Last news in Fakti

27 Май, 2016 10:49 1 731 1

Три икономически групи имат влияние върху Путин

  • путин-
  • три-
  • групи-
  • икономически-
  • влияние
Три икономически групи имат влияние върху Путин - 1
Снимка: БТА

Има три групи на влияние в Икономическия съвет на президента на Русия Владимир Путин. Те са описани от експертите на считания за близък до ЦРУ аналитичен център Стратфор. Ръководството на съвета обсъжда нови модели за развитие на руската икономика - икономическите програми на новия политически цикъл.

Първият "център на властта" - това е лагерът на консерваторите, чийто лидер е председателят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина, пишат от Стратфор. Този лагер не предвижда някакви съществени реформи, нито пък мерки за стимулиране на икономиката.

Бившият министър на финансите Алексей Кудрин оглавява втората група, смятат анализаторите. Те прибавят към нея сегашния финансов министър Антон Силуанов и министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев. Те настояват за структурни реформи в Русия, които не се ограничават с икономиката. "Намаляването на ролята на държавата в икономиката е шокиращо предложение за силно централизираното руско правителство", отбелязват експертите, като подчертават, че "лагерът на Кудрин отива по-далеч", предлагайки реформи в социалната сфера, правоприлагащите органи и съдебната система.

Третият лагер - това са икономистите на "Столипинския клуб", към които се причисляват съветника на президента Сергей Глазев и заместник председателя на Внешэкономбанк Андрей Клепач. Клубът е наречен на името на Петър Столипин - премиер на Русия от 1906 до 1911 г. "Членовете на клуба смятат, че държавата трябва да печата пари, за да стимулира икономиката и да се даде възможност за увеличаване на дефицита.", пишат експертите на Стратфор.

В същото време тази група се застъпва за радикална реформа, която ще скъса по-голямата част от финансовите връзки на Русия със Запада, ще промени достъпа на руските компании до чужда валута и ще доведат до невъзможност да се обслужват външните заеми, пишат от Стратфор. Според експертите обаче тази група реално е проводник на идеите на втория лагер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    Нещо май има грешка, би трябвало да се каже "Три икономически групи върху които Путин влияе пряко." ;-)