Last news in Fakti

17 Август, 2013 17:47 2 784 3

Тържища ще спасяват българското земеделие

  • земеделие-
  • тържища-
  • греков

Прекъсваме част от веригата от прекупвачи и даваме глътка въздух на българските земеделски стопани. Това се закани земеделският министър Димитър Греков при откриването на пазар за родна земеделска продукция край Пловдив, предаде bTV.

Министърът посочи, че на подобни тържища производителите у нас имат възможност да предложат продукцията си директно на потребителите, като прескочат прекупвачите, изкупуващи продукцията на изключително ниски цени. Греков определи мярката като „поредната стъпка на правителството в защита на интересите на българските земеделски стопани”.

Тържището е създадено само десетина дни след разговори с ръководствата на големите търговски вериги в България. На срещите бяха разгледани възможностите за реализиране на по-голям дял българска земеделска продукция в големите магазини в страната.

„За съжаление нашите производители не отговарят на всички условия на веригите за количества, финансови документи и добри опаковки на стоката им, затова ще работим заедно и в тази посока”, каза още министърът.

Той пожела пазарът край Пловдив да се превърне в истинско средище за производители от цяла Тракия, за да могат те бързо да реализират свежата си земеделска продукция. Тържището се намира на околовръстния път на областния град.

В отговор на въпрос за идеята за създаване на електронен регистър на българските земеделски производители, Греков разкри, че до 1 октомври подобен регистър трябва да бъде създаден. Чрез електронната система българските производители и МЗХ щели да имат своевременна информация какви площи се обработват в страната и с каква продукция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Какво все реват тези земеделци?Дори и данъци не плащат.

    Коментиран от #2

  • 2 pafch0

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Не е баш така... докато ние гражданите работим в градовете за по 500-700 лв/месец , хората живеят с много по-малко. Като мислиш че им е лесно иди ти на полето и после да се чудиш че да пласираш стоката и как да я изкупуват не за 50 - 70 ст а за съвсем повече.

    И другото е, защо пък ти гражданчето ревеш че доматите били гръцки или турски. Ето ти защо.. заради подобно мислене.

    Коментиран от #3

  • 3 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "pafch0":

    Не ги мисли тези. Печелят повече от теб и мен.Имат един пръст чело а се правят на интелигенция.Ако не могат да се справят с работата си да отиват в завода.Там има място за всички!