Last news in Fakti

24 Април, 2015 16:08 1 454 1

България и Румъния засилват енергийната сигурност

  • българия-
  • румъния-
  • енергийна сигурност-
  • борисов

България и Румъния подкрепят засилването на енергийната сигурност в региона. Това е един от основните изводи от срещата на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с румънския министър на енергетиката, малките и средните предприятия и бизнес средата Андрей Доминик Геря. Двамата разговаряха в рамките на съвместното заседание на правителствата на Румъния и България, което се проведе в Крайова. Те се обединиха около становището, че диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ за региона на Югоизточна Европа е приоритет.

По думите на министър Петкова реализацията на проекта за изграждане на Вертикален газов коридор Гърция - България - Румъния ще даде достъп на България и Румъния до съществуващите и изграждащите се LNG терминали. Според общото мнение на двамата министри Вертикалният газов коридор ще осигури непрекъсваемост на газовите доставки между трите държави.

В рамките на срещата Петкова запозна румънския си колега с напредъка по проекта за интерконектор Гърция – България. Акционерите в проектната компания за междусистемната връзка подписаха в сряда в София основните принципи, които ще залегнат в споразумението за развитие на проекта. Одобрен бе и бюджетът на компанията за 2015 г., който възлиза на 10 млн. евро. По думите на Петкова постигнатият напредък ще позволи строителните дейности по интерконектора да започнат през март 2016 г., а тръбата да бъде изградена до 2018 г.  

По отношение на интерконектора между България и Румъния, министрите бяха категорични, че неговата реализация трябва да е факт до края на 2015 г. По думите на Петкова е важно румънската страна да изгради и компресорна станция на нейна територия, за да се използва в максимална степен капацитетът на връзката. Отбелязано бе, че компаниите Булгартрансгаз и Трансгаз – Румъния, работят в отлично сътрудничество за изграждането на интерконектора.

Петкова и министър Геря обсъдиха и предимството от разработване на местните находища на енергийни ресурси в Черно море. Според министър Геря бъдещият добив от Черно море ще засили инвеститорския интерес към Румъния и България. Двамата се обединиха около становището, че местният добив е един от най-сериозните фактори за повишаване на енергийната независимост и постигане на конкурентни цени на горивото. Петкова запозна своя румънски колега със стартираните от българското правителство конкурси за проучване и добив на нефт и газ в блоковете „Силистар“ и „Терес“ в дълбоко Черно море. Конкурсите вече са в ход, след като обявите за това бяха публикувани в Официалния вестник на ЕС на 18 април. 

Енергийните министри на България и Румъния Теменужка Петкова Андрей Геря и външните министри на двете страни Даниел Митов и Богдан Ауреску подписаха и съвместна Декларация за регионално енергийно сътрудничество. Двете държави приветстват започналото строителство на ТАП като първи стълб на Южния газов коридор, който ще свърже Каспийските и Централно-азиатските енергийни източници с европейския пазар, се казва в документа. Поставен е акцент и върху волята, която имат двете страни за засилване на партньорството с Азербайджан, Грузия и Турция за по-конкурентни и диверсифицирани газови доставки. София и Букурещ декларират, че ще продължат съвместните усилия, свързани със завършването на интерконектора Румъния-България и националните газопреносни мрежи, както и реализацията на проекта за Вертикален газов коридор, който ще свърже страните от Централна и Югоизточна Европа с Южния газов коридор.

За задълбочаване на енергийната независимост двете държави ще работят за развитие на местния енергиен потенциал, както и LNG доставки, се казва още в декларацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1313

    0 0 Отговор
    от сухо дере цунами виждали ли сте