Last news in Fakti

4 Май, 2016 18:01 1 457 4

Докладът за КТБ – повече въпроси, по-малко отговори

  • ктб-
  • доклад-
  • аликс партнърс
Докладът за КТБ – повече въпроси, по-малко отговори - 1
Снимка: Факти.бг

Докладът на „Аликс партнърс“ за състоянието на КТБ потвърждава, че активите на банката са преминали в чужди ръце и вече трудно ще се вземат, каза пред БНР Даниел Божилов от сдружението "Ние, гражданите, пострадали от фалита на КТБ".

Според него докладът поднася половината истина и повтаря констатациите на парламентарната комисия, която разнищваше фалита на КТБ:

Всичко се прехвърля върху Цветан Василев, че той е източвал банката, че това е била една пирамида, която дълги години е обслужвала едни интереси, а на практика не се споменава, а само мимоходом се констатира за държавните органи, които са били призвани да контролират целия този процес и не са свършили никаква работа.

По думите на Даниел Божилов двете най-важни лица, които можеха да хвърлят най-много светлина за това какво се е случвало в банката Иван Искров и г-жа Кавръкова ги няма.

Той каза още, че според доклада на „Аликс партнърс“ в момента съпругата на Иван Искров има отношение към одита на КТБ тъй като е управляващ съдружник в одиторската компания „Прайсуотърхаус Купърс“.

Даниел Божилов коментира и съмненията на депутати от Реформаторския блок, че промените в Кодекса за социално осигуряване, които вкарват в обща сметка личните партиди за втора пенсия, наподобява фалита на КТБ:

Когато станаха събитията в КТБ много ясно заявихме горе-долу как ще се градират нещата, защото в момента в България върви едно преразпределение на много високо ниво и окрупняване на активи, че на практика сега ударът е върху КТБ, след това следват професионалните пенсионни фондове. Следващият удар ще бъде върху застрахователни компании и други банки, защото това са институциите, които в момента имат пари в държавата.

Изключително важно е всички да осъзнаят проблема и да се направи за случая КТБ колкото е възможно повече от виновните наказани. Ако за пореден път виновните се измъкнат, просто ще последват други такива обири, смята Даниел Божилов.

Депутатът Петър Славов от Реформаторския блок, който заедно с колегата си Мартин Димитров е сред най-активните депутати в диренето на истината за фалита на КТБ, заяви, че има известни резерви за пълнотата на превода на доклада на „Аликс партнърс“. Той съобщи, че са отправили нови въпроси към финансовия министър и настояват за достъп до оригинала на английски език.

По-смущаващото нещо в доклада, което аз намирам е, че до 86-та страница се говори за окончателен доклад към 23-ти септември, а след 86-та страница там фигурира окончателен проект на доклад. Очевидно различни части са сглобени, работено е на части, смята Петър Славов.

Депутатите питат Владислав Горанов и дали са предвидени неустойки по договора с „Аликс партнърс“, ако той стане публичен.

Прокуратурата също трябва да вземе по-активно отношение в разследването, смята Петър Славов. Той цитира част от доклада, в който се твърди, че от разследващата компания не са имали нивото на достъп до екипа на прокуратурата на Република България, който се надявахме.

От "Аликс партнърс" установяват, че в прокуратурата има много факти и данни от източници, до които разследващата компания няма достъп.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    0 0 Отговор
    Извинявайте Факти, но кои са сдружението "Ние, гражданите" и защо винаги трябва да четем техните становище при Вас?!? Това сдружение явно защитава интересите на Цветан Василев, който ги финансира! Не сте обективни, когато представяте само тяхната гледна точка и по този начин губите редовни читатели, защото остава съмнение, че неслучайно отразявате всяка тяхна декларация, без да потърсите друго становище, което е различно от тяхното!

    Коментиран от #2

  • 2 Свидетел

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мартин":

    Мартин, факти са едни от най-обективните медии за разлика от про-правителствените телевизии, при които се промиват мозъците на хората с тезата че Цв. Василев е виновен за всичко. Аз не го защитавам, но къде беше контрола на БНБ, защо БНБ не подкрепи Банката когато можеше и обеща че няма проблеми с нея. Защо прокуратурата прави шумни акции. Това нещо да ти говори или ти сляпо вярваш на БТВ и Нова, който цензурират всичко срещу правителството. Банката я фалираха по политически причини - Доган и Борисов , и това ли не ти е ясно, за да и вземат найстина едни от най-добрите активи в БГ и извън БГ. Доклада се прави от съмнителна фирма, нямаща нищо общо с "Аликс Партърс". Тук про-правителствените медии лъжат открито като не споменават истинската разследваща офшорка, с участие на Пеевски - Аликс Партнърс Сървисиз. А ни я представят като известната Аликс Партнърс.

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Когато Шефа краде няма как шефа да хване шефа в кражба. Симулират се едни дейности, плащат се милиони хонорари, представят се някакви документи, които се оказа са много непълни и грешни. Накрая се казва, че работата е приключила и няма виновни понеже целия народ е виновен. Обяснява се, че няма наказани, няма доказтелства, няма свидетели, а отговорните ще бъдат смъмрени, но оставени на постовете - прецендент дори за третия свят. Наглостта е стигнала на много високо ниво, пропита е у всеки на управленски пост а народа отново е рая: без права, без защита, без уважение, само плаща данъци, бият го, насилват го, грабят го и нищо накрая. Това е съвременно робство.
  • 4 Мартин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Свидетел":

    Аз харесвам Факти, но няма как да не ми направи впечатление, че те отразяват абсолютно всяка декларация и-или изказване на Вера Ахундова и това сдружение "Ние, гражданите", зад което е всеизвестно, че седи Цветан Василев! След като има съмнения за неупражнен контрол от страна на БНБ - Факти потърси ли за мнение по темата Цветан Гунев, който беше шеф на "Банков надзор" например? А относно фалирането на Банката по политически причини, както пишеш, ами то тази банка беше зачената с държавни пари! В нея всички държавни дружества държаха милиони, а когато имаш подобни клиенти, ставаш държавно зависим! Не ми казвай, че това не го е знаел Цветан Василев - Фараона! Знаел е за този риск, но въпреки това го е приел за да може да източва пирамидата КТБ и да закупува активи на свое име! Нормално ли е за един банкер да даде 10 млн. лева за обзавеждане на палат в Швейцария? Колкото до Пеевски - той беше създаден, хранен и развит отново от престъпника Цветан Василев! Така че да се сочи, че той е виновен - ами не е, за всичко си е виновен Василев!