Last news in Fakti

24 Февруари, 2015 20:04 1 391 3

Индустрията иска с над 20% по-евтин газ

  • газ-
  • цени-
  • евтин-
  • индустрията-
  • криб

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настояват за незабавно преразглеждане политиката на регулиране на цените на природния газ.

В писмо до министрите на икономиката и на енергетиката до председателя на ДКЕВР и до шефа на „Булгаргаз“, те настояват за незабавно преразглеждане на политиката на регулиране на цените на природния газ. Преди 10 дни държавната газова компания прогнозира, че ще предложи поевтиняване на синьото гориво от 1 април с 13 на сто.

Цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 г., а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ за индустрията в България, се посочва в писмото. В момента плащаме над 600 лв. на 1000 куб. метра газ. Към днешна дата регулираните цени на природния газ в България се доближават до нивата от 2008 г., когато цената на петрола достигна 145 долара, а сега е почти три пъти по-ниска, посочват от Конфедерацията на големите индустриални енергийни консуматори. И допълват, че в резултат средната спот цена в Хенри Хъб (в щата Луизиана, САЩ) в момента е 4,25 пъти по-ниска от тази през 2008 г. за същата точка на доставка.

Допълнително влияние върху този факт оказва бумът в добива на шистовия газ и ликвидността на пазара, поясняват те.

Големите енергийни консуматори настояват „Булгаргаз“ да се възползва от успешните модели за управление на валутния риск. Не приемаме тезата, че задължението за провеждане на процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) не позволява на компанията да се хеджира от валутния риск, посочват те.

При огромните разлики в цените на енергията няма как българската икономика да е конкурентна на световните пазари, се заключава в писмото.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    1 0 Отговор
    ДПС НЕ ДАДОХА ЮЖЕН ПОТОК НА ТУРЦИТЕ ,ГЕРБ ГО ДАДОХА БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ,СЕГА НИЕ ЩЕ Д...МЕ
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    СПОКО, големия брат отвъд океана ще даде...
  • 3 Sion

    0 0 Отговор
    Глупости.. Цените по дългосрочните договори на Газпром са 2 пъти по-ниски от азерският..