Last news in Fakti

5 Април, 2015 13:08 982 0

Синдикални федерации застават срещу своите централи заради пенсионната реформа

  • синдикати-
  • пенсионна реформа

Федерациите и пенсионно-осигурителните дружества с единно становище по въпроса за ранното пенсиониране на категорийните работници

Индустриалните федерации от КНСБ и КТ „Подкрепа“ са изпратили писмо до ръководствата на парламентарните групи в Народното събрание и до председателя на Комисията за социални и демографски политики Хасан Адемов, с което изразяват становище във връзка с пенсионирането на работещите в условията на първа и втора категория труд.

Федерациите отбелязват в становището си, че сегашното законодателство е дискриминационно спрямо работещите в първа и втора категория труд. Категорийните работници се осигуряват с по-високи осигуровки /15.3% в НОИ и 12% в ППФ/. Но ако не са достигнали възрастта за пенсиониране, те ще получават пенсия само от професионален пенсионен фонд, но не и от НОИ.

В тази връзка в писмото си до парламента федерациите настояват при изготвяне на промените в КСО правителството да запази ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд и едновременно с това и да се разработи механизъм, така че тези, които имат пълно осигуряване след 2000 г. в професионални пенсионни фондове, да получават пълния размер на пенсията, като изплащането се раздели между НОИ и професионалните пенсионни фондове.

Становището на индустриалните федерации от КНСБ и КТ „Подкрепа“ съвпада напълно  с това на пенсионно-осигурителните дружества и с интереса на работещите в първа и втора категория труд, тъй като предлага в периода, когато те не са достигнали възраст за пенсиониране, да не бъдат ощетявани, а да получават пенсия от НОИ и допълваща пенсия от професионален фонд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА