Last news in Fakti

4 Март, 2013 14:14 2 982 18

Имаме най-евтиния ток в света

  • кредитен рейтинг-
  • най-ниска цена

Стабилната перспектива на кредитния рейтинг на България отразява становището на Standard & Poor’s, че въпреки последните политически развития, новото правителство вероятно ще продължи политиките, насочени към стабилен икономически растеж в условията на валутeн борд в страната. Това се посочва в анализ на агенцията за кредитен рейтинг, озаглавен „Ще променят ли политическите ветрове фискалната стабилност на България?“.

Експертите посочват още, че въпреки неустойчивата икономическа среда България има дефицит и дълг, чиито стойности са сред най-ниските в Европейския съюз (ЕС). Анализаторите припомнят, че като не отстъпи от мерките за икономии  за четири години, правителството намали бюджетния дефицит с 3 процентни пункта – от 4,3% от БВП през 2009 година. Освен това, съчетавайки съкращаването на разходи със сериозните приходи от ДДС,  правителството на Борисов всъщност преизпълни своята цел за 2012 г., като постигна дефицит на консолидираното правителство в размер на 0,45% от БВП на касова основа спрямо целевия дефицит от 1,3 на сто.

S&P коментират и предстоящите извънредни избори, като обръщат внимание на евентуалните промени в данъчната система на страната, както и на енергетиката. Според анализаторите, БСП иска да премахне режима на облагане с плосък данък (който въведе при предишния си мандат) в полза на прогресивното данъчно облагане, докато ГЕРБ желае да запази сега действащата система. Енергетиката от своя страна ще бъде един от големите въпроси по време на изборите, тъй като е фокусът на последните протести. Например изглежда, че БСП е за възобновяване на спорния проект за атомна електроцентрала „Белене“, който беше прекратен по време на мандата на ГЕРБ. Експерите на S&P смятат, че тарифите на комуналните услуги бяха причина за протестите и е малко вероятно цената на електричеството значително да се намали, тъй като България вече има най-ниските цени в ЕС на електроенергията, както за домакинствата, така и за фирмите.

Главните основания за кредитния рейтинг на Standard & Poor's за България отразяват становището им за сериозните резултати на българските политици по отношение на фискалната дисциплина, ниския и намаляващ бюджетен дефицит и държавен дълг, както и перспективите за икономически растеж. Освен това, външната позиция на България постоянно се подобрява: по изчисления на експертите на агенцията за кредитни рейтинги, нетната външна задлъжнялост е намаляла от 193% през 2009 г. до 110% от приходите по текущата сметка. Това произтича от по-ниските инвестиции и по-слабото търсене от страна на домакинствата, съчетани с увеличаване на спестяванията (по предварителни данни до 23% от БВП през 2012 г. от 14% през 2008 г.), което позволи на банките да върнат 4.2 млрд. щ. долара заеми на своите чуждестранни банки-майки.

Рейтингът би могъл да се окаже под натиск в посока надолу, ако политическата обстановка се влоши и бъде застрашен настоящият, ориентиран към стабилност консенсус относно икономическите политики, смятат още от S&P. Това може да окаже влияние върху оценката на агенцията за сравнително високите приходи и гъвкавост по отношение на разходите на България, както и на общо взето предвидимите политически избори. Значително влошаване на показателите за външна ликвидност също би могло да окаже натиск върху рейтинга. Стабилната перспектива според Standard & Poor’s означава, че през следващите две години шансът това да се случи е по-малък от едно към три.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯЕЦ

    1 0 Отговор
    Колко ток бихте могли да си купите ако живеехте в тези страни и получавахте техните минимални работни заплати?
    Канада - 20255 кВтч
    САЩ - 15044 кВтч
    Австралия - 11527 кВтч
    Франция - 11210 кВтч
    Аржентина - 10722 кВтч
    Люксембург - 10383 кВтч
    Холандия - 8647 кВтч
    Ирландия - 7743 кВтч
    Гърция - 5583 кВтч
    Германия (източните провинции) - 5389 кВтч
    Австрия - 5157 кВтч
    Белорусия - 5104 кВтч
    Украйна - 4686 кВтч
    Мексико - 4558 кВтч
    Малта - 4173 кВтч
    Португалия - 3360 кВтч
    Китай - 3298 кВтч
    Хърватия - 3178 кВтч
    Естония - 3135 кВтч
    Турция - 3114 кВтч
    Латвия - 2669 кВтч
    Полша - 2562 кВтч
    Литва - 2360 кВтч
    Чехия - 2286 кВтч
    Русия - 2174 кВтч
    ЮАР - 1921 кВтч
    БЪЛГАРИЯ - 1635 кВтч
    Румъния - 1468 кВтч
    Мозамбик - 1163 кВтч
    Молдова - 777 кВтч
  • 2 клиент

    1 0 Отговор
    Истината е, че у нас не обръщаме внимание на енергийната ефективност /дограма, изолация, качество и икономичност на ел.уредите/. После се правят безумни сравнения със сметки в западна Еевропа, САЩ и т.н. Тази зима аз утоплявах къща от 200кв.м. на ток /инверторни климатици - 4бр./, т.к. сметнах, че е по-изгодно отколкото на газ. Сметките ми са: Октомври - 170лв., Ноември - 180лв., Декември - 280лв., Януари - 200лв. За мен е О.К. при положение, че температурата в помещенията е 22 - 24градуса. Само че, дограмата е петкамерна с К - стъкло, а изолацията е 10см стеропор.

    Коментиран от #6

  • 3 Батиста

    1 0 Отговор
    Да напишат толкова празни приказки за да ни кажат три думи.Навсякъде е пълно с демагогия.Научиха се всички да говорят празни приказки.Да се чудиш как от безсмислени думи правят цяло изречение.А хората трябва да ги слушат.И като не могат да ги разберат им казват че са тъпи и това е новото мислене.
  • 4 пешо

    1 0 Отговор
    при мизерни заплати и пенсии и при тоя ръст на безработицата хич не ме грее, че цените били ниски

  • 5 Гаргамел

    1 0 Отговор
    Не знам,защо им дават,на тези,право да говорят.Те зи безродници които докараха света до това положение с фалшивите си/компетентни/ прогнози.Половината Уолстриит се срина и повлеч е света,след като имаше най-високия крадитен рейтинг,даден им от тези мафиоти/Лемън брос и т.н./
  • 6 1212

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "клиент":

    Нещо като 4ели не ти вярвам.Моята е еко къща.Стените и са от гипсофазер,осб,фибран,минерална вата,гипс картон,цялта дебелина на стената е 18-см.което се равнява на 90-см тухла.Дограмата е 5-камерно пвц.Три климатика 70кв.м.ток под 250лв. не падам.А имаше един период 2010год ме жулеха по-400-450лв.Но се оказа електромера бил развален.

    Коментиран от #11

  • 7 хаана

    1 0 Отговор
    да можеби, но имаме и най мизерните заплати и пенсии в Европа.
  • 8 хаана

    1 0 Отговор
    Коментар 1 го е написал ясно!
  • 9 Стрес

    1 0 Отговор
    Може да е най ниска цената на тока в България но погледнете колко време работим и по колко вземаме-защо са дошли тогава тук да си перат парите да бяха си стояли кой от където е дошъл.
  • 10 калинчице малка

    1 0 Отговор
    Ех Калинке , ако беше прочела статията щеше да разбереш , че не е "в света " ,а в "европейския съюз"
  • 11 standart

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "1212":

    сметката ти не е верна. твоите 18 см. ги дават кат на стандартна тухла четворка зидария :) Важно е и каква марка са климатиците : )
  • 12 дивака

    0 0 Отговор
    До №2 Утопляващият се клиент на Енергото! Трябва да се знае от всички, които се отопляват и ползват ток за каквото имат нужда, че най-важно е дали случайно не е минал наскоро някой загрижен служител на ЧЕЗ, ЕОН или друга мафиотска организация и за ваше добро да ви е подменил стария електромер с нов по-качествен, за да може по-лесно да го манипулират в своя полза! Тогава със сигурност сметката ще ви скочи двойно и тройно независимо колко енергоспестяващи уреди ползвате! Казвам го от личен опит
  • 13 Митко

    1 0 Отговор
    Брей много интересни как тогава в Лондон плащам по 55 паунда за газ и ток за месец декември а в България в гр Пловдив 320лв само за ток.
  • 14 comment

    0 0 Отговор
    Това за Лондон е самата истина, само че ако в Лондон се опитат да проведат такава монополна политика, ще ги избесят на площад "Трафалгар"... а тук си е башибозук от край време и така явно ще си продължава. Управата е калпава и продажна.
  • 15 гадината

    0 0 Отговор
    И най ниските заплати в СВЕТА......
  • 16 Димитров

    0 0 Отговор
    стига сте говорили за евтин ток в България. Първо посочете с какви мизерни доходи сме над 90% от населението и какво е точното съотношение между размерът на минималната заплата тук и крайната цена, обложена с ДДС на киловатчас електроенергия за битови нужди в България и СЪЩОТО съотношение в коя да е европейска страна. Тогава лайте и се напъвайте за т.нар. "евтин" ток. Енергийната мафия в лицето на НЕК и другарите с полета перки и фотоволтаици няма да пусне кокала без бой, нали?
  • 17 дядо Насо

    0 0 Отговор
    аз живея в средна Италия и плащам за 5 човека в апартамен по 60 евро в момента
  • 18 Данчо Савов

    0 0 Отговор
    И най-скъпия пренос. На гръб ни го носят от АЕЦ-а