Last news in Fakti

4 Септември, 2015 15:54 2 016 1

Отливът на инвеститори от Китай – опасен за световната икономика

  • икономика-
  • свят-
  • юан-
  • китай

Анализаторите на Merrill Lynch предупреждават, че на фона на огромния златен резерв на Китай, чийто обем е 3.6 трилиона USD, отливът на капитали в размер на 200 млрд. USD от страната в рамките на едно тримесечие, може да подкопае световната икономика. Забавянето на ръста на китайската икономика и обезценяването на акциите на страната изплашиха световните фондови борси. Дефакто на 11 август 2015 г. Китай започна война на два фронта: отливът на капитали и спада на експорта.

През последните години страната съкрати обема на своите резерви в долари, като продаваше държавния дълг на САЩ, за да предотврати обезценяването на юана. Властите се опасяваха, че слабият юан ще провокира ръста на отлив на капитали.

„Въпросът днес е колко капитал може да изтече от Китай?”, казва един от експертите на Merrill Lynch. Ако парите, които са постъпили в Китай от 2010 г. досега, трябва да напуснат страната, по става дума за около 400 млрд. USD. Ако се отчита притокът от 2008 г. до края на август 2015-а, то сумата е 700 млрд. USD.

Според анализатори, Китай по-скоро ще преустанови усилията си за поддържане на юана, което ще ускори темповете на обезценяване и ще доведе до дефлация в световната икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bryn

    0 0 Отговор
    къде са коментарите в тази тема.
    Или тук няма кой да се плюе.