Last news in Fakti

8 Октомври, 2011 16:26 3 191 0

Гърция изкупува дълга си със слънчева енергия

  • гърция-
  • дългова криза

Гърция откри нов начин да реши част от проблемите с дълга си. Възможност за намаляване на сумата в минус с 30 млрд. евро може да предостави осъществяването на амбициозната програма «Helios» за масово използване на слънчевата енергия, пише GRReporter. Това може да стане, ако бъдат преодолени фиксираните демотивиращи фактори за инвестициите, ако бъде осигурено финансиране и бъдат спазени първоначално договорените графици.

Въпросът бе обсъден вчера по време на срещата на министъра на околната среда Георгиос Папаконстантину с вицеканцлера на Германия и министър на икономиката и технологиите Филип Реслер, в рамките на Гръцко-германски бизнес форум, организиран от Федерацията на гръцките индустриалци (СЕВ) и под егидата на министерството на развитието.

Планът на програма «Helios» предвижда изграждането на фотоволтаични съоръжения с общ капацитет до 10 GW, на държавна земя с обща площ 200.000 декара, която ще бъде отдадена под аренда дългосрочно от гръцката държава с осигурени всички необходими лицензи. Стойността на инвестицията е до 20 млрд. евро.
В общото дружество за управление делът на държавата ще достига 30%, а този на частния инвеститор 70%. Ако държавата реши да даде не под наем, а на концесия земята, където ще бъдат изградени фотоволтаичните паркове, тогава делът й може да достигне до 50%.

Инвестицията, която предвижда производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, има осигурен благоприятен режим от регламента на общността за следващите 25 години. През този период обаче, възвръщаемостта на първоначалната инвестиция може да достигне 100 млрд. евро.
Проектът предвижда производство на електрическа енергия за износ. И именно тук започват проблемите. Министърът на околната среда призна, че мрежата на Националната електрическа компания (DEH) позволява преноса на до 2 GW, което не позволява преноса на допълнителния ток от «Helios». Следователно, освен инфаструктурата с парковете, ще са нужни и нови инвестиции за укрепване на електроразпределителните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА