Last news in Fakti

30 Март, 2015 14:10 2 916 1

Леки вибрации

  • леки-
  • вибрации-
  • владислав хаджидинев

Разнопосочна седмица за международните пазари на акции

Разнопосочна седмица за международните пазари на акции. Американският индекс S&P 500 загуби 2.23 процента, а европейският Euro Stoxx 50 завърши с положителен резултат от 0.25 процента. Ключовите моменти бяха срещата между Меркел и Ципрас, данните за индустриално производство през март в
Германия и Франция, както и седмичният доклад за безработицата в САЩ. Това отбелязва седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка

Сделка или не

В началото на миналата седмица се състоя поредна среща между Меркел и Ципрас. Положителното в случая е конструктивният тон на диалогът и изразените намерения от двете страни за търсене на
дългосрочни решения на Гръцката криза. 

Може би за първи път Ципрас официално демонстрира позиция, която се различава от крайните позиции на други членове на гръцкото правителство и отбеляза, че Гърция се нуждае от „структурни реформи, солидни финанси и функционираща администрация”. От своя страна Меркел ясно изрази желание южната ни съседка да бъде икономически силна и да реализира икономически растеж. 

Въпреки тези дипломатични изказвания, времето (и парите) на Гърция драстично намаляват. Засега гръцкото правителство не е постигнало споразумение с кредиторите си за изплащане на дълговете и план за излизане от кризата. Вероятно липсата на такова споразумение може да създаде вътрешно политическо напрежение и загуба на електорално доверие, което допълнително би увеличило вероятността Гърция да напусне еврозоната.

Битката за Европа

Съперничеството между Франция и Германия е вековно. В полето на индустриалното производство немската икономика печели надмощие над френската, като за пореден път постига по-добри резултати. През март индексът за индустриално производство, Purchasing Manager Index (PMI) в Германия се покачи до стойност от 55.3, спрямо стойност от 53.8 през февруари. Това е 23-ият пореден месец, в който немският PMI е със стойност над 50, (която индикира растеж) и е категоричен сигнал, за подобряваща бизнес среда в Германия.

В контраст, френският PMI през март спада до стойност 51.7, спрямо стойността от 52.2 през февруари. За съжаление, това е и 11-ият пореден месец на свиване на френският PMI, което показва, че производството във френската икономика губи инерция.

Резултатите от публикуваните PMI стойности показват, че Германия все повече се консолидира като едноличният, икономически двигател на Европа, а Франция все още не успява да намери верния път към икономически просперитет. Факт е, че през последните години лявото правителство във Франция остро критикуваше и се противопоставяше на „политиките на икономии” налагани в еврозоната от страна на Германия. Очевидно обаче икономическата реалност показва коя политика е довела до добри резултати и коя не. Надеждата за Франция е, (а и за Европа), че с предстоящите политически промени ще успее да започне важни реформи, които да създадат условия за растеж, от който ще спечели както Франция, така и цялата еврозона.

Много работа

Поредна порция силни данни за американската работна сила. В третата седмица от месец март молбите за помощи на безработни спаднаха до 282 хиляди, вместо прогнозираните 290 хиляди. Това е една от най-ниските стойности на този индикатор от началото на годината и сигнал, че работодатели в САЩ съкращават работници с по-нисък темп. В случай, че тази тенденция се запази е много вероятно безработицата да продължи да намалява.

От гледна точка на американските пазари на акции, тази новина не е много розова. Силни данни за състоянието на работната сила в САЩ, увеличават вероятността за по-ранно-от-очакваното повишение на лихвените нива в американската икономика. На последното си събрание Федералния Резерв на САЩ (Фед) обяви, че основен фактор при вземането на решението, кога точно да започнат да покачват лихвените нива в икономиката, ще бъде именно състоянието на пазара на труда.

Засега, финансовите пазари оценяват като най-вероятно първо покачване на лихвите периода около декември тази година. Но ако данните за пазара на труда продължат да изненадват в положителна посока, вероятността за покачване още през септември ще се увеличава, а това ще създава напрежение и разпродажби на американските пазари на акции.

Action plan

Продължаваме напред! Слабото представяне на американските пазари на акции и не лошият резултат на европейските такива през миналата седмица, показват че рисковете се увеличават, но не до степен, която може да обърне положителната тенденция на пазарите на акции. Със сигурност шумовете идващи от САЩ по отношение на момента, в който Фед ще решат да променят посоката на лихвите, както и драмата с Гърция имат потенциал да създават трусове, но ефекта им поне засега остава ограничен и краткосрочен. Пазарите на акции продължават да предлагат атрактивни възможности за дългосрочни инвестиции. Успех!

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземанена инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

Въз основа на материала, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет, препоръчват от ПИБ. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бб

    0 0 Отговор
    Ужас - научете се да пишете финансово грамотно бе хора.