Last news in Fakti

9 Октомври, 2011 18:22 2 908 0

Сигурност в България търсят гръцки вложители

  • банки-
  • гърция-
  • икономика

След Швейцария, Кипър, островите – данъчен рай и скривалищата в домовете си, гърците, които продължават да имат някакви спестявания и се безпокоят от условията на несигурност в икономиката, изглежда са “открили” и България, за да обезпечат икономиите си от непредвидими събития.

С няколко “коза в ръкава”, сред които развиващата се икономика, но и стабилността на банковата система, България изглежда се превръща в сигурно убежище за гръцките капитали, които продължават, макар и със забавени темпове напоследък, да проявяват тенденции за бягство от местните финансови институции, пише GRReporter.

Никой не може да определи каква е точната сума, постъпила в българските банки. Експерти уточняват, че по принцип става дума за малки суми и от сравнително ограничен брой физически лица или компании, които не представляват значително изтичане на капитали.

Като една от причините за това явление се посочва атмосферата, оформяна от специалисти и “специалисти” за бъдещето на икономиката и за това как тя се свързва със сигурността и стабилността на местната банкова система.

Данни на Българската Народна Банка показват все пак, че депозитите в българската банкова система се увеличават, докато същевременно местни икономически анализатори отдават увеличаването на депозитите на притока на спестявания от Гърция и Румъния.

Две страни, които са изправени пред сериозни проблеми – различни за всяка една от тях – в икономиката им. Показателно е, че през месец август, според анализа на статистическите данни на БНБ, става ясно, че размерът на новите депозити от физически лица в българските банки възлиза на  603 млн. лева (или малко повече от 305 млн. евро), от 175 млн. лева (или близо 90 млн. евро) през същия месец на миналата година. Съответно на ниво година, през първите 8 месеца на 2011 г. общите депозити на граждани са се увеличили с 3,3 млрд. лева (или с над 1,7 млрд. евро), като достигат 30 млрд. лева (или над 15 млрд. евро), което представлява рекордна сума за страната.

В същото време фирмените депозити са се увеличили с 2,15 млрд. лева (или над 1,2 млрд. евро), достигайки 21,1 млрд. лева (или близо 11,5 млрд. евро). Парадоксалното обаче е, че изследване, извършено в страната, показва, че през изминалите 5 години едва 45% от българите са имали достатъчно доходи, за да спестяват и то главно суми от порядъка на 100 лева (около 50 евро) на месец.

В изявления за български медии местни банкери признават, че напоследък се забелязва ясна тенденция сред румънски и гръцки вложители (физически лица или компании) да откриват сметки в български банки, вследствие на стабилността на българската финансово-кредитна система, но и на по-атрактивната политика, която прилагат банките по отношение на лихвите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА