Last news in Fakti

3 Февруари, 2016 08:29 15 163 10

Къде се хвърлят на вятъра 400 000 лв. дневно?

  • гърция-
  • фермери-
  • блокада-
  • граница-
  • българия

Стачката на гръцките фермери обезкръвява българската икономика

Къде се хвърлят на вятъра 400 000 лв. дневно? - 1

България се превръща в Елдорадо за Гърция. Близо 400 000 лева на ден са загубите на превозвачите заради блокадата на границата  с Гърция от местни фермери.

Проблемът се точи от седмица, а българските институции не бързат да вземат адекватни мерки.

Близо 400 000 лв. на ден идват само от неустойки заради забавените доставки. По данни от български спедиторски фирми,

1800 ТИР-а стоят блокирани от гръцка страна.

Структурата на българския износ за Гърция през последните години е сходна със структурата на общия износ на страната, като доминират стоките с относително ниска степен на преработка, електроенергия и субпродукти.

Прави впечатление, че през 2013 и 2014 г. постепенно в износа се налагат стоки като трикотаж и конфекция, зърнени култури, сирена и извара, части и принадлежности за машини и апарати, месо от птици, електро части и принадлежности, стъкларски изделия и др., показват данните от статистиката.

Износът от България за Гърция се съсредоточава в няколко основни сектора – текстилни изделия и материали, неблагородни метали, електрическа енергия, земеделие. Голяма част от вноса от Гърция за България се формира от текстилни материали и изделия, минерални и химически продукти, машини и оборудване и неблагородни метали, уточняват от министерство на икономиката.

Тази структура на стокообмена разкрива един съществен проблем – в България се произвежда значително количество готово облекло на ишлеме за гръцки клиенти поради ниските производствени разходи у нас. Оттук следва и значителният износ на изделия (готово облекло) за Гърция с много ниска степен на добавена стойност.

За периода 1996-2014 г.

инвестициите на Гърция в България възлизат на 3,581 млрд. евро,

 което представлява около 8,2 % от общия размер на инвестициите за периода  (43,7 млрд. евро) и страната заема 3-то място по обем на инвестициите у нас от общо 182 страни – след Нидерландия и Австрия. За 2012 г. нетните плащания към Гърция надхвърлят притока на преки инвестиции с 126,6 млн. евро, показват данни от БНБ.

По данни на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Гърция е в челните места на държавите-източник на инвестиции  у нас в секторите търговия, финансово посредничество и недвижимо имущество. По данни на БНБ за 2013 г. преките инвестиции от Гърция възлизат на 67,5 млн. Евро, а за 2014 г. нетните плащания към Гърция надхвърлят притока на преки инвестиции с 30,3 млн. евро.

България изнася за Гърция

Не би могло да се говори все още за значителни български инвестиции в Гърция.  Инвестират се предимно средства за закупуване на недвижими имоти от български граждани, както и се регистрират малки по размер, предимно търговски фирми от живеещи в Гърция българи.

Усилията по отношение на подобряване на позициите на българския експорт за Гърция трябва да бъдат насочени към разнообразяване на стоковата му структура с приоритет върху увеличаване на износа на крайна продукция с висока добавена стойност, съветват експерти.

В последните години и особено след присъединяването на България към ЕС, се наблюдава процес на промяна на отношението на гръцките потребителите към български продукти. Ако през 90-те години на миналия ХХ в. на потребителски продукти, произведени в България се гледаше като на такива с ниско качество, през последните години тази тенденция се обръща и на българските стоки все по-често се гледа като на такива с добро качество на приемливи цени. Имайки пред вид новите икономически условия, може да се твърди, че гръцкият пазар ще бъде все по-готов да приема български продукти със собствена марка.

Това предоставя възможности пред българските производители с дългосрочни интереси към този пазар. Като перспективни сектори и стокови групи с потенциал за реализиране на гръцкия пазар могат да бъдат очертани: храни и напитки, електротехника, текстилни продукти, обувки, козметика, мебели (хотелско оборудване) и други, отбелязват анализатори.

Притеснен съм от това, което се случва на българо-гръцката граница.

Това написа в профила си в Фейсбук премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че близо 1800 камиона изчакват от двете страни на границата заради блокадите на пътища на гръцка територия, в резултат на което търпят огромни загуби и санкции. По този повод разговарях с гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Считам, че вътрешните проблеми не трябва да се превръщат в повод за нарушаване на правото на свободно движение на хора и стоки. Надявам се, съвсем скоро г-н Ципрас да намери решение и да бъдат предприети съответните мерки, отбелязва Бойко Борисов.

Трябва да се намери решение за хората, които трябва да преминат границата, които идват от Гърция за България или от Италия към България. Това каза външният министър Даниел Митов за блокадата на гръцко-българската граница.

Той съобщи, че българският посланик в Атина се е срещнал на съответните нива с всички, от които зависи евентуалното решаване и подобряване на ситуацията, като е било получено уверение за съдействие.

Ние се стремим максимално бързо да създадем условия през съдействието на гръцките ни колеги, за да могат тези хора да преминат максимално бързо, каза още министърът.

В края на миналата 2015 годината европейските наблюдатели, потенциалните инвеститори и финансовите анализатори установяват, че крайната левица в Атина се държи също както и предхождащите я правителства, обобщава Дойче веле.

Тя протака, отлага и усуква,

за да може колкото се може по-дълго да се измъква от вземането на непопулярни решения. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, който си остава любимият враг на революционерите от "Сириза", без заобикалки заяви, че гръцкото правителство не се придържа към нито една точка от одобрения през август план-график за реформи. Затова и изплащането на помощните заеми протича колебливо.

Първата проверка на финансовото управление трябваше да бъде отложена от ноември 2015 за февруари 2016 година. Това може да бъде възприето като обичайно за Гърция политическо протакане, само че отново възниква проблем, който би могъл да натовари еврозоната в началото на идната година.

По всичко изглежда България трябва ясно да заяви, че няма да търпи подобни номера или поне да предложи коридор на гръцките фермери до Брюксел. Там по традиция стачкуват недоволните техни колеги от Франция и Испания....

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веско

    1 0 Отговор
    Хайде сега сметнете на умните превозвачи 300 дни по 400 000 лв. и им проверете какви данъци плащат на държавата :)
  • 2 Морков или тояга

    0 0 Отговор
    Сметката ти е грешна... Трябва да прибавиш и другите гранични пунктове Турция, Румъния,Сърбия и Македония.
  • 3 некойси

    3 0 Отговор
    Тоя етнос трябва да бъде натикан в миша дупка!
    Смятат се за най-великите на света и вечни реват и се оплакват от проблемите си и занимават целия свят с тях, докато нацията им забогатява на чужд гръб.
  • 4 ГЕНЧО

    0 0 Отговор
    ДА БЪДЕ С-М-Ъ-Р-Т
  • 5 Бай Иван

    1 0 Отговор
    те хубаво правят а ние какво правим ?
    нас ни тъпчат и който не им е удобен го стрелят като куче
    а колко излъгани хора има,работят и не им дават парите
  • 6 незнайко

    3 0 Отговор
    Защо не затворим въобще граничните пунктове с Гърция? А защо не и границата. Затваряме си цялата южна граница и да видим тогава какво ще правят Гърция и Турция на път за ЕВРОПА. Стига сме се подмазвали !!!

    Коментиран от #10

  • 7 georgi

    0 0 Отговор
    Predi 2000g te niamaha dori koli a do 1980 niamaha tok . I do dnes stalbovete sa darveni .
  • 8 Бидона

    1 1 Отговор
    Гърците си имат себеуважение и затова вървят напред а ние сме помияри и единственото което правим е да гледаме на другия в канчето дали не е по добре от нас.
  • 9 555

    0 0 Отговор
    Браво на Гърците....
  • 10 опра

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    ДА!!!!