Last news in Fakti

24 Януари, 2015 15:47 1 785 2

Рекорден спад в производството на водка в Русия

  • водка-
  • спад-
  • производството-
  • русия-
  • акциз

Заради високите акцизи нелегалната продукция изтиква легалната

Производството на водка в Русия за миналата година е намаляло с 22,3%, а доставките от заводите – с 24,8%. Това е рекорден спад в съвременната история, пише в. „Комерсант“, позовавайки се на данни от Федералната агенция за държавна статистика „Росстат“.

Най-силно е намаляло производството през ноември и декември миналата година – съответно с 38,5% и 47,3%. Показателите от последните месеци са повлияли обаче на резултата за цялата година.

Легалната продукция, която заради високия акциз е станала по-малко достъпна за потребителите, е потисната от нелегалните производители, обясняват участници в пазара. Експерти прогнозират, че през настоящата година легалното производство ще продължи да намалява и ще се снижи с най-малко 15%. Според тях, това може да се избегне, ако се приемат поправки в закона за търговията, с които да се изключат акцизите и ДДС от базата на покупната цена, върху която търговските мрежи слагат различни надценки.

Властите са наясно с проблема и от 1 февруари регулаторният орган установява нова минимална цена на дребно на твърдия алкохол, като за пръв път в историята тя няма да бъде увеличена, а обратното – ще се понижи. Половинлитрова бутилка водка ще стане достъпна за 185 рубли вместо сегашните 220. Производителите обаче смятат и актуалната цифра за прекалено ниска.

През декември руският президент Владимир Путин се изказа против повишението на цените на алкохола, тъй като според него това може да доведе до негативен резултат: увеличено потребление на нелегални заместители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уди

    0 0 Отговор
    ....Другаря Путин е против повишаване цените на водката,щот братушките могат да изтрезнеят и да осъзнаят накъде ги води....А тогази-жална му майка....
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Еса е момента да се иэнася ракия эа Русия,...но эа твърда валута!