Last news in Fakti

14 Август, 2012 11:12 952 0

Румъния излезе от рецесия, Чехия - не

  • рецесия-
  • румъния-
  • чехия

Чехия продължава да тъне в рецесия. Брутният вътрешен продукт на страната (БВП) се сви с 0,2% през второто тримесечие спрямо периода от януари до март т.г., сочат официалните прогнози на властите в Прага.

Икономиката отчете трети пореден спад през второто тримесечие, след като се сви с 0,8% през първото на тази и със също толкова през последното на м.г., припомня АФП.

На годишна база чешкият БВП намаля с 1,2%, след като се понижи с 0,7 през януари-март.

"През второто тримесечие индустрията спря да бъде източник на икономически растеж", обясниха от националния статистически институт и допълниха, че резултатите също се дължат на по-слабото вътрешно търсене и строителство.

Румънската икономика е изплувала от рецесията през второто тримесечие, като е отбелязала растеж от 0,5% спрямо първите три месеца на годината, сочат официалните прогнози на властите.

Завръщането към растеж се случи, след като Международният валутен фонд (МВФ) и Европейският съюз (ЕС) сложиха край на мисията си в Букурещ, по време на която следиха напредъка на местната икономика.

Румъния, която влезе в Евросъюза през 2007 г., все още не е въвела еврото. Страната страдаше от тежка рецесия през 2009 и 2010 г., отбелязва БГНЕС.

В началото на 2011 отчете вял растеж, но през последните три месеца на годината икономиката се сви отново. Сценарият се повтори и в началото на 2012.

Официалните данни за второто тримесечие ще бъдат оповестени на 6 септември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА