Last news in Fakti

27 Февруари, 2015 19:15 2 858 20

„Уестингхаус“: $7,7 млрд. за 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“

  • уестингхаус-
  • аец „козлодуй“-
  • 7-ми блок

Новият реактор, чийто живот се очаква да бъде около 60 години, няма да бъде завършен преди 2025 г.

Очаква се цената на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде около 7,7 млрд. долара. Това съобщи вицепрезидентът на американската компания „Уестингхаус“ Азиз Даг, вицепрезидент на „Ключови клиенти в Европа, Близкия изток и Африка“ на „Уестингхаус“ по време на дискусията „Енергийна сигурност и достъпност чрез енергийна диверсификация”.

В края на мандата на кабинета „Орешарски“ България сключи с компанията акционерно споразумение, което не е потвърдено от настоящето правителство.

Около $75 за мегаватчас ще струва токът от новата мощност, ако тя бъде изградена от „Уестингхаус“, показват още разчетите. За 20 години работа седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, построен от Уестингхаус, ще донесе на България 11 млрд. долара печалба, пресмятат от американската компания.

Новият реактор, чийто живот се очаква да бъде около 60 години, няма да бъде завършен преди 2025 г., а в следващите 3 години предстои най-важната работа по документацията на проекта и преминаването му през различни регулаторни процедури. Това обясни вицепрезидентът на Уестингхаус Майкъл Кърст.

Той дори направи прогноза, че цената на тока ще бъде много по висока, ако в Козлодуй не бъде построен още един блок.

Неотдавна министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че седми блок в Козлодуй ще бъде изграден само при доказан икономически ефект, че в момента управляващите преразглеждат споразумението с „Уестингхаус“ и че обмислят какъв да бъде неговият финансов модел.

„Проектът на „Уестингхаус“ за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е изключително важен и печеливш за българското правителство. Цената на тока ще се понижи значително и България ще се превърне в център на регионалната ядрена енергетика. Ще се отворят работни места за повече от 20 000 души”, заяви Азиз Даг.

Дискусията беше организирана от Български форум на бизнес лидерите, към който „Уестингхаус“ се присъедини наскоро като пълноправен член.

Над 20 дипломати посетиха събитието, сред които - посланиците на Япония, Корея, Ирландия и представители на британското, немското, норвежкото, турското и китайското посолство. Заместник-посланикът и търговският съветник на посолството на САЩ в България също се включиха в дискусията.

Повече от 60 бизнес лидери взеха активно участие в срещата – главните изпълнителни директори на ключови международни инвеститорски компании, както и големи регионални компании.

„За нас беше изключително удоволствие да сме домакин на тази среща и да покажем на нашите членове още един интересен и печеливш инвеститорски проект. Можем да приемем, че присъствието на „Уестингхаус“ на българския пазар ще създаде условия за подобряване на бизнес средата, ще допринесе за бизнеса на всички наши членове и ще бъде печелившо за България като цяло“, заяви Ираван Хира, председател на БФБЛ.

„Щастливи сме от възможността да участваме в тази среща и да чуем мнението на бизнес лидерите, а също така и да oтговорим на всички техни въпроси и коментари по темата. С нетърпение очакваме преговорите с правителството и сме оптимистично настроени относно бъдещето на тази красива страна.“, сподели Майкъл Кърст, вицепрезидент по стратегическите въпроси и външните работи на „Уестингхаус”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Forum

    2 0 Отговор
    добре де....нали нямахме нужда от допълнителен реактор и нова АЕЦ...когато русия го предложиха....не беше изгодно...сега американците ни предлагат и веднага става изгодно......държавниците ни са за разтрел и цялата тази пропаганда!!!
  • 2 emo

    1 0 Отговор
    sega ve4e naistina ni6to na6e ne ostana v tazi darjava,kak 6te ni go nacepqt edin den e...te hamerikanci 4e 6te se 4udim ot kade ni e do6lo i na kade da hva6tame.Sega qsno li e za6to ne dadoha na rusnacite da stroqt belene,za da moje da se namestqt te na tqhno mqsto i 6te si platim to4no kolkoto ni kajat za6toto na6te sa lizogazci.
  • 3 оха

    0 0 Отговор
    лапаницата започва

    Коментиран от #9

  • 4 дфдгдг

    0 0 Отговор
    аха ..белене беше 11 милиарда с наляти вече половината и платен иреактори общо за 6 милиарда... и направени ..ние обаче ги върнахме и платихме неустойки ..щотото американските сенатори така искат..
    оставяме налятите 6 милиарда до тука..
    и д аугодим на американсците ще правин 7ми реактор за 7 милиарда почети колкото новата белене щеше да струва ама с няколко реактора - най модерната руска технология ...такива се строят в турция унгария ..
    и ще правин американски реактор мега скъп по технология която е експерементална ....

    значи освен че и от южен поток се отказах ане под американски натиск искат и опитна площадка да станем ..

    нали много са чудите къде ще идат тия 16 милиарда ..ами в джоба на някой американска компания и за изтребители втора употреба да ни ,,пазят,, от Русия..

    тия герб патриоти реформатори и парвановци ще бъдат бесени един ден от народен съд

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "дфдгдг":

    Хаха!Кого ще бесиш бе атакаджийски русофил ?!Аре марш да се криете под масите,че пак ще има "камъните падат":)

    Коментиран от #6

  • 6 tost

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    “““““““Цената на тока ще се понижи значително и България ще се превърне в център на регионалната ядрена енергетика.““““““““
    Няма как да падне цената на тока,защото БГ ще трябва да заплати 7 700 000 долара на „уестингХАОС“,а Оня с Коня,ще остане без КОН.

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "tost":

    Ти не раэбираш-ако се поинтересуваш ще раэбереш,че цената на тока в БГ е една от най-ниските в Европа/ако не и най-ниската/,така че няма накъде повече да поевтинява.А простичката идея е тия които печелят малко ,да печелят повече и токът ще им стане "по мярка" моментално!А на тия които непрекъснато хленчат ще им кажа:МЪРЭИ ВИ ДА РАБОТИТЕ,СТРАХ ВИ Е ДА КРАДЕТЕ-Е КАК ДА СТАНЕ?:)

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 8 ма много бе

    1 0 Отговор
    Прекалено е скъпо. За 3,5 млрд. долара китайски фирми построиха в Ангола град за 500 000 души със цялата инфраструктура болници, детски градини,училища, магазини,жилищни сгради. А тук за 7,7 един реактор който е с размерите на малка къща. Чудя се, от злато ли ще го изграждат или от скъпоструващи лекарства
  • 9 ма много бе

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "оха":

    3,5 млрд. е равно на Пловдив само че чисто нов а 7,7 може би и Варна и Плевен
  • 10 ма много бе

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    7,7 означава че при 80 млрд. БВП 1 000 000 българи да работят една година за един реактор. Ма много бе. Ръчно ако въртим ротори ще е по евтино. Един човек е 300 вата, ако въртим една година ще произведем над 2,6 млрд киловата. хахаха хахаха хахахах
  • 11 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Какво правиш? "Устно" на мулето или кътъра преди да ти дойде вдъхновението за тези бисери?
  • 12 оня с тъпаците

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Ти човек,ли си или говорещ кон,че говориш за цената на тока,кога-
    то хората ти обясняват,че властта отхвърля оферта за цяла централа за 11 милярда с налети вече 6,м. т.е.за 5 милярда заедно
    с турбини и всичко друго,а приема оферта за $7,7м .Трябва да си умен като кон да та не вденеш ,а само да дразниш хората с просто-
    тии.
  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор
    Как истината изплува. Белене щеше да струва 3,5 милиарда като сега ще платим освен вложените около половин милиард и един милиард неустойки.
    Също така никой не споменава каква е мащността на прескъпият хамерикански блок. Не са оценени вложенията по инфраструкторните обекти, най-важното цената на горивото и още по-важното какво ще стане с отработеното гориво къде ще се съхранява и колко милиарда ще струва това.

    Щом изходната цена на електроенергията от този грозен договор щее 89стотинки за киловат значи при Българският потребител ще стигне при цена от1,80лева. Това са ви го написали черно на бяло.И как някой няма да спечели 20 милиарда от гърба на Българите при такава цена на електроенергията.

    Стана ли ви ясно Българи защо се вдига цената на тока.

    Вън колонизаторите и съд за продажниците.
  • 14 Истината боли

    0 0 Отговор
    Ще струрва 7,7 милиарда $ ама друг път!!!!!!
    Това е цената само на реактора!!!!
    А ремонта? Всяка година след изтичане на гаранцията, кой ще плаща?
    Питайте колеги които работят в мериканските ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3", само да изтече гаранцията и се торши всичко подред!!!!!!!!
    Нищо не работи на печалба, извинете Американците са на Печалба!
    Те за това и са тук!
  • 15 огоста възмутена

    0 0 Отговор
    За манипулаторите на тази измама седем осем милиарда живи долара били колкото два камиона с пресни свежи картошки..
  • 16 Огоста много възмутена

    0 0 Отговор
    идеята з а седми блок бе валидна докато не бяха ограбени доставените за белене първи Реактор /ВВЕР 1000 / парогенератори и д руга ценна техника.сега вече неудобно.Вижте цената която предлагат американо езичните 5.4 билиона живи долара само за доставка на реактора. А нашия купен с ограбени пари от народа бе подарен без пари..
  • 17 Хърлец също недоволства

    0 0 Отговор
    около един милиард живи евра щеше да струва изграждането на още един блок ВВЕР 1000 с доставеното з а белене ..сега съвета е по далече тези от Уестигн хауса от Козлудуй.да правят презентации далече от нашите централи в курортни без присъствие на важни експерти за д а не ги наркоманизират или поразят...При проверка на нарочно направена тежка авария с ползването на обемно електромагнитни оръжие преди години показаха че офиса на тази компания до трети блок е много опасен.следяха ги с режещи скенери извънземни престъпници..
  • 18 ддД

    0 0 Отговор
    аха ..белене беше 11 милиарда с наляти вече половината и платени реактори общо за 6 милиарда до тук наляти... и направени ..ние обаче ги върнахме и платихме неустойки ..щотото американските сенатори така искат..
    Оставяме налятите 6 милиарда до тука..
    и да угодим на американците ще правин 7ми реактор за 8 милиарда почети колкото новата белене щеше да струва ама с няколко реактора - най модерната руска технология ...такива се строят в Турция Унгария ..
    и ще правим американски реактор мега скъп по технология която е експерементална ....

    Значи освен че и от южен поток се отказаха но под американски натиск искат и опитна площадка да станем за експерименти на нов тип реактори..

    Нали много са чудите къде ще идат тия 16 милиарда ДЪЛГ ..ами в джоба на някой американска компания и за изтребители втора употреба да ни ,,пазят,, от Русия.. и 3-4 пъти по скъп ядрен реактор от Руските

    тия герб, патриоти, реформатори и парвановци ще бъдат бесени един ден от народен съд
  • 19 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    за сега в българия няма нужда от нови мощности .трябва да се инвестира в работещите блокове на аец а ,за да им се продължи живота .другото е пак някаква мегаломания .ние и сега не успяваме да натоварим мощностите си ,нек е в колабс новоизградените веи та са пред фалит,а ще строим нови реактори!!!за чии...?нивото на корупция в бг е високо и при един такъв проект ще изтекат милиарди,а и е ненужен.
  • 20 Батс

    0 0 Отговор
    Тоя блок е два пъти по-скъп от блок на АЕЦ Белене, въпреки че нито има защита от падане на самолет, нито уловител за стопилката. Той не може да се изплати на пазарна цена, ще е необходимо драстично увеличаване на цената на тока за хората, подобно на американските Марици. Подробности са дадени на сайта на Powereconomics