Last news in Fakti

26 Май, 2016 14:34 1 230 0

Петролът удари 50 долара за барел за първи път тази година

  • петрол-
  • нефт-
  • цена-
  • барел-
  • повишаване на цената-
  • доставки

Краткосрочните прекъсвания на петролни доставки са един от факторите за вдигане на цената

Петролът удари 50 долара за барел за първи път тази година - 1
Снимка АП/БТА

Цената на петрола надхвърли 50 долара за барел за пръв път през тази година, след като стана ясно, че американските запаси от нефт намаляват по-бързо от очакваното, съобщи Ройтерс.

В световен мащаб все още има прекъсване на доставките, а търсенето е изключително високо.

Сортът брент поскъпна с 0.64% до 50.22 долара за барел в четвъртък, като това е най-високата цена от началото на ноември.

Покачването на цените през миналата седмица идва в момент когато запасите от петрол на САЩ са се свили с 4.2 милиона барела до 537.1 милиона барела след прекъсване на доставките заради пожари в Канада, съобщи в сряда вечерта министерството на енергетиката на САЩ.

Канада е най-големият доставчик в САЩ и горските пожари в западните провинции намалиха доставки от около един милион барела на ден.

Разговорите през последните месеци между ОПЕК и Русия за замразяване на производството на петрол успяха да насърчат повишение на цените.

Краткосрочните прекъсвания на петролни доставки също вдигнаха цената, компенсирайки по-високото производство от страна на Иран и Саудитска Арабия, пише Би Би Си.

Нападенията на въоръжени групировки продължават да ограничават доставката на петрол и от Нигерия.

Търсенето се е повишило повече от очакваното в големите икономики като Китай, Индия и Русия.

На фона на тези данни, анализаторите започнаха да повишават прогнозите си.

„Голдман Сач“ заяви по-рано този месец, че сега очаква цените на петрола последователно да достигнат 50 долара за барел през втората половина на 2016 г. и 60 долара в края на 2017 г.

Американската банка заяви: "Пазарът на петрола продължава да ни изненадва."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА