Last news in Fakti

4 Ноември, 2015 13:11 1 052 0

Турция и „Газпром“ ще обсъждат техническите аспекти на Турски поток

  • турски поток-
  • газ-
  • газопровод

Турция предлага на „Газпром“ да се продължи с обсъждането на техническите аспекти на реализацията на проекта за газопровод „Турски поток“.

Това съобщи днес телевизия Си Ен Ен – Тюрк. Телевизията се позова на министъра на енергетиката и природните ресурси Али Риза Алабоюн.

„Ние изпратихме на „Газпром“ писмо с покана да продължат техническите преговори по проекта „Турски поток“. Що се отнася до сезирането на арбитража, то се отнася за отстъпката за руския природен газ от 10,25%", отбеляза политикът.

В момента не се дават повече подробности за предложението на Анкара към „Газпром“.

Преговорите по „Турски поток“ в момента са спрени. Двете страни не могат да намерят компромис по редица пунктове. В момента се обсъжда възможността за строителството на една тръба от трасето, която да обслужва нуждите на Турция, която трябва да получава около 16 млрд. куб. м. газ годишно.

На 26 октомври компанията „Боташ“ се обърна към международния арбитраж за регулиране на въпросите за получаване на отстъпка за руския газ, който е закупен от 29 декември 2014 г.

Двете страни трябва да подпишат необходимите споразумения след като бяха договорени отстъпките, но в момента това все още не е факт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА