Last news in Fakti

20 Ноември, 2015 21:14 1 577 1

Новак: Не се обсъждат газови проекти с България

  • газпром-
  • новак-
  • газ-
  • южен поток

„Не се обсъждат..” Така лаконично руският министър на енергетиката отговори на въпрос на ТАСС дали се обсъждат енергийни газови проекти с България.

Русия не разглежда вариант за строителство на газоразпределителен център или разклонение от газопровода „Турски поток”, уточни Новак. Той даде да се разбере, че Москва е разочарована от протакането на София по отношение на Южен поток.

Българската страна трябва да обсъжда тези въпроси с Европейската комисия, тъй като заедно те не разрешиха да се изпълни проектът „Южен поток”. В по-голяма степен дори Европейската комисия, отколкото България - България не съумя да защити позицията си, посочи Новак.

Концепцията на българското правителство за изграждане на газов хъб на територията на България беше лансирана от премиера Бойко Борисов в замяна на проваления „Южен поток”. Според него, основните предпоставки за това са стратегическото географско положение на страната, изключително добре развитата газопреносна мрежа с дължина около 2000 км, както и фактът, че 80% от компресорните станции в региона се намират на българска територия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчаров

    2 0 Отговор
    Ами нали целта Ви е да доставяте газ на ЕС - проговаряйте си по-добре с ЕС. Там сигурно има по-малко руски агенти, готови да си предадат страната и да плащат двойни цени. Те ще Ви обяснят на дело, че газта е само стока, която все още само в България няма алтернатива и на повечето хора им е внушено че единствената възможност за доставка на газ, пък било то и на двойни "братски" цени, е от Русия. Няма Норвегия, втечнен газ и т.н., няма все още дори аварийни връзки със съседните страни, за да сме изцяло зависими от Русия. Същото е и с ядреното гориво и бензина и дизела - Лукойл во век и веков !