Last news in Fakti

31 Май, 2016 15:49 3 332 39

$20 е себестойността на руския газ

  • газ-
  • газпром-
  • добив
$20 е себестойността на руския газ - 1

Себестойността на добития руски газ остава най-ниската в света - $20 за 1000 куб.м. Това заяви на пресконференция заместник-президентът на „Газпром“ Александър Медведев.

При сегашният курс от 66 рубли за долар цената за добив на 1000 куб. м. газ е 1321,65 рубли.

Александър Медведев посочи, че в нея не са включени транспортните разходи, които се повишават и парите за модернизация на тръбопроводите.

През 2015 г. разходите за добив се изчисляваха на $30 за 1000 куб. м. и $38 за 2014 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 2 Отговор
    А на мен Деса ми каза, чи Русия фалира, нека пък...
  • 2 Дедо Грую от Чепърлянци

    2 3 Отговор
    А каза ли този Мечкарски на каква раздута двойна цена продават на нашего брата ?
    Дали ще фалира Русия не ме интересува, а защо бъркат газа като стока със средство за рекет и години наред ние им плащаме около 1 млрд. лева годишно в повече от пазарната цена. До нас ли опряха ?!
  • 3 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    2 3 Отговор
    А колко ни го продават на нас БРАТУШКИТЕ ? По колко кожи ни свалят ?Нали Путин държи на православието ,на славяните .....тинтири минтири, Европа било това САЩ било онова а се оказва че Русия ни точи най-голямата балтия без да им мигне окото!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Защо Русия ни продава скъпо газа,ще питате тези дето ни вкараха в НАТО и ни направиха врагове Русия.Президента Външ. министър ,този на отбраната ,колко пъти плюха по Русия,после газа бил скъп.Преди 30г.що беше почти без пари.Що се топлихме ,освен с газ ,с ток и нафта.Кой сечеше гори преди 30г. за да ги гори в печката -НИКОЙ.Преди 30г. една катеричка е можела да мине през цяла България ,без да слезе на земята,само по дърветата.Дървен материал от Коми бол.

    Коментиран от #6, #11

  • 5 OMG WTF

    2 2 Отговор
    Ко каза, ко? Я пак кажи кой да питаме? Ще ти дам жокер - потърси в гугъл за Р. Овч. Кой е, какъв е, за какво се бори и какво е направил... Копейките с лъжи ли си ги заработвате вече, или ти не си от платените?

    Коментиран от #8

  • 6 antimediator

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Преди 30 години България основно се отопляваше с дърва и крадена нафта и ток ако не знаеш!Те и дървата бяха крадени.
    Дървесината от Коми бе нискокачествена и едва ли е спасила много гора, защото другарите за долари продава всичко и изнасяха първокласен полуобработен дървен материал!
    Руснаците с никой от своите съседи не се разбират и винаги са се държали нагло и грубо без значение дали са братя славяни или не са.
  • 7 Дедо Грую от Чепърлянци

    2 2 Отговор
    А бе "госте", то хубаво да питаме тези дето ни вкарали в НАТО, ама аз като по-прост се питам газа стока ли е или благодарение на руските агенти, които все още ни държат зависими от единствената руска газова тръба (за рафинерията в Бургас не говоря) е средство за репресия и изнудване. Отговорът междувременно е ясен - Европа ползва все по-малко руски газ и значението на сериозни доставчици, които не бъркат търговията с имперската политика (Норвегия, Алжир, Катар, САЩ и пр.), нараства непрекъснато.
    Каква ти е алтернативата бе "госте" - да излезем от НАТО и ЕС и да станем най-после 16-та република или Задунайска губерния на Русия, та да са ни евтини руските енергийни източници ?
    Кажи си бе джанъм и ако нямаш съмишленици в България стягай куфара и право в Магадан !

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "OMG WTF":

    Чувал съм кой е Р. Овч. ,не съм им симпатизант.Но ти си спомни кой беше Евг. Бакърдж.- Валяка ,преди Р. Овч. Когато се върна от Русия с новите договори за газ,и всички ужасени го питаха ,ама що така ,какви са тези нови високи цени.Човека си каза ,че това е максимума който е договорил ,евтин газ за нас повече няма да има,и договореното е успех предвид сегашната политика на страната.По късно стана известно ,как са ги държали с дни на летището,как са им извивали ръцете,и накрая са им казали ,искате ли газ ,подписвайте.Та да питам ,без значение кое правителство ,АКО Е ИМАЛО НЯКАКВА ДРУГА РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОЛУЧИМ И ОТ ДРУГАДЕ ГАЗ , ЗА ПОНЕ 30 ГОДИНИ ДАЛИ НЕ БИХМЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ,Или и в Европа в Турция Япония всички са комунисти та дават на Русия над един трилион, за горивата.
  • 9 да си знаеш Дедо

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо Грую от Чепърлянци":

    Дедо..дедо...Какъв Алжир те гони бе-а Норвегия намали доставките за Европа защото вече и се изчерпват находищата...Катар въобще няма да го коментирам-фантастика до 2040 год...А виж за САЩ ще ти кажа--май много си мълчите на каква цена дойде в Европа първият танкер с газ от САЩ...е аз ще ти кажа--средната цена за европейските страни-е 435 долара за 1000 куб.м. ...а американският газ(шистовият) струва САМО до брега 612 долара--а има още разходи за да стигне газът до потребителя......!!!!! А сега защо ние плащаме скъпо?? Еми всичко зависи от политиците бе Дедо--нали нашата Тиква се изказа ще ще ошамари в Москва тоя-оня и ще ги вкара в правият път---ееее да ама умните политици които си пазят интереса на държавата не говорят така--пример....Беларус-186 долара...Армения-189 долара..........И обратното--Полша(която постоянно е с русофобски изказвания и действия)--528 долара...и България след като влезе в НАТО получи "подарък".....И още нещо от което се влияе цената-съвмесните инвестиции-ето ти пример-Германия инвестира заедно с Русия в Северен Поток 1 --цена--379 долара---АМА са инвестирали заедно!!...А не плюят с русофобски НПО цитати.....Да не говорим че горивата ни се вдигнаха-(за крайният потребител)--заради евро-таксите и транзитните такси--евро-акцизиите които са ни наложени от Брюксел-------------Та ти вземай куфара и заминавай в Детройт-ще ти хареше.....
  • 10 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо Грую от Чепърлянци":

    Не говори за 16-та република,а виж ,че скоро на тази територия ще останат котките ,кучетата и "интегрираните" роми ,щот тях никой ги неще.Има доста и европейски и световни примери на самостоятелни държави,това искам. Някога Александър Стамболийски,като политик и народен представител на БЗНС и коалиции, открито се противопоставя на влизането на БГ в първата СВ война без значение на коя страна.Хвърлят го в затвора с доживотна присъда.Когато се осираме и губим ,това е 2 Н. катастрофа ,царя го вади от затвора и го праща да подписва Ньоиският договор,със всички териториални загуби.Северна Добруджа ,Западни Покрайнини ,Отказ от каквито и да е претенции към Македония -черно на бяло ,Беломорска Тракия ,излазът на Бяло Море ,отказ от армия ,тежки оръжия ,самолети ,военни разработки ,2.5 000 000 000 златни лева ,милиони глави добитък ,за 37 години ,сме плащали до 70-те години и през комунизма. През 1944г. пак сме в лайната ,тогава се отърваваме с уплаха ,матерялни и стойностни плащания към Сърбия Гърция ,ТА ДА ВИ ПИТАМ ПАК ЛИ ИСКАТЕ ДА СТЕ НА НЕЧИЯ СТРАНА И ДА ВИ ВКАРВАТ В ЧУЖДИ ВОЙНИ ,А ДА НЕ СТЕ ШВЕЙЦАРИЯ А за благодарност на А СТАМБОЛИЙСКИ му спретват преврат военните ,приближени до царя ,и го режат цяла нощ и накрая му режат и главата ,Има такава карикатура на А БЕШКОВ в която носят главата на Стамболийски като подарък на Царя ,Тези същите ще подкарат страната към 3-та катастрофа и ще станат причина да докарат косвено комунизма в БГ .
  • 11 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    А преди 30 години като беше газта почти без пари защо нямаше почти нищо по магазините?

    А сега Германия също е в НАТО и то не от вчера но за немците газта е по -евтина от нашата защото там не могат да им "извиват "ръцете като на нас!

    Коментиран от #12

  • 12 пущиняк

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Да ти отговоря на въпроса- """сега Германия също е в НАТО и то не от вчера но за немците газта е по -евтина от нашата"""".....Ами отговорът се състои от няколко неща.Първо,германците заедно с руснаците инвестират в газовите проекти.Второ,германските фирми инвестират в Русия-за 2015 г немските инвестиции са 14,4 милиарда евро.Трето-в Германия политиците не са малоумни и продажни като нашите-и никой не казва че ще "напляска непослушният Кремъл"-като Бойко Тиквуня.Четвърто-Германците ПОНЕ засега сами решават какво да правят с газопроводите-а не чакат Маккейн да дойде да им заповяда.........Има и още фактори--но мисля че и това ти е достатъчно като отговор.

    Коментиран от #13

  • 13 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "пущиняк":

    А преди 30 години като беше газта почти без пари защо нямаше почти нищо по магазините?

    Германците като инвестират те очакват и печалби от инвестициите си!/Супата ти се е смесила с основното 1-2 /

    Бойко Борисов никога не е казвал че ще "напляска непослушният Кремъл"!!!

    България за разлика от Германия започна от скоро /15-20 години/ да решава сама какво да прави с газопроводите си защото докато бяхме Руска колония руснаците не ни позволяваха да мислим самостоятелно /Трайчо Костов/

    И това което ти убягва е че Германия не разчита както България само на Русия за доставки на газ и руснаците не могат да им извиват ръцете както на нас Българите!


    Като последно ти като заставаш зад скъпата цена на газа за България от Русия чии интерес защитаваш?

    Коментиран от #14

  • 14 нямам време за теб

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Просто показвам реалито бе тролче-не защитавам никой.И какво общо има днешното реали с преди 30 години??--това време няма да се върне никога-това е ясно на всички.Що се отнася до Б.Б. то още интервюто му можеш да го намериш в нета-факт.И още нещо-България през последните 15-20 години не решава нищо сама-нищо-това и децата вече го знаят.Така че у нас се получи от "трън та на глог"--преди слушахме СССР -сега ни заповядват от САЩ--или ще отречеш.???.....Та затова газта няма да ни е евтина-.....
  • 15 Дедо Грую от Чепърлянци

    2 1 Отговор
    Въпросът за цената на руския газ дедовите момчета е ясен - когато купувачът има няколко доставчика, цената трябва не да е политическа а конкурентноспособна. Който предлага най-изгодни цени и условия да заповяда !
    А що се касае до Германия - тя не е ползвала повече от 40% от консумацията си на газ от Русия, понастоящем дори около 36%. Значи товарищи имало и други доставчици за някои натовски страни и то на конкурентни цени и условия освен Газпром. А вие си рецитирайте мислите на др. Г. Димитров на петия конгрес на БКП-то за българо-съветската дружба.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 пущиняк

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо Грую от Чепърлянци":

    Добре бе Дедо-да приемем че твойта теория е правилна-първата част от коментара-втората не ме интересува-нито комунягите-нито бкп и т.н.....Еми като приемем твоето мнение за правилно--ЗАЩО бе аджеба никой не прокарва търби и през нас и нямаме и ние доставчици като германците....И само не ми излизай с пак с фантазиите за Алжир или Катар-че там като погледнеш на картата скоро няма да е мирно и тихо..--и то "благодарение" на САЩ...Да приемем(пак теоритично) че Азербейджан ще направи газопровод---е откъде ще мине бе Дядо-като азерите са най-мразените в региона си---?През Армения или Грузия????--едва ли-не и в следващите 50 год..За шиистовият газ от САЩ -няма смисъл да говорим-първият танкер дойде в Европа със доста дебела цена......Та дай ти решение откъде да идва газта--ако го направиш ще влезеш в историята...........
  • 17 пущиняк

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо Грую от Чепърлянци":

    Айде бе Дедо-измисли ли го бре....
  • 18 Дедо Грую от Чепърлянци

    2 1 Отговор
    Браво бе - значи според тебе България няма друга алтернатива освен Газпром, а Испания като не ползва руски газ как ли съществува. Полша защо вложи над 1 млрд. евро за терминал за сгъстен газ - само защото мразят руснаците и поради това са готови да плащат по-скъп сгъстен газ ли ?! А Германия от къде внася над 60% от ползваната газ която не идва от Русия ?
    Добре си го измислил - да си стоим без алтернатива и да си плащаме спокойно двойна цена още 100 години ли и то в USD а не в преводни рубли както беше по времето на СИВ и комунизЪма.
    Ашколсун дядов, машаллах, аферим - те това му се казва икономическа мисъл, само за министър си бе дядов !

    Коментиран от #19

  • 19 пущиняк

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо Грую от Чепърлянци":

    Добре бе Дедо-дай алтернативата бре--напиши я тук...Защото ние сме на Балканският Полуостров--а не сме Полша или Испания--то по тая логика и на Луната не ползват руски газ.Аз нищо НЕ предлагам-нито СИв нито мив...Искам само да напишеш алтернативата тук....нищо друго бе Дедо....Та директкн въпрос-ОТКЪДЕ ЩЕ ИДВА ГАЗ-който не е руски???
  • 20 Дядо Грую от Чепърлянци

    2 2 Отговор
    От пущиняка газ няма да дойде - като си изградим интерконекторните връзки с Гърция, Румъния и Сърбия до 2-3 години ще имаме алтернатива. От гръцкия терминал - втечнен газ, от Румъния или Сърбия - норвежки и т.н. Има и страни от близкия Изток, които разполагат със големи залежи и искат да продават газ, а не като джуджето Путин да я ползват като оръжие и средство за изнудване.
    Важното е да не стоим повече като щъркела само на един крак и той пък руски !

    Коментиран от #21, #22

  • 21 пущиняк

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    Дядо,айде утре ще ти отговоря.Защото сега ще пътувам.Лека вечер.
  • 22 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    Някой чертае светлото бъдеще, така като го чертаеха преди 27г. Резултата го знаем, виждаме го и сега. Коя е най-бедната страна в ЕС? На коя страна половината активно население е на "преселение"? Мога да задавам още безброй такива въпроси. Или: Кой се хвали, че усвоява най-добре средства от еврофондове? А от ЕС коя държава сочат, че най-много пари се крадат от еврофондовете? На коя държава президента е бивш комсомолски? На коя мин. председателя е бил член на БКП и мутра? Харесват ли ви въпросите?
  • 23 Дядо Грую от Чепърлянци

    1 3 Отговор
    Тъй де Много, за двойната цена на руския газ става въпрос, която плащаме от 27 години - всяка година около 1 млрд. лева в повече.
    Е, точно защото сме най-бедната страна в ЕС това дране си е живо мародерство.

    Коментиран от #24, #26

  • 24 пущиняк

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    Здрасти Дедо.Та като ти чета ком. от вчера-пак не даваш ясна алтернатива на руският газ.И ще ти кажа защо-защото сам виждаш че там откъдето може да дойде газта е война и разруха-Б.Изток.За Норвегия е смешно да говорим-тя намалява износът си на газ в последните 8 години с почти 10% на година -та ние сме и последната грижа.Та кой??Викаш от Румъния...да ама нестава.Оня мамалигар каза че в следващите 10-15 г ще се опитват да задоволят своите потребности-демек-чакайте си...И още нещо-енергоносителите ВИНАГИ са били начин да се подчиниш нечия политическа воля-и това стана след като долара го напраиха "световна резервна валута" имаща гарантивното покрите на нефта.-петро долари.Та нали затова в Б.Изток САЩ ги разбуни и там в следващите 50 г. мир няма да има--та не ние виновен само Путин-а основно нашите бюрократи.Защото как мислиш че ще реагира Путин-като видя как сенатор Маккейн седеше до Орешарски и се хилеше самодоволно,когато Ореха обяви че спираме Ю.Поток.А ако нашите медузи бяха казали на американците тогава-майната ви-ние също имакме интереси--ТОГАВА можеха да се пазарят за цената.Иначе никой евтино не дава-мина времето на комунизма-когато САМО заради червената идея-ни даваха петрол за стотинки...
  • 25 Дядо Грую от Чепърлянци

    2 1 Отговор
    Е-е-е пущиняк, дядо ти от 5-я конгрес на БКП и речта на др. Г. Димитров знае какво е значението на българо-съветската дружба- за България тя била "като слънцето и въздуха за всяко живо същество".
    Твоите разсъждения силно намирисват на тази пропаганда. Ще ти цитирам и Радой Ралин - "вечна дружба - вечна служба !".
    Голяма разруха имало в Близкия Изток - а Русия цъфти и хубавее !
    На тях винаги може да се разчита когато трябва някой да ни прецака.
    Защо трябва да плащаме двойна цена за техния газ спрямо цените на Холандия и Германия ? Това ми обясни ти дядов.
    Трябва ли още 27 години да чакаме без да търсим алтернатива ?

    Коментиран от #27, #34

  • 26 пущиняк

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    Entro il 2007 fusione di Statoil e Norsk Hydro beni di potenza è stata effettuata . Creato dal gigante del petrolio e del gas in Russia è in grado di fare una seria concorrenza nel mercato europeo-9,7% . Secondo le stime degli scienziati , i norvegesi risorse della piattaforma continentale possono superare le stime precedenti , con le maggiori riserve non sfruttate si trovano nel Mare di Barents , vicino al confine con la Russia ..........Ето ти за Норвегия--Почти 10 % спад на доставките от 2007г. Затова са принудени да работят с руски фирми в Баренцово Море......Аз Дедо обичам да пиша с факти.--а не с догатки
  • 27 пущиняк

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    Дедо-виж ми пост № 12-там съм ти дал отговорите.Май с теб се въртим в кръг.И моля-без намеци че съм русофил.Защото аз когато съм се махнал от Родината си-вие още сте ходили пионерчета.
  • 28 Дядо Грую от Чепърлянци

    2 2 Отговор
    Пущиняк, много безнадеждни за България са твоите разсъждения.
    Аз пионерче съм бил в края на 50-те години на миналия век дядов и съм имал възможност да проследя доста събития от тогава. България трябваше да започне с интерконекторните връзки и търсене на собствени източници на газ, а защо не и с изграждането на терминал за сгъстен газ още в началото на 90-те години, но руската агентура и пропаганда не позволи такова развитие.

    Коментиран от #29

  • 29 пущиняк

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    Значи си Батко -а не Дедо...Та за сгъстеният газ-Тази технология е СУПЕР нова в 90 те--просто сега се развива и все още е "сурова"...И точно през 90 те години руската агентура в България беше кръгла нула-защото тогава се разпадаше СССР..та хич не им беше до нас.Още повече Горби,а после и Елцин,им беше през макарона за нас--имаха си други проблеми-и то огромни...Та се съмнявам тогава да са мислили за нашата газ--ще развиваме ли нашите находища или не....Впрочем тези находища са доста спорни-Още през 1986 г. (Ente nazionale per l'energia elettrica)...за кратко Enel направи проучвания у нас.Резултатите бяха меко казано отчайващи.Та така-аз поне в тази сфера съм запознат-нефтодобивът и остатъчните му производства.

    Коментиран от #30

  • 30 Goro Lafchi

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "пущиняк":

    Споренето с тролове води до по-високото им заплащане. Всеко един отговор на техен пост е + в надницата им. Опитвай се да ги убедиш,че водата е мокра +++++++++++++

    Коментиран от #31

  • 31 пущиняк

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Goro Lafchi":

    Халал да са им и парите-щом стотинките са над разума....Просто се опитвам да му кажа,че на Първо място сме си виновни ние смите..А да не търсим вината само у другите-защото така се получава и сега.Все някой ни е виновен.На един газта му е скъпа-виновен Путин.На друг електроенергията-виновен Путин.На трети хляба и сиренето-виновен Путин....Ейййй тояф Путин го направиха като Бог бе--не спи само мисли как да ни е гадно.....цялата Земя я върти той,и мисли как само да им е гадно на Българите...Еми това вече е параноя...
  • 32 Дядо Грую от Чепърлянци

    2 1 Отговор
    Пущиняк, понеже обясняваш двойно по-ниската цена на руския газ в частност за Германия (Холандия напр. има още по-добра цена от Германия) с инвестиции в съвместни газови проекти искам да ти кажа, че още 80-те години на миналия век България даде стотици милиони DM (западни марки) за доставка в СССР на безшевни тръби от Mannesmann за газопровода Уренгой - България. Така че инвестиции от българска страна е имало - във валута и то във времето, когато в рамките на СИВ се плащаше в преводни рубли.
    Това което се опитвам да ти кажа е, че Русия е много скъп, некоректен и ненадежден доставчик за България и че трябва да й се намерят спешно алтернативи. Ако Газпром е конкурентноспособен по цени и условия спрямо тези алтернативни източници - да заповяда, но ние винаги трябва да имаме алтернатива, за да не може да бъдем изнудвани непрекъснато. Примери вече има - Полша и Балтийските държави.

    Коментиран от #33

  • 33 пущиняк

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    Слушай Дедо-а стига с лъжите .Ти знаеш ли къде се намира Уренгой???-какъв газопровод те гони до България бе..Уренгой е на майната си-Ямало-Ненецки Автономен Окръг.От там и безумните комунисти не са мислили за газопровод до нас...Във връзка с работата си съм бил там-и не само там а във всички страни където се добива газ и нефт--така че не ми пускай партенки тук....А за да искаш Русия да е коректна с нас-трябва да отговорим със същата коректност..А не да ми ходят всякакви Бъкарджиев,Костов,мистър 10%,Пастирки и Тикви и да разправят как Русия е заплаха за евро-атлантическите им ценности...А да си знаят интереса.Как мислиш реагират руснаците,когато миналата година Пастирката на 3 март не спомена че руснаци са воювали за свободата ни--каза всички други-шведи,румънци и т.н.....Еми няма евтина газ--Руснака в момента иска само едно-уважение ....А нашите тполитици скачат като пуделите на САЩ и лаят с пяна на устата.......И не лъжи за Уренгой и милионите марки-че вярно ще излезеш че пишеш за пари.
  • 34 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    Дедо когато бай ти Димитров е държал тези речи ,едни Гърци и едни Сърби са чакали да ни вземат територията ,като победители от 2-рата Световна Война,била им е обещана ,и с България да се приключи.Сърбия да вземе цялата Пиринска Македония ,а Гърция взима до Стара Планина.Защото едни други ни набутаха не пак ,А ОТНОВО ВЪВ ВОЙНА.Кой е можел да спаси българите от нова катастрофа.Някой толкова силен.Велика сила е била нужна ,като въздуха и водата.Обясненията в любов спасяват България,иначе сега щеше да говориш на Гръцки.Но дълги години плащаме репарации през комунизма ,но спасяваме територията .
  • 35 Дядо Грую от Чепърлянци

    2 1 Отговор
    По-спокойно бре пущинак, не те знам къде си бил и какво си видял и разбрал. Кликни в Гугъл и ще видиш дали е имало газопровод от Уренгой началото на 80-те години. Аз не съм бил по това време там, а в банката, от където минаваха разплащанията до Mannesmann за тръбите, така че не ми лай по крачолите батковото, говоря ти с факти - документите са минали през ръцете ми.
    Иначе те разбрах - руският газ не е стока, а средство за репресия - ти изплю камъчето. Ние сме си виновни, защото не бяхме единствената бивша соц. страна, която след 1990 година да продължи да не вижда никакво друго бъдеще извън СССР и Евразийския съюз и обидихме великите руснаци, за които никоя цивилизована европейска страна не иска да чуе - дори бивши републики от СССР. Такива като тебе ми напомнят за един стар шопски виц: колко странно същество е жената - ти я е.еш, а тя те целива ! Дай го по-мъжки бе батковото.
    Нашата задача е да излезем от тази мъртва руска хватка като например Полша и балтийските страни и да си купуваме руска и каквато и да е газ само по пазарни цени. Всичко друго е руска и антибългарска пропаганда дорогой ! Тя ни струва окоо 1 млрд. лева "надценка" годишно. Благодаръ аз за такова сътрудничество !
    Спирам да пиша, за да ощастливя Goro - според него сигурно съм заработил американска пенсия като дърт трол, а дано.

    Коментиран от #37

  • 36 БУМ БАМ

    1 2 Отговор
    ПРОДАЖНИТЕ КИНТАДЖИИ СТРУВАТ ДОКАЗАНО ОТ ИЗМИНАЛАТА ФИНАНСОВА ГОДИНА НЯКОЛКО МИЛИАРДА ИЗЧЕЗНАЛИ А СЛЕД ТОВА ВЪЗСТАНОВЕНИ СЪС ЗАЕМИ ПЛЮС ЛИХВИТЕ КОЕТО В СТАВНЕНИЕ С ЕДИНИЯ МИЛИАРД НА РУСНАЦИТЕ СРЕЩУ КОЙТО ВСЕ ПАК Е ПОЛУЧЕНА НЯКАКВА СТОКА В СЛУЧАЯ ГАЗ Е НЕСРАВНИМО ПО МАЛКО.ИЗВОДА КЪВ Е А УМНИКО ??? БАВНО РАЗЧЕКВАНЕ И БЕСИЛО ЗА ЛОКУМАДЖИИ ЗАМАЗВАЩИ ИСТИНСКИТЕ КРАДЦИ А ТЕ СА ТУК В СОФИЯ И ТИ СИ ИМ ПОДЛОГА.
  • 37 пущиняк

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Дядо Грую от Чепърлянци":

    Дедо отговарям ти за последно,защото ми писна да ти отговарям на едни и същи тъпи въпроси.Питам те-дай алтернатива бе--алтернатива на руският газ...и не ми отговаряй с общи приказки--видиш ли Полша се отказала--вярното е,че Полша има планове в БЪДЕЩЕ да се откаже-засега газът там е руски...Пишеш ми за Балтийските държави...от тях само Литва построи терминал за сгъстен газ--и вече го получиха тоя мечтан газ....Само че с МАЛКА подробност---ЦЕНАТА...Руският идваше при тях на цена 426 долара-----сгъстения на 585 долара-----схващаш ли???--по-простичко няма как да ти го обясна.Щом не искаш руският газ---еми дай алтернатива-разумна и икономически обоснована.А не ми драскай само лозунги и популизъм.По твои думи-можело газ от тук-от там от трети и пети---абе то на приказки може и от Марс--ама след векове.....
  • 38 Дядо Грую от Чепърлянци

    2 1 Отговор
    Добре бе дядовото, защо ти се явяваш по-умен от цели държави - например Литва и Полша ? Защо те влагат милиарди в терминали за сгъстен газ, за да се охлаби прегръдката на Газпром ? Цената днес е една, утре е друга, но при създаване на конкуренция се пее друга песен от известната на такива като теб "кат Русия няма друга, няма друга на света". Дадох ти алтернатива бе аланкоолу ама не ти изнася ! Никой не казва, че това може да стане от утре или че никога не трябва да се купува газ от Русия - за двойните цени за България спрямо тези за Холандия и Германия става въпрос. Какъв ти популизъм те блазни бе дядов ? Такива като теб не ги интересува българската позиция и интерес, те на практика защитават Русия и руските интереси в България. Някои от тях получават за това и добри парички, дано си между тях. Не е нужно да си завършил висше образование, за да схванеш този проблем - изтичане на 1 млрд. лв. годишно от България !
  • 39 Долен путлераст

    0 1 Отговор
    що лъжеш, бе?
    Къде цената е 585 долара за 1000 куб.м?
    В момента Япония купува на 154 долара. Защо смяташ, че за Литва ще е 4 пъти по-скъпо? Да не говорим, че и руския газ не е на 426 долара. Май си чел нещо преди години или в някакви лъжливи руски сайтове и пишеш глупости.
    Да не говорим, че на балтийските държави не им трябват 3 терминала, защото 1 е достатъчен и за трите.