Last news in Fakti

15 Април, 2015 13:07 1 089 0

Гърция пласира облигации за 812,5 млн. евро

  • гърция-
  • облигации-
  • пари-
  • финансиране

Емитирането на краткосрочни съкровищни бонове е единственият източник за кредитиране

Гърция успя да продаде тримесечни съкровищни бонове за 812,5 млн. евро.

Това представлява добър тест за способността на правителство в Атина да набере средства в условията на сериозна ликвидна парична криза, като не се оправдаха някои опасения, че априлските аукциони могат и да не успеят с оглед на натиска, който преди време оказа ЕЦБ върху гръцките търговски банки, отбелязва финансовият портал на БНР.

Емитирането на краткосрочни съкровищни бонове е единственият източник за кредитиране на гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас, но трябва да се има предвид, че кредиторите на страната от ЕС и МВФ поставят таван от 15 млрд. евро на продажбите на този тип книжа, като той вече е достигнат. Атина продължава да настоява за повишение на този таван, но нейните партньори от еврозоната отказват да одобрят подобна стъпка с оглед на страхове, че това би било равносилно на финансиране на правителството от страна на Централна банка на Гърция.

В края на март Европейската централна банка инструктира големите гръцки търговски банки да се въздържат от увеличаване на техните експозиции в гръцки държавен дълг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА