Last news in Fakti

16 Юни, 2016 14:50 1 965 4

„Росатом“: Доволни сме от решението за АЕЦ „Белене“

  • росатом-
  • аец белене-
  • арбитраж
„Росатом“: Доволни сме от решението за АЕЦ „Белене“ - 1

Руската държавна корпорация „Росатом“ е удовлетворена от решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева за АЕЦ „Белене“, съобщава РИА Новости.

От „Росатом“ посочват, че съдиите са оценили щетите за 620 млн. евро на „Атомстройекспорт“, част от „Росатом“, които са настъпили от решението на българската компания НЕК за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене“.

България беше осъдена да плати 550 милиона евро на Русия за спиране на строежа на АЕЦ "Белене", заяви на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева е взел решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с Националната енергийна компания (НЕК) на България за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене”.

Руската страна ни съди за поръчаното, но не платено оборудване за централата. Заведеният иск е за 1 млрд. евро, а страната ни от своя страна е завела контраискове в арбитража.

Теменужка Петкова обясни, че са били отхвърлени всички останали претенции на "Атомстройекспорт", свързани с ескалация на цената, пропуснати ползи, неустойки, работи извън предмета на договора и разходи за демобилизация.

"Нека изчакаме решението на арбитража", призова Теменужка Петкова, помолена да коментира има ли раздвижване около проекта за втора ядрена централа у нас. Петкова посочи, че делото тече от доста време, но казусът е много сложен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 решението на арбитража

    2 0 Отговор
    Е какво няма да са доволни 1млрд. € при предишната цена на еврото в рубли си е точно, колкото сега половината - демек пак си получават 1млрд. € в рубли. € беше 36-39рубли, а сега е 74-77руб. значи стойността на иска в рубли е обезпечен, а производството и заплатите в Русия са в рубли - всичко си е както трябва. Нормално е да са доволни...

    Коментиран от #2

  • 2 FR V

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "решението на арбитража":

    Както винаги руските псета блестите със своя интелект!
    Та според теб 1 млд. е равно на 0,5 млд. !
    Още от Октябрьская революция цифрите са ви голяма слабост!
    Добивите от 2 декара се обявяват ,че са от 1 декар и съответно сме шампиони!
    Традицията продължава!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "FR V":

    Я тоз държател на краварски вимета не се беше появявал скоро.
  • 4 решението на арбитража

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "FR V":

    Ако иска беше по него време в РУБЛИ при курс на еврото 36-39 рубли, значи сега при курс на еврото 74-77 рубли, означава, че заплатите, суровините и целия производствен процес за обезпечени, защото ЗАПЛАТИТЕ И СУРОВИНИТЕ СА В РУБЛИ!!! Поради сегашния курс на еврото към рублата, реално 0.5млрд € са приблизително, колкото 1млрд. € по времето по което е отправен иска. Как пък ме изкара руско псе??