Last news in Fakti

27 Октомври, 2015 11:09 1 373 2

Оман съди България за КТБ за €150 млн.

  • оман-
  • ктб-
  • фалит-
  • иск

Фондът притежаваше 30% от КТБ, която беше четвъртата по големина банка в страната преди да бъде обявена във фалит

Суверенният фонд на Оман е подал иск срещу България за фалита на Корпоративно-търговска банка (КТБ), съобщи Ройтерс.

Агенция се позовава на справка от регистрите на свързания със Световната банка Международен център за разрешаване на инвестиционни спорове, чиято централа е във Вашингтон. Източник запознат с иска разкри пред Ройтерс, че става дума за €150 млн. ($165,81 млн.).

Фондът на Оман притежаваше 30% от КТБ, която беше четвъртата по големина банка в страната преди да бъде обявена във фалит през миналата година.

Искът на Оманския фонд, акционер в Корпоративна търговска банка, към българската държава е неоснователен, каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Наели сме адвокати за защита на тази позиция и имаме капацитет и опит в подобен вид дела и не сме притеснени, добави той.

Рухването на банката предизвика най-голямата финансова криза в балканската страна от 90 -те години на ХХ в. насам. Това принуди София да изплати над 3,6 млрд. лв. ($ 2,03 млрд.) на гарантираните вложители. Плащането доведе до повишаване на бюджетния дефицит на страната за 2014 г. до 5,8% от БВП.

Пазарната стойност на дела на Оманския фонд Оман възлизаше на около 170 млн. лева през юни миналата година, преди БНБ да поеме контрола в КТБ, хвърляйки балканската страна в най-тежката банкова криза от 90-те години на миналия ХХ в..

Искът на фонда се опира на балансовата стойност на банката, която вероятно ще се различава значително от пазарната стойност.

Консорциум от инвеститори, включително фондът на Оман, предложи оздравяване на фалиралата банка през октомври 2014 г., но месец по-късно БНБ лиши кредитната институция от нейния лиценз.

Българска парламентарна комисия обвини основния акционер Цветан Василев, че е управлявал КТБ като пирамида под липсата на надзор от БНБ и разузнаването. България дори нае консултанти от AlixPartners в опит да се открият активите на фалирата финансова институция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    0 0 Отговор
    Защо Оман не потърси и съдебна отговорност от гусин Цветан Василев, който собственоръчно източи над 4 млрд. лв. от КТБ? Защо оманците са позволили Василев да превърне КТБ, която навремето придоби с измама в пирамида?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.