Last news in Fakti

8 Април, 2015 17:23 1 766 1

Гърция отменя скандалния нов данък от 26% за фирми, работещи в България

  • гърция-
  • отменя-
  • скандалния-
  • данък-
  • фирми-
  • работещи-
  • българия

Според гръцки източник, е издадена разпоредба за анулиране на законопроекта , който предвиждаше, че всяка гръцка компания или дружество със седалище в държава, с преференциален данъчен режим ще бъде обложена с данък от 26% върху стойността на постъпленията по фактури. Заместник-министърът на финансите в Гърция, Надя Валвани, заяви в парламента, че ще издаде постановление, с което ще освободи от плащане на данък върху транзакциите, всички реални сделки, които са направени не само по фактури. Това съобщи "Български новини".

По същество, решението ще намали драстично броя на сделките, за които трябва да се изплащат аванс от 26% според новият правилник.Компаниите ще могат да докажат законността на сделката, освен в случаите, когато нелегитимността е очевидна. Възстановяването на данъка ще бъде направено в рамките на три месеца, а не както беше в първоначалния вариант 12 месеца.

Това беше потвърдено и от икономическият министър Йоргос Статакис, който обяви, че срокът е три месеца.

Факти.бг припомня, че Правителството на България сезира Европейската комисия за въведения от Гърция 26% данък за сделки и транзакции с източник България. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. С решението на кабинета се упълномощава министърът на финансите да уведоми Европейската комисия за правното основание на подадената жалба.

Европейската комисия (ЕК) анализира внесеното от българска страна оплакване от плановете на Гърция да наложи специален данък върху сделките и транзакциите с България. Брюксел очаква и изясняване на обхвата на декрета, в който е предвиден този данък, за да може да прецени потенциалния негативен ефект върху общия пазар, съобщи говорителят на Европейската комисия Аника Брайдхард, цитирана от БНР: "След като тази оценка бъде направена, Комисията ще вземе необходимите решения, за да гарантира съответствие с европейското законодателство – ако това се налага."

Брайдхард засега отказа коментар дали България би могла да получи компенсации от Брюксел за евентуни загуби в резултат на гръцкия данък.

Процедурата по разглеждане на жалбата включва две фази - административна и съдебна, като административната фаза е задължителна. Административната фаза в хипотезата на член 259 от ДФЕС приключва с издаване на мотивирано становище от ЕК в тримесечен срок, след като на всяка от заинтересованите държави е предоставена възможност да изложи съответно съображенията относно собствените им позиции и тези срещу ответната страна, писмено и устно.

Ако Комисията не издаде становище в срок от три месеца от датата на поставяне на въпроса пред нея. отсъствието на становище не е пречка за Република България да сезира Съда на Европейския съюз.

Решението на Министерски съвет е изготвено във връзка с изпратеното на 30 март 2015 г. писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, в което се изразява позицията на Република България, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник в България, както и в Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална мярка.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ами нормално-бат Бойко им се скара и "сириэите" клекнаха!