Last news in Fakti

2 Април, 2015 02:30 4 401 6

"Форбс": Ходорковски притежава активи за $ 2 млрд.

  • михаил ходорковски-
  • "форбс"-
  • притежава-
  • активи-
  • юкос-
  • най-богатите руснаци-
  • владимир путин

Той и бившите му съдружници от ЮКОС може отново да влязат в списъка на най-богатите руснаци

"Форбс": Ходорковски притежава активи за $ 2 млрд. - 1
Михаил Ходорковски

Бившият съсобственик на ЮКОС и екс ръководител на петролната компания Михаил Ходорковски притежава активи на обща стойност $ 2 млрд., съобщи сп. „Форбс“. Според изданието той, Платон Лебедев, Владимир Дубов и Михаил Брудно са бенефициенти на шест тръстови фонда от о. Гърнзи, които се владеят от фонда Quadrum Atlantic SPC. Самият фонд пък се управлява от компанията Quadrum Global, на която принадлежат редица обекти в САЩ, Великобритания, Виетнам, Украйна и Грузия.

Форбс“ отбелязва, че ако бившите партньори в ЮКОС си поделят активите на Quadrum Global, те ще могат отново да претендират да влязат в списъка на най-богати хора в Русия. През 2014 г. за попадането в Топ 200 е било необходимо състояние от $450 млн., а тази година прагът вероятно ще се понижи.

Представител на Ходорковски е отказал да коментира неговия бизнес пред „Форбс“, Брудно и Дубов също не са отговорили на въпросите на списанието, а Платон Лебедев е заявил, че в момента юридически не притежава нищо.

Михаил Ходорковски беше арестуван през 2003 г. и 2 години по-късно осъден за измами при приватизацията през 1994 г. на добивно-преработвателното предприятие „Апатит“, а през 2010 г. получи втора присъда за разхищение на горива.

Докато той беше зад решетките, към ЮКОС бяха предявени многомилиардни искове за укриване на данъци и компанията беше фалирана и закрита. На 19 декември 2013 г. президентът Владимир Путин помилва бизнесмена. На следващия ден той излезе на свобода и напусна Русия. Година по-късно Ходорковски оцени състоянието си на $100 млн. и обяви, че планира да използва средствата за финансиране на организацията „Открытая Россия“, която е базирана в Прага и цели да раздвижи гражданското общество в Русия. Понастоящем Ходорковски живее в Швейцария.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само селяните карат TOYOTA

    0 0 Отговор
    ей
  • 2 Само гражданите карат Москвич

    1 0 Отговор
    Не разбирате ли че парите ходят при онези които знаят как да ги правят.Този човек има нужните познанства и идеи и винаги може да завърти няколко милиона без дори да излезе от къщи.
  • 3 и гражданите ходят ха работа с колело

    0 0 Отговор
    В Русия се знае за какво се краде и мами,ставаш приказно богат.
  • 4 mediator37

    0 0 Отговор
    Единствената причина, поради която Ходорковски все още има пари, е че Путин не е решил да му ги вземе.
    Както обичат да казват в КГБ - "Това, че ти си жив, не е твоя заслуга, а наш пропуск !"
  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор
    Явно някой цени доста този предател и му плаща с повече от 30 сребърника. Е резултата ще е същият.
  • 6 Toko

    0 0 Отговор
    Истината е,че това е народна пара!!!