Last news in Fakti

24 Май, 2016 09:34 7 982 14

Черният ход на Русия

  • русия-
  • облигации-
  • долари

Тихомълком Кремъл се върна на международните пазари за облигации

Русия в понеделник изненадващо се върна на международните пазари. В две кратки съобщения беше съобщено, че „ВТБ Капитал” е избрана да организатор на емисията от облигации за $3 млрд.

Тя беше предпочетена пред Сбербанк и Газпромбанк.

Емисията от руски облигации е със срок от 10 години и доходност между 4,65% и  4,9%. Експерти посочиха пред Блумбърг, че

новата руска емисия е привлякла заявки за $5,5 млрд.

Средствата ще бъдат използвани за покриване на бюджетния дефицит, който възлиза на 2,36 трилиона рубли ( около $38,2 млрд.).

Преди месеци Русия покани европейски и китайски банки да наддават за сделката, както и няколко банки от Уолстрийт, включително „Банк ъф Америка“, „Ситигруп“, „Голдман Сакс “, „Джей Пи Морган“ и „Морган Стенли“.

От своя страна Държавният департамент предупреди банките, че закупуването на руски държавни облигации е в разрез с външната политика на САЩ. Европейските банки се отказаха от руската емисия заради наложените на Кремъл финансови и икономически санкции от ЕС.

По тази причина

Русия се насочи към Азия и Близкия изток в търсене на свежи пари.

След срива на цените на петрола инвеститорите потърсиха по-сигурни убежища за своите пари. Голяма част държавните фондове в Азия и Близкия изток вече предпочитат да инвестират в държавни облигации. Става дума за долари, а Москва обича зелените пари.

Русия е силно зависима от американската валута. Много руски компании имат дългове в долари. Когато цените на петрола бяха високи, това не беше проблем. Ниските цени на черното злато обърнаха картинката. Критична е 2017 г. След нея настъпват много падежи по заеми, по които парите трябва да се платят, а руските компании нямат долари.

За последен път Русия пусна облигации

на международните пазари през септември 2003 година, когато за един ден продаде ценни книжа за $ 7 млрд.:  5-годишни облигации за $1,5 млрд. при лихва 3.664%, 10-годишни облигации за $3 млрд. при доходност 5.112 %, 30-годишни за $1.5 млрд. при лихва 6.08 %, както и 7-годишна емисия в евро за $750 млн. при лихва от 3.702 %, припомня ТАСС.

Формално излизането на международните дългови пазари се състоя. Пускането на облигации се състоя, коментира първият вицепрезидент на „Руския клуб на финансовите директори” Тамара Касянова. Според нея част от облигациите са купени и от руски инвеститори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 териер

    3 2 Отговор
    Краяте неизбежен !Експлозията е предстояща !

    Свършат ли парите ни Путин ,ни Сталин ,ни Лениин !Нищо не помага!!!

    Коментиран от #3, #8

  • 2 гост

    2 2 Отговор
    Да, ама свършат ли парите почват войните, а там е важно кой е по-силен........а определено в момента руснаците са най-силни.
  • 3 НЕ СЕ ПРАЙ НА МНОГО ХИТЪР

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "териер ":

    КАЖИ И ЗА АТЛАНТИЦИТЕ ДЕТ СА ЗАДЛЪЖНЯЛИ КЪМ ЦЕЛИЯ СВЯТ ТОЧНО ОБЛИГАЦИОННО С ТАКИВА ЦИФРИ ДЕТ НЕ МОЙШ ГИ НАПИСА ДО УТРЕ САБАЛЯН.
  • 4 борис

    3 2 Отговор
    китайските банки са отказали участие в аукциона
  • 5 европеец

    4 2 Отговор
    ауууу.... край, Русия фалира! и венци въобще не го интересува, че Русия в момента е с най-малкия външен дълг! кой го интересуват фактите, когато венци пише пропаганда?! )))
  • 6 Гост

    3 1 Отговор
    То и аз съм чувал ,че имало една малка държава ,с изчезващо население,с природни богатства в чужди ръце ,с фалирал НЕК ,живееща от евро-субсидии и помощи и тя храбро взима кредити за да оцелее.Вчера 16 мил. днес облигационен.

    Коментиран от #7

  • 7 НАПУШЕН ДО НЕЗНАЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    КОЙ ТИ ГИ ШУШНЕ ТИЯ ИЗМИШЛьоТИНИ?СИГУРНО СМЪРКАШ ЗДРАВО ТА СМЕЙШ ДА СИ ПОМИСЛЯШ ЧЕ ТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ПРЕДИ ТЕБ И АНАЛОГОВИТЕ ТИ БРАТЧЕДИ.

    Коментиран от #9

  • 8 дъхътйх

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "териер ":

    абе да ти кажа
    врерно свършат ли парите
    нищо не помага
    не знам дали си забелязъл:(
    но така е устроен света
    немците ако са като нас
    някои ще ги смята ли за хора?
    ние какво с най много БМВ та сме
    на глава от населението
    и кво?
  • 9 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "НАПУШЕН ДО НЕЗНАЙ":

    Не драги ,аз съм си старомоден ,и до мен не са достигнали новите модерни течения и увлечения ,хомо-пердашки и дроги. Аз дори и цигара не съм си палил ,дори и пред гадже, треньора ми по бокс,който ме подготвяше ,ми беше обещал съвсем недемократично да ме разкости ,ако ме види с цигара,а тогава такова нещо като дрога дори и не съществуваше.Иначе като истина смърчам ,вярно е.
  • 10 Читател

    3 0 Отговор
    Кой умник сложи снимка на азиатки селянин с няколко касети патици. Какво е общото с международните фондови пазари? Защо изпростяхме толкова журналистически?
  • 11 Киро

    0 1 Отговор
    Опааа, заемите почнаха!

    Деньги нет, а, таварищи? Ще си научите сега урока как се влиза в суверенна държава в 21 век и се присвояват територии!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 От морето

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    А Кирчо ти се появи бе меен, нали точно ти пророкуваше Декември 2014 ,когато курса на рублата се понижаваше ,как на края на 2014 курса ще стигне 100 рубли за долар ,а през Април 2015 руснаците ще обсадят Кремъл и ще обесят Путин на площада ,нещо не ти се връзват прогнозите меен ,кога ще се сбъднат твоите прогнози.А ние по морето си правим добри прогнози ,и чакаме руските туристи ,чартърите са пълни,ето това е добра прогноза ,КАТАЛАВЕС.
  • 13 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    Я специалиста по турската армия и Василий Граматик! И на пророк ли си се правил Кире? Деса била с мисия тука, ти пророк. Абе, вас от Козяк все/вси светии са ви събрали. Драги ми смехурко, твоето семейство знае ли как изтрещаваш по форумите?

    Коментиран от #14

  • 14 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Монго":

    Опаа, вече си ми ясен кой си!

    Разбира се - поредният мишкар с 18 никнейма, който е разкрит с предишните и сега се е прекръстил!

    Знаеш ли, съжалявам те! Колко изпаднало човече трябва да си, че да киснеш под всяка статия и да бълваш заучени глупости??!
    Какво пропадалище трябва да си, че да седиш за шепа копейки??

    То е видно, че нямаш истинска работа, иначе няма да си постоянното присъствие тук!

    Жалка картинка!