Last news in Fakti

22 Март, 2016 15:46 1 071 0

Петкова: БЕХ увеличи капитала на енергийната борса

  • бех-
  • борса-
  • енергия-
  • ток-
  • теменужка петкова

Сертифицираните лица, имащи право да оперират с електронната система за борсова търговия, надхвърли 100

Петкова: БЕХ увеличи капитала на енергийната борса - 1
Снимка: Министерство на енергетиката

„Българският енергиен холдинг увеличи капитала на Българската независима енергийна борса, за да бъде закупена платформа за търговия с дългосрочни договори. Тя ще заработи от месец юли тази година, а от началото на 2017-та година ще функционира и платформа за търговия в рамките на деня“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на годишната конференция „Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора“.

Като задължително условие в процеса по либерализация на енергийния пазар в страната Петкова определи създаването на Българската независима енергийна борса, която от началото на тази година работи с реални сделки. Броят на регистрираните участници на борсовия пазар е 32-ма, като 95% от тях, са ежедневно активни.

Сертифицираните лица, имащи право да оперират с електронната система за борсова търговия, надхвърли 100. Средно на ден на борсата у нас се търгуват около 7500 MWh, а цените не се различават от тези на регионалните борси. Енергийният министър съобщи още, че предстои възлагането на анализ за създаване на сегмент за търговия с природен газ в рамките на БНЕБ.

„Най-отговорното предизвикателство за нас в процеса по преминаване към пълна либерализация на пазара у нас е защитата на уязвимите потребители“, подчерта Теменужка Петкова. Работим заедно с експертите от Европейската комисия и колегите от Министерството на труда и социалната политика за точно дефиниране на понятието „уязвим потребител“; за разработване на критерии и защита на българските домакинства.

По думите на министър Петкова преди да започне преминаването към пълна либерализация на енергийния пазар в България, преди всичко е било необходимо финансовото стабилизиране на отрасъла чрез прилагането на непопулярни мерки. „Една година след законодателните промени виждаме резултатите - миналата година тарифният дефицит на Националната електрическа компания бе 586 млн. лв., а днес е 221 млн. лв. За първи път НЕК реализира положителен резултат от регулаторната си дейност. „Създаването на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ бе друга мярка за преодоляване на финансовия дефицит в системата. В него се събират по пет процента от приходите на производителите на електроенергия, както и приходите от емисии. От месец август до края на 2015-та година във Фонда бяха събрани 183 млн. лв., а от началото на тази година сумата е близо 60 млн. Сега трябва да запазим динамиката на реформите в енергийната система“, категорична бе Петкова.

„След като Световна банка предостави окончателния си доклад за модел за либерализация у нас, ще се проведе обществено обсъждане с всички заинтересовани страни. Пълната либерализация на българския енергиен пазар е голямо предизвикателство, но всички сме наясно с ползите от него – реални пазарни цени на електроенергията, конкуренция и прозрачност във функционирането на пазара“, каза още Петкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА