Last news in Fakti

24 Февруари, 2015 14:55 1 469 3

„Газпром“ пак плаши с газова криза Европа

  • газпром-
  • газ-
  • криза-
  • синьо гориво

Сянката на поредната газова криза надвисна над Европа след като от руския енергиен монополист „Газпром“ обявиха, че има „сериозни“ рискове за транзита на газ за Европа през Украйна, след като Киев не успя да осъществи предварително плащане, предаде Ройтерс.

В нарочно изявление от „Газпром“ предупредиха, че Украйна разполага с едва 219 млн. кубически метра газ. Това количество щяло да стигне за най-много два дни, а без ново плащане Русия ще бъде принудена да спре доставките за Киев.

Заплахите от Кремъл идва часове след като в понеделник украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“ обвини „Газпром“ за непредоставяне на газ, за който Киев е предплатил.

Ако се стигне до тази ситуация, това може да създаде сериозни рискове за транзита на газ за Европа, недвусмислено заплашиха от „Газпром“.

Междувременно от Москва дадоха ясен сигнал, че ще продължи с доставките на синьо гориво за регионите в Донбас, които се контролират от проруските сепаратисти.

За пореден път от последните месеци „Газпром“ плаши с газова криза Стария континент. Европа получава около една трета от нуждите си от природен газ от Русия, като приблизително половината от тези доставки минават през Украйна.

През миналата година Кремъл за половин година спря доставките на природен газ за Украйна, Москва възобновява своите доставки в края на 2014-а годината, когато двете страни подписаха временно споразумение, по силата на което Киев ще изплати част от натрупаните задължения и ще осъществява предварително заплащане на предоставяния природен газ през зимата.

„Нафтогаз“ каза, че руският енергиен монополист е нарушил тази сделка, като е доставила само 47 милиона кубически метра от общо 114 милиона кубически метра природен газ, за който властите в Киев са платили предварително миналия четвъртък.

През миналата седмица Украйна спря доставките на газ за източните райони на страната, държани от проруските бунтовници и Москва за пръв път започна да доставят директно газ на сепаратистките региони.

Говорител на "Газпром" каза, че доставките за бунтовническите райони са били осъществени според настоящото споразумение с "Нафтогаз".

Към този момент няма проблем с доставките на газ от Русия през Украйна към Европейския съюз, съобщи говорител на Еврокомисията по повод предупрежденията от руска страна за възможно прекъсване на транзита. От Брюксел заявиха, че очакват и Русия, и Украйна да спазват изцяло договореностите от така наречения "зимен пакет", с който бяха регламентирани условията за доставка на газ за Украйна до края на март тази година.

Европейската комисия се опитва да изясни как се спазва споразумението, дали Русия доставя газ за Донецка и Луганска област и дали го отчита като част от количествата, предвидени за Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    украйна първо да си уточни територията. Ако не смята източна украйна за свое задължение то това е вече съвсем друг въпрос.

    Коментиран от #2

  • 2 tost

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    Много точно си го казал,но и руснаците им го „слжиха “ на украинците,все още Донецка и Луганска област са в Украйна и газта доставена там трябва да я заплатят от Киев.
  • 3 Истината боли

    0 0 Отговор
    Защо се плашат?
    Не се плашете, фаз им!!!!!
    Пари няма!
    Плащаш имаш, не палщаш гледаш!