Last news in Fakti

16 Септември, 2015 11:22 1 097 0

Бизнесът влиза в бордовете на държавните енергийни дружества

  • бизнес-
  • бордове-
  • енергийни дружества

Нови мерки ще свалят цената на тока

Бизнесът влиза в бордовете на държавните енергийни дружества - 1
Снимка: БТА

Представители на бизнеса ще участват в работата на бордовете на всички дружества от държавната енергетика. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представителите на работодателските организации.

Със законодателни промени ще се въведе мораториум върху разрешаването на нови преференции за изкупуването на електроенергията. При установяване на злоупотреби от страна на дружествата от ВЕИ-сектора ще се премахва преференциалната цена. Ангажиментът пое вицепремиерът Томислав Дончев.

Към него се създава работна група с участието на бизнеса, която ще начертае пътна карта за реформите в енергетиката.

Остава искането ни за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, заяви след срещата председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Що се отнася до подготвения от бизнеса протест на 30 септември, Домусичев посочи, че предстои въпросът да бъде обсъден във всяка от организациите. „Специално ние, участниците в днешните разговори, сме по-оптимистично настроени и се надяваме да се намерят резерви цената на енергията на индустрията да се върне на нивата отпреди 1 август”, каза още Домусчиев.

Шефът на БТПП Цветан Симеонов съобщи, че предпочита ранните разговори и диалога пред протестите. „Доволни сме от това, че правителството и вчера, и днес пое ангажимента да се ускорят нещата във връзка с разглеждането на въпроса с държавната помощ за онези производители, на които им се изкупува енергията на по-високи цени. Проблемът остава много сериозен”, подчерта Симеонов. По думите му те не биха желали да влизат в протести.

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев пък съобщи, че ще бъде съставена постоянно действаща работна група, която има за задача да следи за изпълнението на пътната карта в енергетиката. Групата ще бъде ръководена от Томислав Дончев и в нея ще участват всички работодатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА