Last news in Fakti

3 Ноември, 2015 19:52 1 459 2

Енергетиката ни с преференциални депозити в КТБ

  • ктб-
  • цесии-
  • енергетика-
  • депозити

Синдиците на обявената във фалит Корпоративна търговска банка (КТБ) оповестиха на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете списъци с фирмите и физическите лица, които са имали преференциални депозити в затворената банка. По този начин техните пари не са защитени в случай на фалит.

В списъка с юридическите лица се отличават няколко държавни компании, предимно от енергетиката.  Българския енергиен холдинг е направил цесия върху 29.9 млн. лв. и 7.2 млн. евро. "Булгаргаз" върху 16.2 млн. лв. Българската агенция за експортно застраховане се е разпоредила с депозит за 3.4 млн. лв., Държавната консолидационна компания - с 1.5 млн. лв., а Централният депозитар - с 1.2 млн. лв.

БТК, в която Цветан Василев все още е акционер, е имала няколко депозита и разплащателни сметки, с които е успяла да се разпореди, за общо около 130 млн. лв.

Както вече стана известно с депозити, които не са защитени от закона, защото са с привилегировани условия, в КТБ са редица болници, държавни компании (БЕХ, "Булгаргаз", ЕСО, Централен депозитар, БФБ и др.), общини.

Към датата на поставянето на КТБ под специален надзор Българският енергиен холдинг (БЕХ) е имал 4 депозита за над 44 млн. лв.. Най-големият е бил за 28 млн. лв., вторият за 7 млн. евро, третият за 1.886 млн. лв. и един за 242 хил. евро. БЕХ е успял да сключи 2 цесии за обща стойност около 29 млн. лв. Най-голямата цесия е извършена от обявената в несъстоятелност "Еър пропърти девелопмънт" - за над 97.5 млн. лв. Фирмата е регистрирана в Търговище.

Огромна сума е цедирал и бизнесменът Гриша Ганчев през фирмата си Литекс АД - 1.1 млн. лв.

Впечатляваща сделка за 920 хил. евро е сключил и най-големият италиански инвеститор у нас - Едоардо Миролио. Най-голямата цесия на физическо лице е извършена от издателя Мартин Златков - за 1.078 млн. евро.

От ДСБ опровергаха информация за разплащателна сметка от близо 1 млн. лв. в КТБ. Във връзка с публикуваната днес информация от синдиците на КТБ, уточняваме, че не съществува несъответствие между информацията, изнесена миналата година от председателя на партията Радан Кънев за състоянието на депозита на ДСБ към датата на подставяне на банката под специален надзор – 40 960лв. В „документ №1” е видно салдото към 22.05.2014г. и олихвяването на депозита след подставянето на банката под специален надзор, когато партията вече няма достъп до нея, на 06.08.2014г.

Сумата, цитирана в  изнесената днес информация, е с дата 06.08.2012г., посочиха от ДСБ, предоставяйки факсимиле от сметката в КТБ.

Към този момент партията ДСБ получава официална държавна субсидия в подобен размер. Това е видно от публикувания официален отчет на партията от февруари 2013г., припомнят от партията.

Предстои синдиците да оповестят и договорите за кредити със свързани лица или т.нар. кухи фирми, които са получавали кредити от банката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    0 0 Отговор
    Какво се случва с виновника за краха на КТБ - Цветан Василев? Кога ще бъде вкаран в затвора този мустакат престъпник?
  • 2 СДС

    0 0 Отговор
    Доколкото си спомням Иван Костов също имаше голям депозит, който не беше гарантиран, понеже беше на преференциална лихва от 9,8%. Доста голяма лихва, предполагам за големи заслуги. Той също се разпореди с парите си и си ги взе след обевяването на банката във фалит, като ги обърна от депозит в нормална сметка без преференциална лихва.