Last news in Fakti

21 Април, 2015 19:05 1 238 0

Атина: "Турски поток" да спазва ЕС законодателството

  • гърция-
  • газ-
  • панайотис лафазанис-
  • алексей милер

Пренасянето на руски газ през Гърция по газопровода "Турски  поток" за Европа е възможно само при спазването на принципите на  европейското законодателство, обобщава проведената днес в Атина  среща на президента на "Газпром" Алексей Милер.

Той разговаря последователно с гръцкия енергиен министър  Панайотис Лафазанис, а след това двамата се видяха и с премиера Алексис Ципрас.

Москва и Атина са се договорили в най-кратки срокове да се  създаде работна група за реализацията на "Турски поток". 

Проектът може да бъде изпълняван от руско-европейски консорциум. Шефът на Газпром намекна, че има европейски компании, които са заявили интерес и по тази причина трасето ще се съобрази с европейското законодателство.

Дни след Русия и Гърция отрече тиражираната в медиите информация  за предварително авансово плащане на 5 милиарда евро срещу бъдещи  ползи от проекта "Турски поток", пише в. "Вима".

Енергийният министър Панайотис Лафазанис потвърди, че страната му  ще получава по-евтино синьо гориво от Москва, но отказа да  разкрие подробности. Все още неясно продължава да бъде бъдещето  на гръцката газова компания ДЕПА. Москва проявява интерес към  нея, но първия опит за приватизация се провали, припомня в.  "Нафтемборики".

Основните медии в Гърция обръщат специално внимание на факта, че  24 часа след визитата на шефа на "Газпром" в Атина Панайотис  Лафазанис ще лети до София, за да вземе участие заедно с колегите  си от България и Румъния. Тримата министри ще обсъдят бъдещето на  подкрепяния от ЕС Вертикален газов коридор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА