Last news in Fakti

29 Април, 2016 16:30 2 466 1

Айкан продал акциите си в Apple и вината е на Китай

  • apple-
  • китай-
  • карл айкан-
  • акции-
  • спад-
  • китай-
  • стокови пазари

Милиардерът сподели, че се възхищава на работата, която върши Тим Кук

Айкан продал акциите си в Apple и вината е на Китай - 1
Снимка АП/БТА

Милиардерът инвеститор Карл Айкан обяви пред CNBC, че е продал своите акции в американския технологичен гигант Apple, заради опасения, че китайското правителство може да забрани дейността на компанията в страната.

“Ние вече нямаме позиции в Apple", каза Айкан пред CNBC, отбелязвайки, че Apple е "велика компания" и главният изпълнителен директор Тим Кук "върши чудесна работа.

Той е продал повечето от акциите си още през февруари, защото бил притеснен от Китай.

Айкан притежаваше малко по-малко от един процент от акциите на компанията, които соаднаха с повече от 3% във вторник и с още 6% в сряда.

Оттеглянето на Айкан от компанията, която му донесе печалби от два милиарда долара идва дни, след като излязоха тримесечните финансови резултати на Apple. От тях стана ясно, че приходите на компанията са спаднали за пръв път от 13 години насам. Според доклада за пръв път е отчетен и спад в продажбите на i Phone, което може би се дължи на скандала между ФБР и компанията за разкодирането на нейните устройства.

Айкан обясни, че отношението на Китай към Apple до голяма степен е мотивирало решението му да продаде позициите си в компанията.

„Вие се тревожите малко, а може би и повече за действията на Китай", заяви Айкан. Apple има добри отношения със страната, гарантирайки много работни места там, но също така компанията разчита много на Пекин за своите продажби, поясни инвеститорът.

"Правителството на Китай може да затрудни изключително много продажбите на Apple там", заяви милиардерът, но добави, че ако нещата с Китай се стабилизират, той ще купи обратно акциите си в Apple.

Китай наскоро затвори услугите iTunes Movies и iBooks, показвайки, че компанията вече не е имунизирана срещу волята на регулаторите в Пекин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 0 Отговор
    Китай си гледа интереса,а не като нашите въртящи дудуци на всеки ,който поиска от запада.