Last news in Fakti

15 Февруари, 2015 16:04 1 760 5

Яценюк даде разяснения по 40-милиардния кредит от МВФ

  • украйна-
  • арсений яценюк-
  • кредит-
  • мвф-
  • кристин лагард-
  • разяснения-
  • държавния дълг

Част от тази сума в размер на 15 млрд. щяла да се образува при правилно управление на държавния дълг на Украйна

Яценюк даде разяснения по 40-милиардния кредит от МВФ - 1
Арсений Яценюк. Снимка: АП/БТА

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк даде разяснения относно различните суми на кредита от Международния валутен фонд, обявени съответно от него и от шефа на Фонда Кристин Лагард, предаде ТАСС.

“Допълнителните средства в размер на 15 милиарда долара, обявени от главата на МВФ, не са налични средства, а допълнителен обем от средства, който може да възникне при правилно управление на държавния дълг на Украйна. Именно с това се ангажираме да постигнем“, заяви Яценюк по време на заседание на Министерския съвет, без да уточнява какво точно има предвид под правилно управление на държавния дълг на страната.

По-рано през седмицата, на 12 февруари, по време на брифинг министър-председателят обяви, че Украйна се е обърнала към МВФ с молба да одобри 4-годишна програма за разпределяне на страната на около 25 милиарда долара. 17,5 милиарда от тях ще се използват за стабилизиране на финансовата ситуация.

Същия ден шефът на МВФ Кристин Лагард заяви, че общата сума на финансовата помощ за Украйна ще бъде 40 милиарда долара. По думите й, кредити ще бъдат предоставени от „няколко източника“. Тази сума ще бъде предоставена в замяна на реформи за икономическа и финансова стабилизация на държавата, които Украйна се ангажира да проведе в рамките на 4 години.

На 30 април 2014 г. МВФ одобри стабилизационната програма stand by. По нея Киев трябва да получи 17 милиарда долара за 2 години. Първия транш по тази програма в размер на 3,16 милиарда Украйна получи в началото на май 2014 г., а втория – през септември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спартак

    0 0 Отговор
    агентът Яценук, внедрен на ключов пост в украйна трябва да бъде съден за национално предателство.
  • 2 емигрант

    0 0 Отговор
    Честито на Украйна. Докопаха ги МВФ и СБ, командвани от САЩ. Ама така става като имаш продажни политици и управляващи като нашите тук. То няма как друго да си мислиш за тях след 25 години преход. Преход от социалистически недоимъккъм капиталистическа мизерия. Преди 10 ноември 1989 бачках до скъсване и досега не съм спирал, а крайният резултат си е все един и същ - едва да изкараш месеца.
    Доказа се, че без далавера, само с труд си докарваш гърбица.
    И двете ми деца са в чужбина и със сигурност няма да се върнат. В този смисъл старините ми са подсигурени, но цената според мен е висока...
  • 3 999

    0 0 Отговор
    Сега ще видят кон боб яде ли да им е честито.
  • 4 mediator37

    0 0 Отговор
    Порошенко, Яценюк и МВФ- гробокопачите на Украйна.
  • 5 раптор

    0 0 Отговор
    Разгониха фамилия на украйна тия изчадия! Не стига, че и без това са гола вода пък и агенти на ЦРУ ги управляват! Жалко е, че хората не забелязват колко завоалирани са методите за поробване на по-слабите народи от страна на империалистите!