Last news in Fakti

16 Март, 2015 11:29 1 436 2

Адвокат: Временният синдик не е решение за КТБ

  • ктб-
  • валя гигова-
  • синдик-
  • герб-
  • закон-
  • квестор

Няма правила за изготвяне на списъците на квестори и синдици. Тези лица пак са посочени от БНБ

Временният синдик няма да има правомощия. Просто  ще има още един орган, който ще утежни ситуацията  около КТБ. Това обяви пред БНР адвокатът и  специалист по търговско право и несъстоятелност  Валя Гигова. Тя коментира предстоящите промени в  Закона за банковата несъстоятелност. По думите ѝ  преценката трябва да бъде твърде прецизна, защото  може да се окаже, че сме нарушили някое правило на  ЕС.

Колкото по-дълго продължи  въпросът за отнемане на лиценза на КТБ, толкова повече ще се намаляват  активите на банката.

Въпросът за лиценза още не е  решен,

предупреди Валя Гигова. Според нея  Централната банка е специализираният орган за  надзор, но сега излизало, че държавата казва, че   не си върши работата.

Нещата с банките стоят по-сложно, отколкото с  обикновения търговец. В момента КТБ е с отнет  лиценз, тя не може да извършва банкови сделки,  т.е. няма никакви приходи. Това е едната причина  активите да намаляват, защото не се извършва  банкова дейност. От друга страна, се извършват  разходи. Представете си колко клонове има тая  банка, колко помещения под наем има, колко  служители, колко заплати, колко здравни и социални  осигуровки. Това е причина за намаляване на  активите.

Ако квесторите не си изпълняват функциите – БНБ  може да ги смени, припомни Валя Гигова.
Няма правила за  изготвяне на списъците на  квестори и синдици. Тези лица пак са посочени от  БНБ, заяви Гигова.

Днес внасяме поправки в Закона за банковата  несъстоятелност, които ще помогнат

казусът с  източването на КТБ да се реши.

Предвижда се избор  на временен синдик, който да може да завежда  искове и към трети лица, ако се установи, че те са  участвали в сделки, с които банката е била  източвана, както и разследваща компания да  проверява сделките на КТБ. Това коментира за сайта  Дневник  Димитър Танев от Реформаторския блок,  заместник-председател на „Движение България на  гражданите“ , по отношение на измененията на  Закона за банковата несъстоятелност, в качеството  си на един от вносителите.
Танев обяснява, че според измененията, които се  внасят в парламента днес,

разследваща компания ще  може да стига до трети лица,

докато прави проверка  на сделките в Корпоративна търговска банка.  Проектът на промените засега не е подписан само от  представител на "Атака", но досега те не били  изразявали отрицателно мнение, казва още Танев  пред сайта Дневник.

Той заедно с Радан Кънев са членове на  новосформираната временна парламентарна комисия за  КТБ с председател Десислава Атанасова от ГЕРБ.  Танев подчертава пред изданието, че решението с  временният синдик, разследването от международна  специализирана компания и синхронизирането с  работата на парламентарната комисия се очаква да  дадат резултат до няколко месеца.

Освен обичайните си функции, временният синдик ще  може да издирва и уточнява имуществото на банката,  да обявява за нищожни сделки с установени  нарушения, да може да предявява искове за  обезщетения, да получава данни от компанията,  която ще бъде избрана за разследвания, както и  ежеседмично ще публикува на сайта на КТБ публична  справка за дейностите си, като се спазва банковата  тайна, обяснява още промените Димитър Танев от Реформаторския блок.  Цялата информация ще постъпва при финансовия  министър Владислав Горанов, който ще бъде  контролиран от временна комисия за КТБ в  парламента, посочва още той.

Като мярка за публичност се предвижда и

всеки  кредитор в КТБ да има достъп до търговските книжа

и постоянно да проверява продава ли се имуществото  на банката, разказва още Танев, като добавя, че  чрез временния синдик се решава проблемът с КТБ,  чиито активи през последното тримесечие на 2014 г.  са се стопили със 733 млн. лв. до 1.8 млрд. лв., а  държавата е дала 3.5 млрд. лв. за изплащането на  гарантирани депозити в банката.

Около 800 млн. лв. вече са ограбени от КТБ по мои  данни. Това обяви миналия петък премиерът Бойко Борисов. Той коментира  притесненията, че активите на банката се топят  главоломно, а квесторите позволяват прихващането  на цесии.
От своя страна шефката на новосформираната временна парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова поиска пред бТВ оставката на Иван Искров.

Атанасова е категорична, че

управителят на БНБ не си е свършил работата.

Тя се присъедини към мнението на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, че са налице сериозни пропуски в надзора на централната банка. Атанасова изрази надежда Искров най-накрая да оцени кой е достойният начин да си тръгне от поста.

Със свое решение преди месеци Народното събрание задължи БНБ да сключи договор с фирма с опит в тази сфера, която да проследи операциите с активи на КТБ. Управителният съвет на централната банка реши да предложи това на Фонда за гарантиране на влоговете, който поема случая след отнемането на лиценза на институцията.

Фондът става първи по право кредитор на банката, след като тя бъде обявена в несъстоятелност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милена

    0 0 Отговор
    Колко ли още ще чакаме, за да узнаем истината за КТБ?
  • 2 Малчо

    0 0 Отговор
    Вече почти една година чакаме истината да излезе за КТБ.Не ми се вярва този временнен синдикат да оправи нещата.