Last news in Fakti

18 Април, 2015 19:51 2 895 7

Явор Куюмджиев: Готвят затварянето на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

  • явор куюмджиев-
  • 5-и блок-
  • аец "козлодуй"

Според него, основната причина за високата цена на тока, са възобновяемите енергийни източници


Бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев заяви в Добрич, че има информация как 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде затворен.

Носят се непотвърдени информации, че животът на 5-и блок в Козлодуй няма да бъде продължен. Тъй като той изцяло зависи от Русия, каза пред БНР Явор Куюмджиев.

Според него, основната причина за високата цена на тока, са възобновяемите енергийни източници. Калкулацията на американските ТЕЦ-ове показва, че:

ТЕЦ „Марица Изток 1“ продава на регулирания пазар на 201 лева мегаватчаса, ТЕЦ „Марица Изток 3“ на 130 лева мегаватчаса. Средната цена на слънчевите централи е 480 лева за мегаватчаса. Средната цена на вятърните централи е 180 лева за мегават-часа.

За сравнение, „Козлодуй“ работи на 48 и, когато се включат тези огромни като количество мощности, цената отива нагоре. Единственият път, да се стабилизира цената, е развалянето на договорите с американските ТЕЦ-ове или изкупуването им и много по-тежка регулация на слънчевите и вятърните централи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бончук

    0 0 Отговор
    Ами давайте,затворете ги направо всичките,накрая може и една бомба да пуснете и да се свършва вече, д..а мръсните л....и д..а
  • 2 МИКИ

    0 0 Отговор
    защо никой не коментира окритите рудници на Марица Изток ,ако се спре дасе взима ток от американските тецове те ще спрат да взимат въглища от рудниците,щесе газифицират само за един месец и рудниците 1,2 ,и 3 стават излишни там работят около 15 хиляди работника остава само Тец 2 но и то въпрос на време ,а то се работи по неговата преватизация но и той има опция за газифициранено това не е най важното ,от рудниците се краде много , много партии и правителства и пъртийни каси сасе пълнени , пров саюзите също пинсионата каса също , товаса донорите на цяла България, затова АЕЦ щесе затвори но Маица ИЗТОК никога,голяма яма е там много земя се онищожи но нейси и без това няма държава а само остана името Булгария , който може го може а който не да тъне в глад и мрасотия
  • 3 1234

    0 0 Отговор
    НАРОДЕ СТИГА СИ СПАЛ,СЪБУДИ СЕ !!! ДА ИЗГОНИМ ТАЯ МРЪСНА СГАН ОТ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ,СТИГА СА НИ ОГРАБВАЛИ.ТЕ НАЯДАНЕ НЯМАТ,АМИ ДА ГИ МАХАМЕ ДОКАТО НЕ СА НИ ПРОДАЛИ НА НЯКОГО И НАС!!!!!СЪБУДЕТЕ СЕ ХОРА ВРЕМЕ Е.
  • 4 ужас

    0 0 Отговор
    от енергиен център се превръщаме в енергийно зависими ,само и само да угодим на Америка,няма такава държава

    Коментиран от #5

  • 5 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ужас":

    Както казваш, има и за съжаление сме ние БЪЛГАРИЯ. А иначе приказваме как РУСИЯ са ни използволи. То си проличава вече.
  • 6 emo

    0 0 Отговор
    zaguben narod zagubena darjava
  • 7 fdfdf

    0 0 Отговор
    Вероятно трябва да се ползва България като плацдарм на НАТО. АЕЦА пречи, понеже като ни бомбандират, ако го пернат случайно, ще пламне целият свят. Затова вероятно плана е да се закрие....