Last news in Fakti

4 Юли, 2015 10:31 1 283 1

Искров: Политически интриги осуетиха план за спасяване на КТБ

  • иван искров-
  • бнб-
  • ктб

Няма леки мандати за управител на БНБ, смята управителят на Централната банка

Политически интриги осуетиха план за спасяване на КТБ. Това заяви в интервю за „24 часа" управителят на БНБ Иван Искров. Той подчертава, че е могло не само вложителите с гарантирани депозити да си получат парите, а и останалите, които имат пари в нея. Такъв план бил приложен успешно в други държави.

На 23 юни Искров депозира оставката си в писмо до председателя и народните представители на 43-ото Народното събрание на Република България. Той призова депутатите за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове. Искров моли писмото му да се счита за подадена оставка от поста управител на БНБ, считано от 10 юли. След фалита на КТБ той нееднократно бе призоваван да подаде оставката си, предимно от членове на управляващото мнозинство.

Иван Искров смята, че БНБ е била очернена, за да се отклони вниманието от онези, които придобивали активи с парите на вложителите, и от техните съратници и вляво, и вдясно в политиката. Той подчертава, че големи финансови играчи още през 2008-2009 г. са се опитали да разклатят валутния борд.

Иван Искров отбелязва, че за двата му мандата в Централната банка най-ценният положителен вот е ръстът на спестяванията в нашите банки. Той преброява, че е работил с 5 парламента, двама президенти и 7 премиери, и то "ако не броим г-н Борисов два пъти".

Иван Искров споделя, че няма нищо лично против Цветан Василев, напротив - желае му дълъг живот и здраве. БНБ обаче трябвало да си свърши работата, както повелява законът. Това и направили.
Иван Искров съветва Василев да съдейства на правосъдието, а не да плаши със западни нотариуси и велики тайни за шантаж.

„Моите сметки са в левове в български банки, в самолети на Цветан Василев не съм се возил, никога не съм имал преки или косвени финансови отношения с КТБ, или свързани с нея лица", категоричен е Искров.

Той отбелязва, че не отива на работа в Европейската централна банка. Искров споделя, че не може да не е доволен, че вече има няколко предложения както за чужбина, така и за тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    0 1 Отговор
    МЕНТА СТОЯНОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАДЛА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАД НЕЯ СТОЙ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И МУРАВЕЙЧО ,ТЯ ПЪК СТОЙ ЗАД КМЕТА НА ПЛОВДИВ И ТОЙ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПОД НЕЙНО КОМАНДВАНЕ.МЕНТА Е ИЗГОНЕНА ОТ НАП ПЛОВДИВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА ЦАР КИРО ТЯ МУ Е ВОДИЛА И СЧЕТОВОДСТВОТО И МУ Е УКРИВАЛА ПАРИТЕ,СКОРО МУ ВЪРНАХА И ХОТЕЛА НА ЦАР КИРО НА ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ.МЕНТА Е ВИНОВНА И ЗА ФАЛИТА НА КТБ И ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА 16МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ТЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ЕДИН ПРОЦЕНТ КОМИСИОННА.МЕНТА Е ЗАД СКРИТОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ С ДПС,ТОВА МНОГО ЯСНО СЕ ВИЖДА В ПЛОВДИВ НО И В ДЪРЖАВАТА Е СЪЩОТО,ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО НИ ВКАРВАТ В ДЪЛГОВА СПИРАЛА И ИГРАЯТ С ДПС .ЗАД 70% ОТ ЗЕЛЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ СТОЯТ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И СА ВИНОВНИ ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА.СЪЩИТЕ СА ВИНОВНИ И ЗА ФАЛИТА НА ЛЕТИЩЕ ПЛОВДИВ СЪВСЕМ УМИШЛЕН МАФИЯ.