Last news in Fakti

2 Юни, 2016 08:00 2 726 6

Тайната на оцеляването

  • владимир путин-
  • оцеляване-
  • тайна-
  • русия-
  • путин-
  • project syndicate

За руснаците анексирането на Крим носи исторически и културни послания

Тайната на оцеляването - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Андрей Колесников за „Project Syndicate“. Колесников работи в Московския център „Карнеги“, занимаващ се с изследване и анализи на геополитическия климат.

Преди две години един дълъг процес на нарастващ авторитаризъм и изолационизъм под управлението на Владимир Путин завърши с анексирането на Крим. Колкото и това действие да бе осъдено от международната общност, то изглежда руснаците го приветстваха.

Всъщност „връщането“ на полуострова под руски контрол имаше дълбок ефект върху общественото мнение – засили хватката на Путин за властта, дори в момент, в който Кремъл се изправи пред сериозни икономически и политически предизвикателства.

Направено проучване през месец март тази година даде следните резултати - 83% от руснаците подкрепят анексирането, докато 13% се противопоставят. Дори някои протестиращи срещу властта намериха в анексирането на Крим причина да подкрепят Путин. Рейтингът на държавния глава на одобрение е близо 80% - рязко отражение на това колко тясно свързани са той и Крим в съзнанието на руснаците.

Причината, поради която анексирането събра такава обществена подкрепа, е много проста. За повечето руснаци Крим представлява част от „империята“ в съзнанието им – както на културно, така и на географско ниво. Кремъл не притежава ресурсите и силата, за да пресъздаде една империя. Но фокусирайки се върху Крим, режимът на Путин бе в състояние да създаде чувство на възстановена историческа справедливост и да съживи очакванията за завръщането на статута на „велика сила“. Разбира се, не всички в страната подкрепят анексирането, но противниците са малцинство.

Офанзивата на Москва на полуострова бе последвана от тежки икономически санкции. Защо, обаче, огромна част от руското население подкрепи този ход? Емоционалният оттенък играе роля, да. Но друга причина е, че постсъветският руснак отказва да мисли критично за случващото се около него. Психология на тълпата. По-лесно е да насочиш дистанционното към телевизора, отколкото да „разклатиш лодката“ (бел.ред. авторът е използвал този идиом, за да опише нежеланието нещо да се промени).

Тази непоколебима подкрепа бе пренесена в „отбранителни“ и „превантивни“ (по думите на властта) военни операции – от Донбас до Сирия, дори и търговската война с Турция. Въпреки очевидните рискове – идващи от тези ходове – руснаците приеха, че те са тези, които осигуряват стабилност. Какво остава за обратно придобития статут на „велика сила“...

Населението подкрепя и режима на Путин на лошо икономическо управление и поради причината, че икономическата ситуацията е ужасяваща. Вниманието на средностатистическия руснак е насочено към нещата от първа необходимост – като храна и дрехи. Малцина са тези, които се интересуват от анализиране на причините на ниския жизнен стандарт. И кой може да ги вини? В политическия контекст руснаците се изправят пред мрачна реалност – всякакъв вид опозиция е изкоренена от режима. Лесно се подклажда и страха да не ти бъде лепнат етикет „екстремист“.

При липсата на открита политическа конкуренция, Путин изгради определена система на проверки и баланс сред елита – в ръцете на негови хора са ключови финансови постове. Президентът балансира силите и в армията и специалните служби. Разбира се, членовете на елита трябва непрекъснато да демонстрират лоялността си към лидера. Системата държи елита далеч от мисли за промяна. Към момента режимът изглежда стабилен.

Режимът е придобил сила от 2012 година насам и сега – със спечеленото време от подкрепата след анексията – режимът се опитва да се адаптира към икономическите, политически и социални проблеми, пред които е изправена страната.

Друг прийом, използван от управляващите, е пренасочване общественото внимание към „заплахи“, идващи от другите страни, както и опозиционните „предатели“. Ясен пример за това е случаят с Михаил Ходорковски.

През 1970 година дисидентът Андрей Амалрик попита „Ще оцелее ли СССР до 1984 година?“. Сега трябва да си зададем въпроса – колко дълго може да оцелее режимът на Путин?

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    2 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Stela

    2 0 Отговор
    Заменете "ПУТИН" с "БОРИСОВ" в трети и четвърти абзац и открийте разликите! Приятно четене!!!
  • 3 незнайко

    0 2 Отговор
    (колко дълго може да оцелее режимът на Путин?) ЕС пръв направи ембарго срещу Русия. Продължава под ръководството на САЩ да подклажда огъня в Украйна. На кого пречи Путин? Време е Европа да се отърси от зависимот, от САЩ и продажните англичани. След още 25 години ще се говори, че не е имало ВТОРА СВЕТОВНА ВОЙНА. Лошото е, че и КУБА се предаде, но за това са виновни всички бивши страни от соц-лагера. Нищо добро не ни чака, ако ПУТИН се предаде.

  • 4 Николай Носов

    3 1 Отговор
    Незнайко,
    Ти наистина си на Луната, макар, че е ще е по-добре да се скриеш в Сибир. Путин е класически диктатор, който работи за забогатяването на тесен кръг приятели и изобщо не му пука за руския народ или който и да било друг народ в света.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 РЕАЛНО

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Николай Носов":

    Че то всички във власта са такива бе Ники.Я да видим в САЩ-президентите се избират с парите на корпорациите-а после той им връща услугите.Само че там те не са олигарси-а бизнесмени...ххааха...И с корупцията е същото-само че в САЩ тя е легална-просто я наричат лобизъм.И се получава,че ВСЕКИ американски президент на практика е корумпиран.Ама ние само в Путин гледаме..и лекичко забравяме,че цели фамилии в САЩ се изреждат в Б.Дом...Забравяме за общите фирми на един амер.президент с Бен Ладен...Забравяме за тайните им затвори с мъченията ...за бомбите на американците по целият свят--а после казват само"сори" и още милион американски грехове.....А ти си пиши че "Путин е класически диктатор"...
  • 6 Морския

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Николай Носов":

    Носов ,що не дойдеш на черноморието ,да видиш един тесен кръг около Путин ,около 300 000 хиляди руснаци с нормални средно статистически професии,как са им обзаведени апартаментите,каква такса годишно плащат за поддръжка ,голяма част от тях с нови коли и джипове.А колко са в останалите туристически държави.Колко "плащат" тези руснаци в Русия като данъци ,образование,здравеопазване ,битови и комунални услуги,месечна такса газ 5 долара ,гориво ,между 50-60 стотинки.Тук в България днес отваряш малък бизнес,на третият ден си с акт за 1000 лв.Дай Боже на всички такива диктатори,че и демографският им баланс от години е положителен.А нас като ни управляват не диктатори, нашият дем. баланс какъв е.