Last news in Fakti

18 Юни, 2015 13:04 1 521 0

Франция наложи запор на сметки във ВТБ

  • андрей костин-
  • юкос-
  • втб-
  • сметки

Преди година международният арбитраж в Хага удовлетвори и търговския иск на някогашните собственици на ЮКОС срещу Русия

Властите във Франция са наложили запор на всички сметки и активи на руски компании и посолството, които са били открити в местното дъщерно дружество на руската ВТБ.

Това съобщи президентът на банката Андрей Костин.

Той уточни, че малко по-късно е бил вдигнат запора върху сметките, собственост на руското посолство и мисия в Париж.

През май директорът на компанията Group Menatep Limited Тим Озбърн съобщи, че бившите акционери на ЮКОС са се обърнали към съда във Великобритания, Франция и САЩ с молба да удовлетворят присъдата на арбритража в Хага.

В сряда съдии-изпълнители от кантората „Марк Сакре — Стефан Сакре — Пит де Смет” са наложили запор на руско имущество в Белгия.

Запорът е наложен на основание на съдебно решение на арбитражен съд, който на 18 юли 2014 г. е удовлетворил иска на „Юкос юниверсъл лимитид” за 1,653 млрд. евро.

От руското министерство на правосъдието обявиха, че са започнали процедура по обжалване на запора.

Преди година международният арбитраж в Хага удовлетвори и търговския иск на някогашните собственици на ЮКОС срещу Русия, постановявайки, че страната трябва да им изплати $51,6млрд. – най-голямото обезщетение, присъждано някога от институцията.

В последното десетилетие на миналия ХХ в. ЮКОС беше оценявана на $40 млрд. долара, а нейният собственик Михаил Ходорковски се превърна в най-богатия човек в Русия. Олигархът беше арестуван през 2003 г. и обвинен в неплащане на данъци в особено големи размери. Компанията беше обявена във фалит през 2006 г., а през следващата година беше купена от „Роснефт”.

Михаил Ходорковски беше амнистиран през декември 2013 г. след 10 години престой в затвора. Той живее в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА