Last news in Fakti

22 Ноември, 2015 16:31 1 085 0

Турция обсъжда енергийната сигурност със САЩ

  • турция-
  • сащ-
  • енергийна сигурност-
  • енергетика-
  • турски поток

Турски министър разговаря за енергийната сигурност с високопоставен американски представител

Турция обсъжда енергийната сигурност със САЩ - 1
Снимка АП/БТА

Турският енергиен министър Али Риза Алабоюн е обсъдил няколко ключови въпроса, свързани с енергийната сигурност, с американския заместник държавен секретар Антъни Блинкен по време на закрито заседание на 20 ноември, пише турското издание „Хюриет“.

"Ние говорихме за проблемите свързани със сигурността на доставките. Разменихме идеи за интегриране на иракския природен газ в глобалната система, как трябва да се оценяват енергийни резерви в Източното Средиземноморие и излизането от ситуацията по отношение на газопроводите, които преминават през Турция ", каза Алабоюн след срещата си с Блинкен в Истанбул.

Той обясни, че Турция е "мост между страните, производителки на енергия и потребителите". Алабоюн добави, че Турция има потенциала да приеме на територията си още много тръбопроводи от изток на запад.

"По време на среща с Блинкен, ние се фокусирахме върху необходимостта да поддържаме сигурността на енергийните доставки на Турцияи Европа. Търсенето на енергия непрекъснато се разраства.Сигурността на енергийните ни доставки е основен приоритет за Турция", каза той.

Алабоюн мина и през темата за планирания проект "Турски поток", който страната му движи заедно с Русия. Той заяви, че Турция все още държи на проекта и иска той да се развие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА