Last news in Fakti

19 Март, 2022 08:48 5 291 31

Красен Станчев: Инфлацията ще скочи до 20%

  • красен станчев-
  • инфлация

Сред най-засегнатите бизнес сектори е строителството

Красен Станчев: Инфлацията ще скочи до 20% - 1
Снимка: БГНЕС

Доста по-висока от планираната инфлация и реално повишаване на енергийните ресурси, което ще бъде усетено от всеки български гражданин. Това е минорната, но и реалистична прогноза за развитието на българската икономика според икономиста и основател на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев.

"Доста по-висока инфлация, от която се планира - около 15%. Смятам, че ще бъде по-висока. Виждайки данните на НСИ за потребителската кошница на хората с под средната работна заплата, за тях инфлацията е реално около 30%", каза той.

"Предвиждането на Европейската централна банка за инфлацията, което бе актуализирано в последната седмица, е за 8-9%. Обикновено за страни като България, силно зависими от внос и износ, най-вече на енергийни ресурси, това число е два пъти по-високо", добави Станчев.

Сред най-засегнатите бизнес сектори е строителството, където заради поскъпването на материалите инфлацията доближава 40%. "Това не е свързано само с войната в Украйна, но преди всичко с нея."

Що се отнася до туризма, ефектът от липсата на руски туристи не е толкова силен, защото те са под 10%. Ефектът обаче може да е чисто имиджов.

Според Красен Станчев контрасанкциите от страна на Русия се отразяват най-вече в повишаване на цените на енергийните ресурси, както и най-вече на стоките, които внасяме от Русия и Украйна. Има обаче поводи за умерен оптимизъм - икономиката ни е доста по-развита от края на 90-те години, когато България фалира. "Икономиката ни може да издържи на кризата. Покачването на цените има редица ефекти, не само негативни. В областта на енергетиката стават относително евтини всички алтернативи на руските доставки."

Говорейки за енергетика - проектът за втора атомна в Белене е обречен, смята експертът, но има потенциал за развитие на мощностите в Козлодуй. Строежът на такива обаче не може да се осъществи обаче без участието на производителя на вече наличните и платени реактори - "Росатом".

Изключително негативно ще се отрази, а и вече се отразява, конфликтът в Украйна на икономиката на Русия, категоричен е икономистът. "Русия се връща в 1917 година. Има де факто фалит по външните задължения, имаме деиндустриализация. Дори да национализират фабриките на напусналите компании, те не могат да произведат същото качество, а и не могат да го продадат. В общи линии това е полувоенен комунизъм, който или ще доведе до смяна на хората в Кремъл, или ще превърне Русия в провинция на Китай."

"Руската икономика в момента е еднокрака. Това са износ на няколко вида метали и петрол. И износните цени на Руската федерация в момента падат, те просто нямат друг изход. През 2012 година руската икономика се доближаваше до германската. В момента след текущата криза тя ще излезе три пъти по-малка от германската. Ще има много големи загуби. Към момента те са около 200-250 милиарда долара", коментира Станчев.

И добави - въпреки че Руската федерация е най "ударена" от текущата ситуация, то що се касае до икономиката на Украйна, там ситуацията е доста по-лоша - очаква се двойно намаляване на брутния вътрешен продукт. "В момента загубите за Украйна се изчисляват около 350-360 милиарда долара, което значи три пъти спад на БВП."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП УПРАВЛЕНИЕ

    22 22 Отговор
    ТАКА ДЕ. ДА ЗНАЕТЕ КОГА СА ВИ УПРАВЛЯВАЛИ БСП КОМУНЯГИ

    Коментиран от #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 123

    38 8 Отговор
    Войната в Украйна е театър на Сатанистите за установяване на Новия Световен Ред. Хората ще бъдат занулени и ще изгубят имуществото си.
  • 4 ако спим - не 20 , ми 200 %

    38 9 Отговор
    То , ако инфлацията ще е само 20% - ще пеем и танцуваме , ама - тя вече е над 25 (реални)% . Ако не искаме да изпопукаме от глад - П-то на ПП-то и Крадльолиция мигновено трябва да бъде изритано (с яки шутове) от МС и там да се върнат хора , които барем малко-от малко разбират от икономика и държавно управление.

    Коментиран от #21

  • 5 питам само

    32 3 Отговор
    Инфлацията като скочи над 20%, доходите и пенсиите ще ги индексират ли с над 20%?

    Коментиран от #16

  • 6 развеселен

    40 10 Отговор
    Под "мъдрото" ръководство на "Харвардчето" , вече с носталгия започваме да си спомняне за "добрите времена " на управлението на Виденов.

    Коментиран от #11

  • 7 ordo ab chao

    23 5 Отговор
    Путин, Байдън, ЕС, Китай и повечето лидери са подставени лица на Световното правителство решило да запази планетата от екокатастрофа като редуцира населението на Земята.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 много шум

    43 2 Отговор
    Инфлацията расте ежедневно, а ПП се занимаваха досега с ваксини, сертификати и Скопие, сега се занимават с Украйна, бежанци и с арести. С всичко друго, но не и с най- важното.
  • 10 Q2z

    13 1 Отговор
    И сега какво, не щем и да психясаме.!
  • 11 много шум

    31 5 Отговор

    До коментар #6 от "развеселен":

    Виденов поне индексираше доходите на 2 месеца. Харвард и това не правят.
  • 12 Гошо

    33 6 Отговор
    Вече е 50% благодарение на кирето харварда
  • 13 ЕВРОНЮЗ

    9 15 Отговор
    Няма значение инфлацията. Важното е че с нашите партньорки ,, разказахме играта на Русия 😀😀😀😀. Z Z Z Z Z Z
  • 14 Комон сенс

    22 4 Отговор
    Инфлацията в България е надута основно спекулативно. Оправданията по медиите на тази спекулация не ми харесва.
    Кои енергоизточници са поскъпнали с колко точно и каква е реалната им тежест върху производствената себесттойност?
    Може ли фермера, шивача, пивовара и пр. да увеличават цените с двоен процент на повишените си сметки за енергия? Не, не може. Ако енергията се повиши със 100% производствената себестойност се получава от - до в зависимост от производството, като може да е и 5%..

    Реално погледнато у нас тече процес на изкуствено надувани цени защото:
    1. По случай случката, че сме в ЕС и чакаме ЕЗ. Това води до очакване за повишаване на доходи и цени. Като по стара Балканска традиция цените стигнаха европейските много преди доходите да ги догонят.
    2. От 20 години имаме повишение на доходите в твърда валута. Българинът обаче беше свикнал да мизерства и търгашите използват тази поносимост на потребителите и надуват цените до твърде ниска покупатрелна способност на доходите
    . Така днес един среден софиянец взема 1200$ заплата (нещо немислимо преди 15 години), но покупателната му способност не се е повишила кой знае колко. Все случай реалният доход почти не се е повишил в сравнение с повишението на номиналния доход в конвертируема валута.
    3. Чувството за несигурност което е напълно субективно, повишава цените дори на родната продукция която е в сериозен излишък.

    Във всички случаи говорим за интереси на определени картели. За радост това е пъ
  • 15 Сух

    30 3 Отговор
    Тя сега е над 20%.. Значи смятате, че хляба ще стане 3и нещо. Народната любов се трупа, скоро ще има безброй прегръдки..
  • 16 БСП ВИЦЕТО

    14 6 Отговор

    До коментар #5 от "питам само":

    ЗАТОВА Е ИНФЛАЦИЯ...ЦЕНИТЕ НАГОРЕ, ЗАПЛАТИТЕ СЪЩИТЕ
  • 17 мда

    31 4 Отговор
    Целия свят плаща напечатаните долари на САЩ. Инфлацията е от там.
  • 18 Точен

    26 5 Отговор
    ФАЩ мачкат Европа, а ние сме най-слабото звено в ЕС. Че искат и да ни ползват за пушечно месо.
  • 19 Биде

    18 1 Отговор
    Ми тя и сега е поне 20%, откъде натъмъниха тея смешни 10% хич не знам!
  • 20 Изпуснал е

    16 2 Отговор
    още една нула накрая
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 6 Отговор

    До коментар #4 от "ако спим - не 20 , ми 200 %":

    Хайде на промяната! Насам народе!!!!
    Промяна, промяна, УРА-А-А, смърт на фашизма, свобода на народа! Петилетката в съкратени срокове! КПСС-БКП, вечна дружба!
    Боже, как се натресе БЪЛГАРИЯ на тези идиоти със самочувствие???? Ужас!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Брей

    11 5 Отговор
    Аз пък си мислех, Китай, Индия, Иран (сделка със същия росатом)ОАЕ, Дубай, Сирия и Русия биха могли да завъртя сериозна макро икономика и да направят един икономически бум на азиатския континент.. Особено без външен дълг заради горе-посоченото и предвид точно енергийните мощности и фабриките на Китай. Но това не би било изгодно да стигне до читателите ви, нали така? "експерти"..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мен

    16 2 Отговор
    Хайде бе това ли ви беше промяната да заробите българина ..... смешници сте и вие като бойко.....само говорите без да действате.... Путин да вземе да дойде и за вас?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "БСП УПРАВЛЕНИЕ":

    Това най малко зависи ,как и кой управлява.В момента имаш наслагване на много лоши обстоятелства.Ясно ми е,че си герберско гов.....но та няма да ти обяснявам,че никой не може да направи нищо и трябва да се изчака .Обясних и за теб е важно намали потреблението.Войната ще продължи поне до средата на април...Влязоха в монотонна война,а очаквам украйна да направи контра атака при киев и да затвори руски войски в обръч!инфлацията както я виждах и описах е между 23-27%,,а тази ,която ще даде бюрократи бг е около 12,5-13% ,за да може да се измъкне с швейцарско правило за пенсионерите....Ако сложи реалната инфлация ще трябва да вдигне пенсиите с над 40% ,а това .........Няма как да стяне!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    5 1 Отговор
    Подлогата е лапал и каквото му кажат това говори.
  • 31 Дедо Пене

    0 0 Отговор
    Красенее, кога руската икономика се е доближавала до германската, като БВП на Германия за 2021 е 3,9трлн.долара, а на Русия е 1,7трлн. долара т. е. 44% от немската? Като немската икономика е 4-та в света, а руската е 11-та едва след Южна Корея!!! Да не говорим за структурата на високотехнологичната немска и суровинно експортната руска!!!