Last news in Fakti

7 Ноември, 2012 18:08 1 133 2

Цените на продуктите няма да скочат драстично

  • хляб-
  • продукти-
  • цени-
  • изложение-
  • интерекспо-
  • найденов

Хлябът е най-евтиният продукт, който не е поскъпвал. Той като мръдне  с 5 стотинки го правим на национален въпрос. Но нека да са спокойни хората- няма да останем без хляб. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред журналисти след откриването на Изложението за храни и напитки в Интерекспо, предаде репортер на Факти.бг.
Запитан какво се случва с хлебарите и защо много фирми фалираха, Найденов заяви, че рефер няма да бъде. „Има определени договорни отношения и те се изпълняват. Когато са подписвани договорите, никой не е подписвал насила. Ако причината е, че големите хлебозаводи казват, че веригите ги притискат е друго. Аз много пъти съм разговарял с веригите, да дават възможност на българските продукти”.
Според земеделският министър няма да се олекоти процедурата за придобиване на сертификат за качество на колбасите и млечните продукти. „Тези сертификати за качество са си ги въвели самите организации. Това не е въпрос на Държавата по отношение за стандартите за качество. Държавата отговаря за сертификатите по безопасност и там няма да има олекотяване. Ние сме в режим на европейски регламент и мърдане няма”, коментира земеделският министър.
Найденов е на мнение, че цените на продуктите няма да скочат драстично, тъй като това няма да позволи пазара. „За да могат да запазят бизнеса си, трябва да направим поклон на българската преработвателна индустрия, че в тежките времена те успяват да оцелеят и да запазят тези  уникални български продукти. Тежки са времената, така че, има светлинка в тунела. Някои от по-старите европейски държави вече излизат от рецесията. При нас това ще се усети по-бавно, но усети ли се, това ще стане първо на трапезата ни. Ако на трапезата се сложат по-скъпи и качествени неща, значи кризата отминава”, каза Найденов.
Случаят на царевицата с афла токсините в Ловешко, според Найденов, не се разраства.
„Разрастване мисля, че няма. Има един период, в който трябва да бъдат елиминирани последиците от това. Виждате, че колегите от Агенция по храните хващат нещо преди да отиде на пазара, нещо, което знаете, и в други европейски държави води до големи промени и щети. Но трябва да мине време, за да могат да дадат гаранция, като компетентен орган, че нещата са чисти. Аз имам спокойствието да консумирам българските продукти, защото виждате какво стана и с боба. Хванаха го българските власти, а е минал и през Гърция.”, коментира Найденов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    вашта м........
  • 2 ти

    0 0 Отговор
    дабе да га ми цъфнат цървулите тогава ште ви повярвам ! лъжите като дърти цигани