Last news in Fakti

3 Май, 2016 13:07 923 0

ЕК предвижда икономически растеж от 2% за България

  • бвп-
  • растеж-
  • българия-
  • ес-
  • икономика-
  • инвестиции

България трябва да положи повече усилия, за да се увеличат частните инвестиции

ЕК предвижда икономически растеж от 2% за България - 1
Снимка: БТА

Европейската комисия обяви пролетната си икономическа прогноза, която предвижда растеж от 1,6 % в еврозоната и 1,8 % в ЕС по отношение на БВП през 2016 година. По отношение на България се очаква ръст от 2.0%.

Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси" заяви: "Днес Европейската комисия потвърждава тенденцията на възстановяване на европейската икономика, която отчита в последните тримесечия. Растежът обаче все още е умерен, тъй като някои от досегашните стимули - като ниските цени на петрола и благоприятният курс на еврото, постепенно губят ефекта си. За трайно излизане от кризата са нужни решения на структурни проблеми, които варират между отделните страни членки.

В случая на България комисията повишава очакванията си за икономически растеж до 3.0% през 2015 г., предимно заради силния износ и ниските цени на петрола в световен мащаб. За тази година се очаква по-нисък ръст -  2.0%, най-вече в резултат на забавянето в усвояването на европейските фондове за периода 2014-2020 - явление, което се наблюдава в не една страна членка. Днешните предвиждания за икономическия растеж на България през 2016 са по-оптимистични в сравнение със зимната прогноза от февруари, в която комисията заложи ръст от 1.5%.  Очакванията за растежа през 2017 г. също са коригирани в посока нагоре – от 2.0% на 2.4%, като той ще се дължи предимно на силно вътрешно потребление.

Публичните финанси остават стабилни – добрата събираемост на данъците води до повече приходи в бюджета, което от своя страна тласка дефицита на публичния сектор надолу.  Важно е постигнатото в тази сфера да се запази и в бъдеще. Дългът също остава един от най-ниските в евросъюза и още по-нисък, отколкото при последните предвиждания – 28.1% от БВП през тази и 28.7% от БВП за следващата година, продължи Георгиева, цитирана от Представителство на ЕК в България.

Въпреки положителната тенденция, редица рискове остават. България трябва да положи повече усилия, за да се увеличат частните инвестиции. Те са необходими за стимулиране на растежа и за противодействие на продължаващото изтичане на хора.  Макар това да води до по-ниска безработица, явлението е изкуствено -  България напускат младите и добре подготвените, които имат знанията и уменията да допринесат за развитието на страната. Нужна е визия и стратегия за това как те да останат у нас, мотивирани да се развиват на територията на родината.

Важно е и максимално да се възползваме от еврофондовете и да ускорим усвояването на 32-та милиарда лева от новия програмен период, които се полагат на страната ни.  Към тях сега се добавя и нова възможност: инвестиционният план "Юнкер". България не бива да пропуска този шанс да засили икономиката си и да разкрие повече работни места за хората", завърши Кристалина Георгиева. 

БВП в еврозоната ще продължи според прогнозите да нараства с умерени темпове през периода 2015—2 017 г. В своята пролетна прогноза Комисията очаква растеж на БВП в еврозоната от 1,6 % през 2016 г. и 1,8 % през 2017 г., при 1,7 % през 2015 г. (за сравнение — зимна прогноза: 2015 г.: 1,6 %, 2016 г.: 1,7 %, 2017 г.: 1,9 %). Растежът на БВП в ЕС се очаква да намалее от 2,0 % през миналата година на 1,8 % през 2016 г. и да се покачи леко до 1,9 % през 2017 г. (за сравнение — зимна прогноза: 2015 г.: 1,9 %, 2016 г.: 1,9 %, 2017 г.: 2,0 %).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА