Last news in Fakti

8 Юли, 2015 04:57 8 057 3

Франция е спечелила от преструктирането на гръцкия дълг

  • франция-
  • дълг-
  • гърция-
  • испания

Страната е успяла да ограничи съществено кредитната си ескпозиция към Гърция

Франция е спечелила от преструктирането на гръцкия дълг - 1
Снимка: БТА/AP

110-те млрд. евро, които Международният валутен фонд (МВФ) и Еврозоната предоставиха на Гърция през май 2010 г., помогнаха на балканската страна да избегне неизпълнение на задълженията си към тези банки.

През 2010 г. около 40% от общото европейско кредитиране на Гърция идваше от Франция, днес то е едва 0.6%. Италия, която почти нямаше експозиция към Гърция през 2010 г., сега има масивна такава от 39 млрд. евро. От почти нищо през 2009 г., днес Испания има експозиция от около 25 млрд. евро.
Отпуснатото финансиране на Атина, помага на Франция да преструктурира притежаваните гръцки облигации, твърдят експертите Бен Стийл и Дина Уокър в blogs.cfr.org. В резултат на това Франция успя да редуцира общата си гръцка кредитна експозиция – суверенна и банкова – до 8 млрд. евро.

От друга страна днес Испания и Италия са много по-близо до финансовата криза, от колкото би трябвало да бъдат.

Финансови анализатори посочват, че в поведението на страните се отразява вижданията на правителствата. Париж е действал като самостоятелен играч, залагайки че Гърция ще продължи да не изпълнява своите задължения, а Мадрид и Рим са залагали, че ЕЦБ и Еврозоната ще окажат натиск над Атина за реформи. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 old old old

    2 0 Отговор
    И какво? Оказа се, че големите в "равноправния" ЕС си преразпределеят едни пари, а малките да духат супата.
    Силно ме възмути и това, че на Люксембург, който е почти колкото област Монтана са отпуснали толкова средства за справяне с бежанците, колкото на България, а на тяхната граница не се вижда наплив.
    Ама нашите управници са си виновни, понеже нямат смелостта и доблестта да си потърсят равноправието, а само се хилят угоднически на западняците.
  • 2 gospodinvie122013

    2 0 Отговор
    Това е самата истина,нашите управници винаги са били такива угодници,нямат смелостта на истински български управници като Ал.Стамболийски навремето и завинаги ще си останат смешниците на ЕС и Нато
  • 3 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    френските масончета са терикати и нямат да си оставят каруцата в калта тази със русата коса отпреди 50-години от международният фонд на световната банка бих я взел ако имах 20-милиона повече а тя със 40-години по-млада и пак и бих и запазил фамилията ла-гард а не путкин.