че в следващите 3-4 години ще имаме истинска диверсификация.

Сложното естество на ситуацията, в която се намира България от гледна точка на енергетиката, налага много тясно сътрудничество между Комисията и България. Ще създадем двустранна работна група, където ще работим заедно за това какъв да бъде новият генерален план за производство и потребление на енергия и като цяло за енергийната ситуация в България. Това обяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович на брифинг след срещата, като благодари на българския премиер за открития и откровен разговор.

Според европейския комисар това ще бъде най-подходящият форум, на който да се обсъдят всички възможности за участието на България в различните проекти, които вече текат, за по-доброто интегриране на страната ни в енергийните мрежи на ЕС, включително изграждането на системните връзки и възможността за създаване на газов хъб. „Бихме желали да си сътрудничим с България, да предложим експертното познание – нашето и това на другите държави-членки. Готови сме да работим по новия генерален план за енергийно развитие на България и Югоизточна Европа. Целта е България да бъде много добре свързана с всички свои съседи и да й дадем стабилна увереност в областта на енергийната сигурност, да не сме напълно зависими от руския газ, да ви свържем и с норвежкия газ, да приложим всички системни връзки, които са необходими на българския бизнес и гражданите, за да имате избор от къде да се снабдявате с енергия“, каза още Шефчович.

Заместник-председателят на ЕК напомни, че през декември беше прието решение за създаване на специализирана работна група на високо равнище за енергийно сътрудничество в Югоизточна Европа. „Тази група трябва да бъде свикана възможно най-скоро. Искам да благодаря на министър-председателя за гостоприемството, тъй като се взе решение, че първата среща на тази група ще се проведе в България“, подчерта Шефчович.

Той благодари на премиера за подробностите относно взаимоотношенията между София и Москва по проблематичните въпроси. „Ще поставя на вниманието на руските си колеги тези въпроси, тъй като България е член на ЕС и полагаше всички усилия да изпълнява изискванията на европейското законодателство“, заяви Шефчович. По думите му, това ще бъде предпоставка за всякакви други бъдещи проекти, които ще бъдат планирани за Европа и на територията на ЕС като цяло.

Шефчович подчерта, че определящият българската енергийна политика са българското правителство и българските граждани, а ЕК може да помогне на страната ни да се интегрира изцяло в европейските енергийни мрежи, така че да се изгради общ устойчив енергиен съюз. „Една от целите на изграждането на устойчива енергетика е продиктувана точно от ситуацията, която видяхме в България. Ясно е, че трябва да сме достатъчно силни, достатъчно независими и тясно свързани, за да избегнем всякакво външно напрежение и натиск и за да може да ръководим сами собствената си енергийна политика, да гарантираме сигурна, достъпна и екологосъобразна енергия за нашите граждани и за стопанските субекти“, подчерта Шефчович. Той добави, че проектът, който изглежда най-обещаващ и който се радва на пълна подкрепа на ЕС и ЕК, е южният газов коридор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плам

    0 0 Отговор
    г-н Борисов вие с ДПС фалирахте КТБ,вие с ДПС искахте банкова ваканция та да фалирате държавата само и само да вземете власта,дефицита идва от това не от нещо друго,вие направихте всичко възможно в Брюксел да се спрат европроектите и енергийните проекти за България,вие идвате и се хвърляте да теглите страшни заеми за да ви е широко около врата да усвоявате,макар че пари има и в БНБ има 3 милиарда и държавния резерв е 9милиарда за какво са ви тези заеми кой ще ги връща .Ще дойде време да теглим заеми да връщаме заемите на Боико честито,Бог да пази България
  • 2 глад

    0 0 Отговор
    МНОГО ХУБАВО ,ПРЕКРАСНО БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ВЗИМА ЕДН МИЛЯРД ВСЯКА ГОДИНА БЕЗ ДА ПРАВИ НИЩО ,АМА НИЯ СМЕ МНОГО БОГАТИ И НЕ ЩЕМ,СЕГА ПЛАЩАМЕ НА УКРАЙНА ЧЕ ПОЛУЧАВАМЕ ГАЗ ОТ НЕЯ ,УТРЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ НА ТУРЦИЯ ,ЧЕ ДА ПОЛУЧАВАМЕ ГАЗ ,А ПОТОКА ПАК ЩЕ СИ ГО ИМА ,АМА ОКОЛО БЪЛГАРИЯ АМА НИЕ ЩЕ СЕ ПРАВИМ НА ВЕЛИКИ,ЩЕ УМРЕМ ОТ ГЛАД ГЕРБ С ТЯХНАТА ПОЛИТИКА НИ ВОДЯТ КЪМ ПРОСЕШКА ТОЯГА ,ВЕЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА СМЕ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА БАЛКАНИТЕ АКО ,БЯХМЕ НАПРАВЕЛИ БЕЛЕНЕ,ЮЖЕН ПОТОК И НАБУКО , ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕШЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НАС И ЩЯХА ДА ВАЛЯТ ИНВЕСТИЦИЙ КЪМ БЪЛГАРИЯ,СЕГА СЕМЕ ДУПКА ГЕВРЕЧЕ С ДУПКА НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВАМЕ НИКОЙ ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА НИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ .ЧЕСТИТО ЩЕ ТЕГЛИМ ЗАЕМИ ВСЯКА ГОДИНА ,ЩЕ ЖИВЕЕМ НА ЗАЕМ НО ТОЗИ НАЧИН НА ЖИВОТ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ВЕЧНО ПОСЛЕ
  • 3 ДААА

    0 0 Отговор
    ОЛИЗАХТЕ Г.ЗА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ,СЕГА КАТО СЕ ВИДЯ ЧЕ ХОРАТА СА ОТРЕЗНЕЛИ И ИМ СТАНА ЯСНО ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ГУБИ МИЛЯРДИ ОТ СПИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК ,ВЗЕХТЕ ДА ВЪРТИТЕ Г.ЗА,ДА ЗАМАЗВАТЕ ПОЛУЖЕНИЕТО,АМА НЯМА СМИСЪЛ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВИ ВИДЯ ,ЧЕ ОСВЕН ЗА ЛИЧНА ИЗГОДА НИЩО ДРУГО НЕ ВИ ИНТЕРИСУВА,ТЪПИ ГЕРБЕРИ,ФАЛИРАХТЕ КТБ ЗА ДА ВЗЕМЕТЕ ВЛАСТТА,ТА ДА СПРЕТЕ ЮЖЕН ПОТОК,ТА ДА НАПРАВЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ КАТО ШВЕЙЦАРСКО СИРЕНЕ ДА ТЪРСЯТ ШИЙЗТОВ ГАЗ,АМИ АКО НЕ НАМЕРЯТ,ЗАЩОТО НАДУПЧИХА ПОЛША И СЕ ОКАЗА ЧЕ НЯМА НИЩО И СИ ТРЪГНАХА.КАКВО ЩЕ ПРАВИМ АКО НЯМАМЕ ГАЗ ТЪПИ ГЕРБЕРИ,ХЪБОВЕ АМА ДРУГ ПЪТ,АЗ ЩЕ ВИ КАЖА ЩЕ КОПУВАМЕ ГАЗ ОТ ЮЖЕН ПОТОК ПРЕЗ ТУРЦИЯ,НО ПО СКЪПО,А ВИЕ ТРЯБВА ДА ИДЕТЕ В ЗАТВОРА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

    Коментиран от #4

  • 4 баце

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДААА":

    След съсичането на сред София на родолюбеца и политик за всички времена на България, СТЕФАН СТАМБОЛОВ ,България изпада в политически катаклизъм ,който и до момента няма оправия, но за всичко сме виновни ние ИЗБИРАТЕЛИТЕ!
  • 5 tost

    0 0 Отговор
    И кво стана то?Уж Южен поток беше на загуба,а сега управляващите плачат като циганка ,че няма да ни го наврът(Южния паток).
  • 6 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    русия на този етап няма пари за този проект и ще разтакава положението .българия трябва да си направи терминал за разтоварване на втечнен газ ,както и връзка с турция и гърция за да имаме газова сигурност.другото е демагогия и празни приказки.
  • 7 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Като ще се диверсифицираме от Русия,какво търси Шевчовиц в Москва. Никоѝ не казва за този газов хъб, от къде ще доѝде газ.Позицията на Турция е ясна от много отдавна,тя е заявила,че няма да допусне до Босфора кораби превозващи втечнен природен газ.Ние следваме печалният пример на Полша,с наѝ-високата цена на пр.газ на цена 540дл. при нас е 480,но няма да е за дълго.Връзките с Турция и Гърция не са дълготраѝно решение а само при кризи,когато могат да постъпят от там малки количества газ на висока цена.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хрисофор Карамфилов":

    при връзка с гърция и турция може да разтоварваме на техни терминали газа и да го транспортираме по тръбите,както при кризи така и при добри цени на такъв от различни доставчици!за първи път чувам че турция не би допуснала кораби с втечнен газ през босвора?защо?

    Коментиран от #11

  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хрисофор Карамфилов":

    при връзка с гърция и турция може да разтоварваме на техни терминали газа и да го транспортираме по тръбите,както при кризи така и при добри цени на такъв от различни доставчици!за първи път чувам че турция не би допуснала кораби с втечнен газ през босвора?защо?

    Коментиран от #10

  • 10 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Сега вече го чу, официалната позиция на Анкара е,че е опасно кораби потенциални бомби да минават близо до 14 000 000 мил. Истанбул,но истинската причина според мен е,че така премахват конкуренцията.Отколешна мечта на отоманците е да продават чужд газ като своѝ,и за сега мечтите им са на път да се сбъднат,от всеки един газ транспортиран през територията на Турция,Турците искат за тях 40% иначе не пускат никои,и това беше една от причините да спре и Набуко,освен и с невъзможността Азърбаѝджан да напълни сам тръбата, просто другите играчи в Каспииският басеин отказват за сега.И няма газ от терминал на добри цени,технологията е скъпа,газта се замразява до минус,не помня колко,иначе ставало БУМ,и после се загрявала,изграждане на терминал,газохранилище,кораби,то варене,превоз,накратко,цена около700 дл.на 1000кб.метра,поляците сега строят такъв,защото се опасяват руснаците да не им спрат газа,нацяло и да имат алтернатива,а не защото е икономически изгодно.
  • 11 аааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Ти пайнерка ли си или перхидролка??? Що не си поръчваш бензина за колата да ти го носят в къщи в туби а отиваш на бензиностанцията да ти налеят от пистолета? Същото е и с газта. Въобразяваш си че ще ти го карат с "туби" от САЩ, после ще го преливат в тръбите на гръцка и турска територия и до твоя газов бойлер ще дойде на изгодна цена??? По-изгодна, отколкото тръбата да мине от Русия през морето до Варна??? Отделно че по същата тръба ще тече за цяла южна Европа, което ще пълни хазната. Колко е 1+1 бе Деси? Знаеш ли? Ела да ти дам 1 лев и като си оцениш акъла ми върни ресто 99 ст.

    Коментиран от #12

  • 12 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "аааааааааа":

    само се чудя от де тва самочувствие?пишеш серия от глупости в един пост,но те интерасува косата ми.аз съм мъж ,споко,но глупостите дето си оформил ме карат да ти отговоря по същество.южен поток като се построи трябва да се избива ,по това дето има като предварителни договори ,се очаква тва да се случи след 20 години ,при 100% натоварване на тръбата.тва веднъш,второто цената симпатяга не е функция само на разходите ,сега вземаме само руски газ без друга алтернатива и го плащаме колкото руснака ни каже тва се казва монопол и ние сме в наг..ената страна.руското лоби всячески натиска ние да нямаме алтернатива и да им сме абонати,а и не само ние и такива експерти като теб им помагат,особено като излезе сексимвола им волен да ги води!той също е перхидрол,но кво да се прави!
  • 13 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    не съм запознат с въпроса и не мога да го коментирам в подробности,но българия трябва да има разтоварище както и газови връзки с гърци и турци,а не да се изживяваме на някакви огромни енергиини преностиели и разпространители.тази мегаломания ни прави неадекватни и не защитаваме енергиините си интереси.трябва да натиснем гърците за едно пристанище с европеиски пари ,примерно кавала ,което да има връзка с българската газопреносна мрежа и това трябва да е основния политически ангажимент плюс газовата връзка с турция по които да работим в ес,а южни потоци и реки,нека да се случват ,когато са съобразени с нашето законодателство,както и с това на европа,но да се напъваме там е безсмислено,щото геополитическите ни възможности са доста скромни.